Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι το ελαιόλαδο καλό για τα μαλλιά σας; Ποιος είναι ο κίνδυνος;

ΑρχικήΟικιακάΕίναι το ελαιόλαδο καλό για τα μαλλιά σας; Ποιος είναι ο κίνδυνος;
spot_img

cibum team

Οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και τις οικιακές θεραπείες. Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που προτείνουν το ελαιόλαδο ως θεραπεία και περιποίηση των μαλλιών που μπορεί να προσφέρει λάμψη και απαλότητα. Η φυσική θεραπεία μαλλιών προήλθε από τους αρχαίους Αιγύπτιους, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν για τα οφέλη του στη φροντίδα του σώματος. Το ελαιόλαδο, ειδικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είναι πλούσιο σε μερικά βασικά θρεπτικά συστατικά: βιταμίνη Α, η οποία αποτρέπει τη γήρανση, βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά στην κυκλοφορία του τριχωτού της κεφαλής και έχει αντιοξειδωτικές δυνάμεις και λιπαρά οξέα, που προωθούν την ενυδάτωση.

Σήμερα αρκετοί ισχυρίζονται ότι μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην τριχόπτωση και την πιτυρίδα. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένη έρευνα για την υποστήριξη αυτών των ισχυρισμών.

Είναι το ελαιόλαδο καλό για τα μαλλιά μας;

Πριν ένα άτομο αντικαταστήσει τα φυσιολογικά του μαλακτικά με ελαιόλαδο, θα πρέπει να διαβάσει για να μάθει περισσότερα σχετικά με τα πιθανά οφέλη της περιποίησης του τριχωτού της κεφαλής με ελαιόλαδο.

Αποτελέσματα μελέτης

Η χρήση ελαιολάδου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των μαλλιών από ζημιές. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν σαμπουάν και μαλακτικό για τα μαλλιά τους. Ενώ οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να αντικαταστήσει το σαμπουάν ως καθαριστικό για τα μαλλιά, ομαδοποιούν τα έλαια ως έναν από τους πέντε παράγοντες ρύθμισης που βοηθούν στη μείωση της τριβής στα μαλλιά, μείωση της τριχόπτωσης και ελαχιστοποίηση στο φριζάρισμα.

Σε μία μελέτη του 2015 αποδείχθηκε ότι τα έλαια μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των μαλλιών από βλάβες της τρίχας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα έλαια μπορούν να διεισδύσουν στα μαλλιά και να μειώσουν την ποσότητα νερού που απορροφούν, γεγονός που αποτρέπει την αύξηση του όγκου της τρίχας.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι τα μαλλιά απορροφούν κορεσμένα και μονοακόρεστα έλαια καλύτερα από τα πολυακόρεστα έλαια. Το ελαιόλαδο είναι μονοακόρεστο έλαιο.

Υπάρχουν ορισμένες μελέτες που δείχνουν ότι και άλλα έλαια μπορεί να είναι ευεργετικά για τα μαλλιά μας. Σε μία μεγαλύτερη μελέτη που διεξήχθη το 2007 διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή λαδιού καρύδας στα μαλλιά αύξησε τη διατήρηση της υγρασίας των μαλλιών.

Σε άλλη μελέτη, που χρονολογείται από το 2003 συζητήθηκαν οι επιδράσεις των διαφόρων ελαίων στην πρόληψη της βλάβης των μαλλιών. Ενώ η έρευνα δεν εξέτασε συγκεκριμένα το ελαιόλαδο, έδειξε ότι η εφαρμογή ελαίου καρύδας στα μαλλιά μπορεί να αποτρέψει τη ζημιά στις πρωτεΐνες των μαλλιών.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι, ενώ το λάδι καρύδας μείωσε την απώλεια πρωτεΐνης σε υγιή αλλά και κατεστραμμένα μαλλιά, το ορυκτέλαιο και το ηλιέλαιο δεν το έκαναν. Δεδομένου ότι η μελέτη δεν εξέτασε την επίδραση του ελαιολάδου στην πρόληψη της βλάβης των μαλλιών, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε εάν το ελαιόλαδο αποτρέπει τη ζημιά στα μαλλιά και, εάν συμβαίνει, πόσο αποτελεσματικό είναι.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο για τα μαλλιά

Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο ως μαλακτικό μαλλιών, αλλά μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους μαλλιών.

Τα άτομα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ελαιόλαδο ως μέρος της ρουτίνας περιποίησης μαλλιών θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την ακόλουθη μέθοδο:

Μετρήστε μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου, ειδικά εάν είναι η πρώτη φορά που το εφαρμόζετε στα μαλλιά.

Εφαρμόστε το λάδι σε ξηρές περιοχές των μαλλιών ή του τριχωτού της κεφαλής, το οποίο ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Καλύψτε τα μαλλιά με σκουφάκι ντους και αφήστε το λάδι στα μαλλιά για περίπου 15 λεπτά.

Ξεπλύνετε το λάδι από τα μαλλιά με ζεστό νερό.

Καθαρίστε τα μαλλιά σας με σαμπουάν, επαναλαμβάνοντας εάν το ελαιόλαδο αφήνει τα μαλλιά λιπαρά.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προτάσεις στο Διαδίκτυο σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ελαιολάδου ως μέρος μιας ρουτίνας περιποίησης μαλλιών. Προς το παρόν, δεν υπάρχει έρευνα για την υποστήριξη συγκεκριμένων μεθόδων, συμπεριλαμβανομένης της παραπάνω, ή προτάσεις για το ποια είναι η καλύτερη για χρήση.

