Ευρήματα μελέτης της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον τύπο δεσμού, τα χαρακτηριστικά της σχέσης και την σεξουαλική λειτουργία Ελληνίδων
Για πρώτη φορά μελέτη διερεύνησε τη συσχέτιση μεταξύ του είδους (τύπου προσκόλλησης) μίας σχέσης και της σεξουαλικής λειτουργίας σε Ελληνίδες ενήλικες γυναίκες. Η Μελέτη διεξήχθη από την Ειδική Κλινική Εξωτερικών Ιατρείων Σεξουαλικής Υγείας, Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προηγούμενες έρευνες έχουν μελετήσει εκτενώς την “θεωρία του δεσμού “και την επίδρασή της στη σεξουαλικότητα και έχουν υποδείξει ότι ο δεσμός στις ρομαντικές σχέσεις κατηγοριοποιείται σε ασφαλείς και ανασφαλείς τύπους. Τα άτομα με ασφαλή δεσμό σχηματίζουν σχέσεις που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την υποστήριξη, στοιχεία που προάγουν τη μακροζωία και την ευτυχία της σχέσης. Αντίθετα, τα άτομα με ανασφαλή δεσμό τείνουν είτε να φοβούνται την εγκατάλειψη και, ως εκ τούτου, να χρειάζονται από τους άλλους να ανταποδώσουν τα συναισθήματά τους (αγχώδης τύπος) είτε να φοβούνται την οικειότητα και την εγγύτητα και να απομακρύνονται από τους άλλους (αποφευκτικός τύπος).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φρικιαστικό έγκλημα: Εστιάτορας σκότωσε 57χρονο, τον διαμέλισε και μαγείρεψε τη σορό του
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένα αγγούρια: Αναβιώνει ο εφιάλτης που προκάλεσε τουλάχιστον 550 τροφικές δηλητηριάσεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σημαντική αύξηση μολυσμένων τροφίμων στην Ευρώπη – Τα πιο επικίνδυνα είδη και οι χώρες εισαγωγής με τις περισσότερες παραβάσεις
Ο τύπος προσκόλλησης διαμορφώνει την εμπειρία της σεξουαλικής αλληλεπίδρασης. Τα άτομα με ασφαλή προσκόλληση επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα προκειμένου να ενισχύσουν τον δεσμό τους με τον σύντροφό τους. Όσον αφορά τα άτομα με αγχώδη προσκόλληση, αυτά φαίνεται να επιδίδονται σε σεξουαλική επαφή ως μέσο για την ενίσχυση της εγγύτητας και την ανακούφιση των ανασφαλειών τους, δίνοντας προτεραιότητα στις σεξουαλικές ανάγκες των συντρόφων τους έναντι των δικών τους. Επιπλέον, τα άτομα με αγχώδη προσκόλληση είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε επικίνδυνες ή ανεπιθύμητες σεξουαλικές δραστηριότητες, καθώς φαίνεται να συγχέουν το σεξ με την αγάπη, θεωρώντας τη σεξουαλική οικειότητα ως έναν τρόπο εξασφάλισης στοργής και σχεσιακής εγγύτητας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διατροφή για γερά οστά: Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Tα μικροπλαστικά που φθάνουν στον εγκέφαλο φταίνε για κατάθλιψη, άνοια και διαταραχές ψυχικής υγείας – Νέες έρευνες
Τα άτομα με αποφευκτική προσκόλληση αντιλαμβάνονται τη σεξουαλική σύνδεση και την οικεία στοργή διαφορετικά. Συχνά εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα για λόγους που δεν σχετίζονται με τη σχέση τους, όπως η ανακούφιση από το στρες. Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν σεξουαλικές εμπειρίες εκτός της σχέσης και τείνουν να αυνανίζονται συχνότερα από ό,τι να εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα με τους συντρόφους τους. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες η σεξουαλική ικανοποίηση είναι χαμηλότερη στα άτομα με αποφευκτική και αγχωτική προσκόλληση. Επιπλέον, αυτοί οι τύποι σχέσεων, σχετίζονται με δυσκολίες στη σεξουαλική διέγερση, τη λίπανση, τον οργασμό και τον σεξουαλικό πόνο στις γυναίκες όπως και προβλήματα στύσης στους άνδρες. Ωστόσο, παρά την πλούσια διεθνή βιβλιογραφία, σχετικά με τη προσκόλληση και τη σεξουαλική λειτουργία, οι περισσότερες υπάρχουσες μελέτες έχουν διεξαχθεί σε αγγλοσαξονικούς ή δυτικοευρωπαϊκούς πληθυσμούς, περιορίζοντας τη γενίκευση των ευρημάτων σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα. Επιπλέον, η πλειονότητα των προηγούμενων ερευνών έχει επικεντρωθεί είτε στον δεσμό είτε στη σεξουαλική ικανοποίηση ξεχωριστά, αντί να διερευνήσει διεξοδικά τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα πρότυπα δεσμού, η σεξουαλική λειτουργία και τα χαρακτηριστικά της σχέσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός δημόσιας υγείας για κατανάλωση μολυσμένων ξηρών καρπών που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις
Στην νέα μελέτη του ΕΚΠΑ, συμμετείχαν 304 γυναίκες με μέση ηλικία, 28,3 έτη, ενώ η μέση διάρκεια των σχέσεων τους σε μήνες ήταν 50,4 (4,2 χρόνια). Μεταξύ των 304 συμμετεχόντων, το 83,6% είχε ετεροφυλοφιλικό προσανατολισμό (3,2% ομοφυλοφιλικό και 11,3% αμφιφυλόφιλο προσανατολισμό) και το 68,4% βρισκόταν σε αποκλειστική μονογαμική σχέση (16,4% ήταν παντρεμένοι, 10,2% σε ανοιχτές μονογαμικές σχέσεις και 4,9% σε ανοιχτές πολυγαμικές σχέσεις). Συνολικά, το 92,4% ήταν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και το 55,6% ήταν εργαζόμενοι του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μαζικές ανακλήσεις 4ων ειδών ζυμαρικών με επικίνδυνο βακτήριο από μεγάλα σούπερ μάρκετ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πελάτης ζητά έως και 1 εκατ. δολάρια από γνωστό fast food για… το κρεμμύδι στο μπέργκερ
Αποτελέσματα
Οι γυναίκες με αγχώδεις τύπους προσκόλλησης ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής διέγερσης, οργασμού και ικανοποίησης σε σύγκριση με άλλους τύπους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συναισθηματική ανασφάλεια μπορεί να εντείνει τη σεξουαλική οικειότητα εντός των σχέσεων. Συνολικά, η σχεσιακή ικανοποίηση συσχετίστηκε θετικά με διάφορες πτυχές της σεξουαλικής λειτουργίας, ιδιαίτερα με τη διέγερση και την οργασμική λειτουργία. Συγκεκριμένα, η αγχώδης προσκόλληση συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής διέγερσης, οργασμού και συνολικής ικανοποίησης, δίνοντας έμφαση στον αντίκτυπο της σχεσιακής δυναμικής στη σεξουαλική ευεξία. Επίσης η διάρκεια της σχέσης συσχετίστηκε σημαντικά με την υποκλίμακα επιθυμίας του FSFI, υποδεικνύοντας ότι όσο μεγαλύτερη είναι η σχέση, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιθυμία. Αυτό το εύρημα έρχεται σε αντίθεση με σχετική έρευνα, η οποία έχει δείξει ότι η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται καθώς οι σχέσεις ωριμάζουν.
Προηγούμενη έρευνα υποδηλώνει ότι κατά τα πρώτα στάδια μιας σχέσης, η σεξουαλική επιθυμία καθοδηγείται κυρίως από επιφανειακά χαρακτηριστικά του συντρόφου, όπως η σωματική ελκυστικότητα και η φιλικότητα. Παρ’ όλα αυτά, με την πάροδο του χρόνου, η επιθυμία φαίνεται να επηρεάζεται από βαθύτερες ιδιότητες, όπως η ευαισθησία και η ανταπόκριση οι οποίες τείνουν να αναδύονται καθώς η σχέση αναπτύσσεται. Συνεπώς, είναι πιθανό οι γυναίκες να βιώνουν αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας καθώς η σχέση εξελίσσεται, και σε μεταγενέστερα στάδια αντλούν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τον συναισθηματικό συντονισμό και τον δεσμό του συντρόφου τους, οδηγώντας σε μειωμένο άγχος και αυξημένη σεξουαλική εκπλήρωση. Μια άλλη εύλογη εξήγηση για αυτά τα αντιφατικά αποτελέσματα θα μπορούσε να είναι οι κοινωνικές προσδοκίες. Οι γυναίκες, για να θεωρηθούν ικανοποιημένες, αναμένεται να έχουν σύντροφο και να είναι «καλές, ευγενικές και σιωπηλές» για να αποφύγουν την απώλεια της σχέσης. Επομένως, ακόμη και οι γυναίκες σε μακροχρόνιες σχέσεις που εσωτερικεύουν αυτές τις προσδοκίες μπορεί να αναφέρουν υψηλά επίπεδα επιθυμίας.
Συμπεράσματα
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο των προτύπων προσκόλλησης και της σχεσιακής ικανοποίησης στη διαμόρφωση της σεξουαλικής λειτουργίας και των εμπειριών των γυναικών και πως οι συναισθηματικές ανάγκες στις στενές σχέσεις διαμορφώνουν σημαντικά τα αποτελέσματα της σεξουαλικής υγείας. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας των γυναικών θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τόσο τον τύπο του δεσμού όσο και την ικανοποίηση από τη σχέση, καθώς αυτοί οι παράγοντες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ποιότητας της σεξουαλικής εμπειρίας.
https://www.mdpi.com/1660-4601/22/5/794
Αναφορά: Κόκκα Ιουλία, Παρασκευή Σωτηροπούλου και Ηρακλής Μουρίκης. 2025. «Ο Τύπος Δεσμού, τα Χαρακτηριστικά Σχέσης και η Σεξουαλική Λειτουργία των Γυναικών: Στοιχεία από μια Διατομεακή Ανάλυση»
Διεθνές Περιοδικό Περιβαλλοντικής Έρευνας και Δημόσιας Υγείας 22, αρ. 5: 794. https://doi.org/10.3390/ijerph22050794