Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Vegan διατροφή σε βρέφη και μικρά παιδιά – Κίνδυνοι και προβλήματα υγείας

ΑρχικήPicksNews LineVegan διατροφή σε βρέφη και μικρά παιδιά - Κίνδυνοι και προβλήματα υγείας
spot_img

Επιστημονική ανασκόπηση για τον κίνδυνο καθυστερημένης ανάπτυξης – Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής.

Στις δυτικές χώρες η vegan διατροφή έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την πραγματική επικράτηση της χορτοφαγίας, ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν μια χορτοφαγική διατροφή φαίνεται να αυξάνεται σταδιακά στην Ευρώπη, αν και με κάπως κυμαινόμενα δεδομένα. Όσον αφορά στα παιδιά δεδομένου ότι τείνουν να ακολουθούν τα διατροφικά πρότυπα της οικογένειάς τους, μπορεί να υποτεθεί ότι ο επιπολασμός των βρεφών, των παιδιών και των εφήβων που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες αυξάνεται επίσης. 

Ανασκόπηση Ιταλών επιστημόνων είχε στόχο να αξιολογήσει τα στοιχεία σχετικά με το πώς η χορτοφαγική διατροφή επηρεάζει την ανάπτυξη των βρεφών, τη νευροανάπτυξη, τον κίνδυνο καθυστερημένης ανάπτυξης, το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. 

 Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παρεμβατικές μελέτες που να αξιολογούν τον αντίκτυπο της χορτοφαγικής/βίγκαν δίαιτας χωρίς συμπληρώματα, στη σωματική και νευρογνωστική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που έχουν αναλύσει τις επιπτώσεις των διατροφικών ελλείψεων σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά

Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες κατά τη διάρκεια της συμπληρωματικής σίτισης δεν έχουν αποδειχθεί ασφαλείς και τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος κρίσιμων ελλείψεων ή ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών και καθυστέρησης της ανάπτυξης είναι υψηλός και μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά διαφορετικά αποτελέσματα στη νευροψυχολογική ανάπτυξη σε σύγκριση με μια υγιεινή παμφάγα διατροφή όπως η Μεσογειακή Διατροφή.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της ανασκόπησης έδειξαν πως:

  • Οι πιθανοί κίνδυνοι από την έκθεση σε χορτοφαγικές δίαιτες στην παιδική ηλικία εκτείνονται από την εμβρυϊκή ζωή έως την εφηβεία, αλλά είναι ιδιαίτερα υψηλοί κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής. Σε δίαιτες χωρίς κρέας, ψάρι και προϊόντα κρέατος, το πιο κρίσιμο θρεπτικό συστατικό είναι η βιταμίνη Β12, αλλά οι ελλείψεις σε ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο, ψευδάργυρο και σελήνιο, απαραίτητα αμινοξέα, ω-3 LC-PUFAs (EPA και DHA) και βιταμίνες (ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D) μπορεί επίσης να εμφανιστούν.
  • Οι διατροφικές ελλείψεις βλάπτουν την πρώιμη ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Τα χορτοφάγα παιδιά, και ιδιαίτερα τα vegan, λόγω της χαμηλότερης απορρόφησης του μη αιμικού σιδήρου, απαιτούν υψηλότερη πρόσληψη σιδήρου (1,8 φορές μεγαλύτερη από αυτή των παμφάγων), αν και η απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου μπορεί να διευκολυνθεί από τη σύνθεση των γευμάτων, μειώνοντας την περιεκτικότητα σε φυτικά και πολυφαινόλες και αύξηση της βιταμίνης C.
  • Στα vegan παιδιά, η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να είναι ανεπαρκής για τα βρέφη, επειδή η περιεκτικότητα σε ασβέστιο του μητρικού γάλακτος, ανεπηρέαστη από μια vegan διατροφή, δεν αρκεί πλέον για να καλύψει τις ανάγκες των βρεφών. 
  • Τα βρέφη και παιδιά ηλικίας έως 3 ετών που ακολουθούν vegan διατροφή διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας σε βιταμίνη Α και ιδιαίτερα σε βιταμίνη Β12, η ​​οποία εμφανίζεται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
  • Παιδιά που κάνουν δίαιτες χωρίς ζωικές τροφές, οι ελλείψεις σε βιταμίνη B12, βιταμίνη D, ασβέστιο, σίδηρο και ριβοφλαβίνη οδηγούν σε βραδύτερη ανάπτυξη, απώλεια λίπους και μυών και βραδύτερη ψυχοκινητική ανάπτυξη.
  • Η ανεπάρκεια βιταμίνης D, αν και υπάρχει σχεδόν σε όλα τα διατροφικά πρότυπα, έχει μεγαλύτερη παρουσία στις χορτοφαγικές δίαιτες, με τη δυνατότητα να οδηγήσει σε σοβαρή κλινική ραχίτιδα, ακόμη και με τον κίνδυνο παθολογικών καταγμάτων.
  • Τα μωρά στην ομάδα της μακροβιοτικής δίαιτας έφτασαν στο ανεξάρτητο περπάτημα κατά μέσο όρο 3 μήνες αργότερα από τα μωρά που τρέφονταν με όλες τις ομαδες τροφίμων.

Από αυτές τις μελέτες, μπορεί να συναχθεί ότι οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες είναι ανεπαρκείς για τη σωστή νευρο-ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών. Συγκεκριμένα, οι ελλείψεις σε βιταμίνη Β12, DHA και σιδήρου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο νευρικό σύστημα, μερικές φορές μη αναστρέψιμες. Αυτό είναι καλά τεκμηριωμένο στις πολυάριθμες κλινικές περιπτώσεις που δημοσιεύονται στη βιβλιογραφία.  Επίσης, δεν υπάρχουν δεδομένα που να τεκμηριώνουν την προστατευτική επίδραση της χορτοφαγικής ή vegan δίαιτας έναντι των μεταδοτικών ασθενειών σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 2-3 ετών και συνεπώς, οι επιπτώσεις της χορτοφαγικής δίαιτας στην πρόληψη των μεταδοτικών και μη μεταδοτικών ασθενειών εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες δεν έχουν αποδειχθεί ασφαλείς και τα τρέχοντα καλύτερα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος κρίσιμων ελλείψεων ή ανεπάρκειων μικροθρεπτικών συστατικών και καθυστέρησης της ανάπτυξης είναι υψηλός. Εάν ένας παιδίατρος συστήνει μια χορτοφαγική ή vegan δίαιτα, οι πιθανές σοβαρές παρενέργειες που προκαλούνται από ανεπάρκειες βιταμινών και μικροθρεπτικών συστατικών στην ανάπτυξη πρέπει να εξεταστούν πολύ προσεκτικά.

Συμπερασματικά οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες δεν μπορούν να συνιστώνται σε βρέφη και μικρά παιδιά λόγω των πιθανών σοβαρών παρενεργειών που προκαλούνται από ανεπάρκειες βιταμινών και μικροθρεπτικών συστατικών στην ανάπτυξη και τη νευροανάπτυξη.

Ως εκ τούτου, συνιστάται η στενή παρακολούθηση της ανάπτυξης και της νευροψυχοκινητικής ανάπτυξης του παιδιού, καθώς και η κατάλληλη λήψη συμπληρωμάτων. Δεν αμφισβητείται ότι η καλύτερη πηγή βιταμινών και μετάλλων είναι μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή σε συνδυασμό με σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. Ένα υγιές άτομο πρέπει να χρειάζεται συμπληρώματα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και φορές. Επομένως, όλα τα πρόσθετα συμπληρώματα θεωρούνται συνταγές που «ιατροποιούν» μια φυσική λειτουργία όπως η διατροφή, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τουλάχιστον δύο κρίσιμα ζητήματα: τη συμμόρφωση και το κόστος.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνες μέσω της αναπνοής;

Επιστήμονες ανέδειξαν ότι η αναπνοή συμπληρώνει τη διατροφή μας με βασικά θρεπτικά συστατικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Και στην Ελλάδα η επικίνδυνη σκόνη σοκολάτα

Κίνδυνος πνιγμού και τραυματισμού από σκόνη σοκολάτα πρωτεΐνης που πωλείται στη χώρα μας.

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο