Διαιτολόγοι και ειδικοί στη νόσο δίνουν απαντήσεις
Αν έχετε ενδιαφερθεί ποτέ για τον καρκίνο και τις αιτίες του, και ειδικά αν έχετε υποφέρει από αυτόν, είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει τον ισχυρισμό ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο φαγητό που τον «ταΐζει»: Η ζάχαρη!
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ζάχαρη «τρέφει» τον καρκίνο ή ότι η κατανάλωση της αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι εάν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης μπορεί να πάρετε βάρος, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αλλά αυτό ισχύει και για την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων οποιωνδήποτε τροφών που προκαλούν αύξηση βάρους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση βιολογικού γάλακτος: Ισχυρές ενδείξεις αλλοίωσης μήνες πριν την ημερομηνία λήξης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μην παίρνετε βιταμίνη D από συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν επικίνδυνα υψηλή δόση και καρκινογόνες ουσίες
Υπάρχουν πολλές πηγές που υποστηρίζουν το γεγονός ότι η ζάχαρη δεν προκαλεί καρκίνο. Ας ξεκινήσουμε με τη διαιτολόγο ασθενών καρκίνου Nichole Andrews, η οποία τονίζει ότι η ζάχαρη δεν προκαλεί καρκίνο.
Στον λογαριασμό της στο Instagram, λέει: «Ως διαιτολόγος για τον καρκίνο, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω: η ζάχαρη, από μόνη της, δεν θα προκαλέσει καρκίνο, δε θα κάνει τον καρκίνος σας να αναπτυχθεί πιο γρήγορα, ή να επιστρέψει και δε θα έχει πιο αργή ανάπτυξη όταν την αφαιρέσετε από τη διατροφή σας .
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απαγόρευση πώλησης σετ μαχαιροπήρουνων γνωστής μάρκας – Κίνδυνος τραυματισμού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αναψυκτικά διαίτης: Μύθος ότι είναι καλύτερα από τα κανονικά αναψυκτικά – Οι κίνδυνοι που κρύβουν για την υγεία
Η Nichole λέει ότι ο ισχυρισμός ότι η ζάχαρη προκαλεί καρκίνο είναι μια «υπεραπλουστευμένη ιδέα» που είναι «παραπλανητική και προκαλεί άσκοπα φόβο». Όπως διευκρινίζει, μόνο δύο τροφές θεωρούνται επιστημονικά υπεύθυνες για την άμεση πρόκληση καρκίνου: το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα κρέατα. Και προσθέτει ότι «αυτό που πραγματικά μειώνει τον κίνδυνο» είναι να «εστιάζεις στη μείωση του λιπώδους ιστού τρώγοντας ισορροπημένα γεύματα, κάνοντας τακτικά άσκηση καθώς ακόμη και χωρίς απώλεια βάρους, η βελτίωση της σύστασης του σώματός σου μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου».
Τα λόγια της Nichole υποστηρίζονται και από άλλες αξιόπιστες πηγές. Η Cancer Research UK λέει ότι η ιδέα ότι η ζάχαρη τροφοδοτεί τον καρκίνο είναι «μύθος». Στον ιστότοπό της αναφέρει: “Υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο Διαδίκτυο για τη ζάχαρη και τον καρκίνο, αλλά δεν βασίζονται πολλές από αυτές σε επιστημονικά στοιχεία. Υπάρχει ένας κοινός μύθος ότι η ζάχαρη είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του καρκίνου ή ότι ακόμη και τροφοδοτεί τον καρκίνο ώστε να μεγαλώσει, όμως, αυτός ο μύθος προήλθε από μια υπερβολική απλοποίηση κάποιας περίπλοκης βιολογίας».
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Scrub προσώπου γεμάτα τοξικές ουσίες που επηρεάζουν την αναπαραγωγή – Εργαστηριακή δοκιμή
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί του τοστ: Τέλος στην κόντρα Elbisco (ΚΡΙΣ ΚΡΙΣ) και Καραμολέγκου – Η απόφαση του ΣΕΕ
“Τα καρκινικά κύτταρα συνήθως αναπτύσσονται γρήγορα, πολλαπλασιάζονται με γρήγορο ρυθμό, και αυτό απαιτεί πολλή ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται πολλή γλυκόζη. Εδώ γεννήθηκε ο μύθος ότι η ζάχαρη τροφοδοτεί τον καρκίνο.
“Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό. Όλα τα υγιή κύτταρά μας χρειάζονται επίσης γλυκόζη, και δεν υπάρχει τρόπος να πούμε στο σώμα μας να αφήσει τα υγιή κύτταρα να έχουν τη γλυκόζη που χρειάζονται χωρίς να τη δίνουμε επίσης στα καρκινικά κύτταρα. Και τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται επίσης πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως αμινοξέα και λίπη, δεν είναι μόνο ζάχαρη.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η δίαιτα «χωρίς ζάχαρη» μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή ότι αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης εάν διαγνωστεί».
Το Cancer Council, η κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση για τον καρκίνο της Αυστραλίας, λέει το ίδιο πράγμα: “Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση ζάχαρης κάνει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται πιο γρήγορα ή προκαλούν καρκίνο. Η ζάχαρη δεν είναι καρκινογόνος ουσία.”
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι πρέπει να προσέχετε στο ζεστό κρασί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μαχαίρωσαν αξιωματικό σε στρατόπεδο – Τον θεώρησαν υπεύθυνο για την τροφική δηλητήριαση 86 δοκίμων
Εξηγεί επίσης ότι «η υπερκατανάλωση ζάχαρης, ιδιαίτερα πρόσθετων σακχάρων σε επεξεργασμένα ποτά και τρόφιμα, μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο»
Το μήνυμα λοιπόν είναι απλό προς το παρόν: η ζάχαρη από μόνη της δεν προκαλεί καρκίνο. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένους κινδύνους καρκίνου. Το κλειδί, όπως πάντα, είναι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.