Οι περισσότεροι πάντως μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το ελαιόλαδο στα μαλλιά τους, και έτσι αξίζει να δοκιμάσετε μερικές διαφορετικές μεθόδους για να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει.

Τι είδους μαλλιά μπορεί να ωφεληθούν από το ελαιόλαδο;

Δεν ωφελούνται όλοι οι τύποι μαλλιών από το ελαιόλαδο.

Τα ξηρά, χοντρά μαλλιά θα ωφεληθούν πιθανώς περισσότερο από τα πιο λεπτά, στεγνά μαλλιά. Τα άτομα με λιπαρά, λεπτά μαλλιά μπορεί να διαπιστώσουν ότι το ελαιόλαδο κάνει τα μαλλιά τους πιο βαριά και λιπαρά.

Συμπερασματικά ενώ οι έρευνες που έχουν γίνει δεν επαρκούν για να καταλήξουμε με σιγουριά στο ότι το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη φροντίδα των μαλλιών, εντούτοις έχει άλλα οφέλη ομορφιάς:

  • Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών σημαίνουν ότι η εφαρμογή ελαιολάδου στο δέρμα μπορεί να αποτρέψει την πρόωρη γήρανση.
  • Το ελαιόλαδο έχει ενυδατική δράση που μπορεί να βοηθήσει για να διατηρηθεί το δέρμα υγρό και εύπλαστο.
  • Τα υψηλά επίπεδα λιποδιαλυτών βιταμινών μπορεί να ωφελήσουν το δέρμα και να θεραπεύσουν ορισμένες δερματικές παθήσεις.
  • Η εφαρμογή ενός μείγματος ελαιολάδου και ζάχαρης στα χείλη μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του ξηρού δέρματος από τα χείλη και να μαλακώσει τα σκασμένα χείλη.
  • Το μασάζ με ελαιόλαδο σε τραχιές περιοχές του δέρματος, όπως οι φτέρνες, μπορεί να μαλακώσει αυτές τις περιοχές.
  • Το τρίψιμο ενός υφάσματος εμποτισμένου με ελαιόλαδο σε περιοχές του δέρματος με μακιγιάζ μπορεί να αφαιρέσει το μακιγιάζ.
  • Το ελαιόλαδο μπορεί να καταπραΰνει μερικά δερματικά εξανθήματα.

Ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο για τη φροντίδα των μαλλιών, η έρευνα για τη στήριξη αυτών των ισχυρισμών είναι πολύ περιορισμένη. Ωστόσο, η εφαρμογή ελαιολάδου στα μαλλιά ως θεραπεία ομορφιάς είναι πιθανότατα ασφαλής και πολύ εύκολη. Για τους περισσότερους, ο μοναδικός κίνδυνος περιποίησης με  ελαιόλαδο, είναι ότι ίσως τα μαλλιά θα παραμείνουν λιπαρά και βαριά αντί απαλά και μεταξένια. Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε.

Πηγή: medicalnewstoday 

Δείτε επίσης: 

Β. Ρούσσος: Η Ειρήνη Παππά έπεσε στα πόδια του για ένα ζεϊμπέκικο!  

Καύσωνας: Ποια τρόφιμα ενυδατώνουν, πως μπορούμε να παραμείνουμε δροσεροί τη μέρα και τη νύχτα.

Ζάχαρη: Γλυκός φίλος ή άσπονδος εχθρός; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ζάχαρη 

Δροσερή καλοκαιρινή μακαρονάδα με λεμόνι!

Εάν υποτιμάτε το κάλιο στη διατροφή σας… κάνετε μεγάλο λάθος!  

ΕΦΕΤ: Ανάκληση ΜΠΙΣΚΟΤΑ κανέλας ΑΛΛΑΤΙΝΗ λόγω κουμαρίνης 

Ήρθε ο καφές… σε φακελάκι του τσαγιού

Η Ευρώπη μειώνει τη ζάχαρη σε αναψυκτικά, παγωμένο τσάι και έτοιμα ποτά 

 Εφευρέθηκε συσκευή που “κλειδώνει”το στόμα. 

Σκόπελος: Κατάπιε γυαλί πίνοντας καφέ 

Τελικά πρέπει να τηγανίζουμε με ελαιόλαδο; ή μήπως όχι; 

Έρευνα: Τελικά η σοκολάτα γάλακτος αδυνατίζει!  

Η Dole ανακαλεί βατόμουρα και μύρτιλλα λόγω Cyclospora.

Απαγορεύονται οι διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων στη Βρετανία

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν είναι για όλους

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.

Ανακάλυψη: Βρέθηκε η σούπερ λευκή χρωστική που θα αντικαταστήσει το διοξείδιο του τιτανίου από το… «Finding Nemo»

Ουσία της γαρίδας Pacific Cleaner, γνωστή και ως Jacques από την ταινία με το ψαράκι Nemo αντικαθιστά το Ε171 λύνοντας τα χέρια της βιομηχανίας.

Κίνδυνος ξηρασίας στην Ελλάδα – Ιδρύεται ομάδα κινδύνου από το ΥΠΑΑΤ

Η ομάδα ad hoc θα εξετάσει τον κίνδυνο ξηρασίας και τις επιπτώσεις στην Ελληνική γεωργική παραγωγή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα