Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υποκατάστατα αλατιού: Οδηγούν σε επεισόδια χαμηλής αρτηριακής πίεσης;

ΑρχικήΕπιστήμηΥποκατάστατα αλατιού: Οδηγούν σε επεισόδια χαμηλής αρτηριακής πίεσης;
spot_img

Επιστημονική μελέτη για την επίδραση των υποκατάστατων αλατιού στην υπέρταση και την υπόταση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υπέρταση είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θνησιμότητα. Επηρεάζει πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια ενήλικες και έχει ως αποτέλεσμα 10,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης του κινδύνου υπέρτασης είναι η μείωση της πρόσληψης νατρίου.

- Advertisement -

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology αξιολόγησε τα υποκατάστατα αλατιού ως λύση για τον έλεγχο και τη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης μόνο από τη μείωση του αλατιού και το εάν η αντικατάσταση του κανονικού αλατιού με ένα υποκατάστατο αλατιού μπορεί να μειώσει τα περιστατικά υπέρτασης ή υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ηλικιωμένους ενήλικες. Οι ερευνητές τόνισαν πως οι ενήλικες επειδή πέφτουν συχνά στην παγίδα της κατανάλωσης υπερβολικού αλατιού μέσω εύκολα προσβάσιμων και πιο φθηνών επεξεργασμένων τροφίμων, πρέπει να ευαισθητοποιηθούν ως προς την κατανάλωση τροφίμων χωρίς νάτριο.

Η μελέτη DECIDE-Salt περιελάμβανε 611 συμμετέχοντες 55 ετών και άνω από 48 εγκαταστάσεις φροντίδας χωρισμένες σε δύο ομάδες: 24 εγκαταστάσεις (313 συμμετέχοντες) που αντικατέστησαν το συνηθισμένο αλάτι με το υποκατάστατο αλατιού και 24 εγκαταστάσεις (298 συμμετέχοντες) που συνέχισαν τη χρήση του συνηθισμένου αλατιού.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα άτομα που χρησιμοποίησαν υποκατάστατο αλατιού είχαν 40% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης και πιθανότητα να εμφανίσουν υπέρταση σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν κανονικό αλάτι. Επιπλέον, τα υποκατάστατα αλατιού δεν προκάλεσαν υπόταση, η οποία μπορεί να είναι ένα κοινό πρόβλημα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση  https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2023.12.013?_ga=2.230946396.2135053004.1707817813-1326101232.1707817812

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα