Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
14.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ζάχαρη: Μύθος ή πραγματικότητα ότι «ταΐζει» τον καρκίνο; Τι λένε οι ειδικοί;

ΑρχικήΝέαΖάχαρη: Μύθος ή πραγματικότητα ότι «ταΐζει» τον καρκίνο; Τι λένε οι ειδικοί;
spot_img

Διαιτολόγοι και ειδικοί στη νόσο δίνουν απαντήσεις

Αν έχετε ενδιαφερθεί ποτέ για τον καρκίνο και τις αιτίες του, και ειδικά αν έχετε υποφέρει από αυτόν, είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει τον ισχυρισμό ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο φαγητό που τον «ταΐζει»: Η ζάχαρη!

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ζάχαρη «τρέφει» τον καρκίνο ή ότι η κατανάλωση της αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι εάν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης μπορεί να πάρετε βάρος, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αλλά αυτό ισχύει και για την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων οποιωνδήποτε τροφών που προκαλούν αύξηση βάρους.

Υπάρχουν πολλές πηγές που υποστηρίζουν το γεγονός ότι η ζάχαρη δεν προκαλεί καρκίνο. Ας ξεκινήσουμε με τη διαιτολόγο ασθενών καρκίνου Nichole Andrews, η οποία τονίζει ότι η ζάχαρη δεν προκαλεί καρκίνο.

Στον λογαριασμό της στο Instagram, λέει: «Ως διαιτολόγος για τον καρκίνο, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω: η ζάχαρη, από μόνη της, δεν θα προκαλέσει καρκίνο, δε θα κάνει τον καρκίνος σας να αναπτυχθεί πιο γρήγορα, ή να επιστρέψει και δε θα έχει πιο αργή ανάπτυξη όταν την αφαιρέσετε από τη διατροφή σας .

Η Nichole λέει ότι ο ισχυρισμός ότι η ζάχαρη προκαλεί καρκίνο είναι μια «υπεραπλουστευμένη ιδέα» που είναι «παραπλανητική και προκαλεί άσκοπα φόβο». Όπως διευκρινίζει, μόνο δύο τροφές θεωρούνται επιστημονικά υπεύθυνες για την άμεση πρόκληση καρκίνου: το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα κρέατα. Και προσθέτει ότι «αυτό που πραγματικά μειώνει τον κίνδυνο» είναι να «εστιάζεις στη μείωση του λιπώδους ιστού τρώγοντας ισορροπημένα γεύματα, κάνοντας τακτικά άσκηση καθώς ακόμη και χωρίς απώλεια βάρους, η βελτίωση της σύστασης του σώματός σου μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου».

Τα λόγια της Nichole υποστηρίζονται και από άλλες αξιόπιστες πηγές. Η Cancer Research UK λέει ότι η ιδέα ότι η ζάχαρη τροφοδοτεί τον καρκίνο είναι «μύθος». Στον ιστότοπό της αναφέρει: “Υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο Διαδίκτυο για τη ζάχαρη και τον καρκίνο, αλλά δεν βασίζονται πολλές από αυτές σε επιστημονικά στοιχεία. Υπάρχει ένας κοινός μύθος ότι η ζάχαρη είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του καρκίνου ή ότι ακόμη και τροφοδοτεί τον καρκίνο ώστε να μεγαλώσει, όμως, αυτός ο μύθος προήλθε από μια υπερβολική απλοποίηση κάποιας περίπλοκης βιολογίας».

“Τα καρκινικά κύτταρα συνήθως αναπτύσσονται γρήγορα, πολλαπλασιάζονται με γρήγορο ρυθμό, και αυτό απαιτεί πολλή ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται πολλή γλυκόζη. Εδώ γεννήθηκε ο μύθος ότι η ζάχαρη τροφοδοτεί τον καρκίνο.

“Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό. Όλα τα υγιή κύτταρά μας χρειάζονται επίσης γλυκόζη, και δεν υπάρχει τρόπος να πούμε στο σώμα μας να αφήσει τα υγιή κύτταρα να έχουν τη γλυκόζη που χρειάζονται χωρίς να τη δίνουμε επίσης στα καρκινικά κύτταρα. Και τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται επίσης πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως αμινοξέα και λίπη, δεν είναι μόνο ζάχαρη.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η δίαιτα «χωρίς ζάχαρη» μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή ότι αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης εάν διαγνωστεί».

Το Cancer Council, η κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση για τον καρκίνο της Αυστραλίας, λέει το ίδιο πράγμα: “Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση ζάχαρης κάνει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται πιο γρήγορα ή προκαλούν καρκίνο. Η ζάχαρη δεν είναι καρκινογόνος ουσία.”

Εξηγεί επίσης ότι «η υπερκατανάλωση ζάχαρης, ιδιαίτερα πρόσθετων σακχάρων σε επεξεργασμένα ποτά και τρόφιμα, μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο»

Το μήνυμα λοιπόν είναι απλό προς το παρόν: η ζάχαρη από μόνη της δεν προκαλεί καρκίνο. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένους κινδύνους καρκίνου. Το κλειδί, όπως πάντα, είναι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο