Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υποκατάστατα αλατιού: Οδηγούν σε επεισόδια χαμηλής αρτηριακής πίεσης;

ΑρχικήΕπιστήμηΥποκατάστατα αλατιού: Οδηγούν σε επεισόδια χαμηλής αρτηριακής πίεσης;
spot_img

Επιστημονική μελέτη για την επίδραση των υποκατάστατων αλατιού στην υπέρταση και την υπόταση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υπέρταση είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θνησιμότητα. Επηρεάζει πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια ενήλικες και έχει ως αποτέλεσμα 10,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης του κινδύνου υπέρτασης είναι η μείωση της πρόσληψης νατρίου.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology αξιολόγησε τα υποκατάστατα αλατιού ως λύση για τον έλεγχο και τη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης μόνο από τη μείωση του αλατιού και το εάν η αντικατάσταση του κανονικού αλατιού με ένα υποκατάστατο αλατιού μπορεί να μειώσει τα περιστατικά υπέρτασης ή υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ηλικιωμένους ενήλικες. Οι ερευνητές τόνισαν πως οι ενήλικες επειδή πέφτουν συχνά στην παγίδα της κατανάλωσης υπερβολικού αλατιού μέσω εύκολα προσβάσιμων και πιο φθηνών επεξεργασμένων τροφίμων, πρέπει να ευαισθητοποιηθούν ως προς την κατανάλωση τροφίμων χωρίς νάτριο.

Η μελέτη DECIDE-Salt περιελάμβανε 611 συμμετέχοντες 55 ετών και άνω από 48 εγκαταστάσεις φροντίδας χωρισμένες σε δύο ομάδες: 24 εγκαταστάσεις (313 συμμετέχοντες) που αντικατέστησαν το συνηθισμένο αλάτι με το υποκατάστατο αλατιού και 24 εγκαταστάσεις (298 συμμετέχοντες) που συνέχισαν τη χρήση του συνηθισμένου αλατιού.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα άτομα που χρησιμοποίησαν υποκατάστατο αλατιού είχαν 40% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης και πιθανότητα να εμφανίσουν υπέρταση σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν κανονικό αλάτι. Επιπλέον, τα υποκατάστατα αλατιού δεν προκάλεσαν υπόταση, η οποία μπορεί να είναι ένα κοινό πρόβλημα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση  https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2023.12.013?_ga=2.230946396.2135053004.1707817813-1326101232.1707817812

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο