Οι κοτομπουκιές, τα μπουρίτο και άλλα δημοφιλή είδη, που αγοράζουν οι καταναλωτές από fast food στις Ηνωμένες Πολιτείες περιέχουν χημικές ουσίες που συνδέονται με έναν μακρύ κατάλογο σοβαρών προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με ένα πρώτο είδος μελέτης που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο George Washington και οι συνάδελφοί τους αγόρασαν φαγητά από δημοφιλή καταστήματα fast food και βρήκαν 10 από τις 11 δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες στα δείγματα, συμπεριλαμβανομένων των φθαλικών, μιας ομάδας χημικών που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά μαλακά και, είναι γνωστό ότι διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα. Η ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης άλλους πλαστικοποιητές, χημικές ουσίες που αναδύονται ως υποκατάστατα των φθαλικών ενώσεων.
«Βρήκαμε ότι οι φθαλικές ενώσεις και άλλοι πλαστικοποιητές είναι ευρέως διαδεδομένοι σε παρασκευασμένα τρόφιμα που διατίθενται στις αλυσίδες γρήγορου φαγητού των ΗΠΑ, ένα εύρημα που σημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές λαμβάνουν μία σειρά από δυνητικά ανθυγιεινές χημικές ουσίες μαζί με το γεύμα τους», δήλωσε ο Lariah Edwards, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός. επιστήμονας της GW, και πρόσθεσε πως «Απαιτούνται ισχυρότεροι κανονισμοί για να κρατηθούν αυτές οι επιβλαβείς χημικές ουσίες εκτός του εφοδιασμού τροφίμων».
Το 2016 μια ερευνητική ομάδα της GW με επικεφαλής την Ami Zota, καθηγήτρια περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας, εξέτασε την κατανάλωση γρήγορου φαγητού σε μια εθνική έρευνα και βρήκε ότι άτομα που ανέφεραν ότι έτρωγαν περισσότερα fast food είχαν υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων. Κανείς δεν έχει εξετάσει τη σχέση μεταξύ φαστ φουντ και πλαστικοποιητών μη φθαλικών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη θέση των απαγορευμένων ή περιορισμένων φθαλικών ενώσεων στον εξοπλισμό συσκευασίας και επεξεργασίας τροφίμων.
Σε αυτή τη μελέτη, οι Edwards, Zota και οι συνάδελφοί τους αγόρασαν 64 είδη γρήγορου φαγητού από διαφορετικά εστιατόρια και ζήτησαν τρία ζευγάρια αχρησιμοποίητα γάντια χειρισμού τροφίμων. Η ομάδα εξέτασε τρόφιμα και γάντια για 11 είδη φθαλικών ενώσεων και πλαστικοποιητών, και διαπίστωσε ότι:
- Το 81% των δειγμάτων τροφίμων που μελετήθηκαν περιείχαν μια φθαλική ένωση που ονομάζεται DnBP και το 70% περιείχε DEHP. Και οι δύο αυτές χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί σε πολυάριθμες μελέτες με προβλήματα γονιμότητας και αναπαραγωγής στον άνθρωπο. Αυτές οι φθαλικές ενώσεις μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μάθησης, προσοχής και διαταραχών συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία.
- Το 86% των τροφίμων περιείχε τον πλαστικοποιητή αντικατάστασης γνωστό ως DEHT, μια χημική ουσία που χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να προσδιοριστεί ο αντίκτυπός της στην ανθρώπινη υγεία.
- Τρόφιμα που περιέχουν κρέατα, όπως cheeseburger και μπουρίτο κοτόπουλου, είχαν υψηλότερα επίπεδα των χημικών ουσιών που μελετήθηκαν.
- Τα μπουρίτο κοτόπουλου και τα cheeseburger είχαν τα υψηλότερα επίπεδα DEHT. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα γάντια χειρισμού τροφίμων που συλλέχθηκαν από τα ίδια εστιατόρια περιείχαν επίσης αυτή τη χημική ουσία.
- Οι πίτσες με τυρί είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα των περισσότερων χημικών που δοκιμάστηκαν.
Οι φθαλικοί εστέρες και οι πλαστικοποιητές αντικατάστασης είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά μαλακά και μπορούν να μεταναστεύσουν από τα πλαστικά στο φαγητό. Ορισμένες πηγές πλαστικών περιλαμβάνουν γάντια χειρισμού τροφίμων, βιομηχανικούς σωλήνες, ιμάντες μεταφοράς τροφίμων και την εξωτερική συσκευασία που χρησιμοποιείται για το τύλιγμα γευμάτων γρήγορου φαγητού που διατίθενται σε εστιατόρια.
Προηγούμενη έρευνα από την ομάδα της Zota έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε φαγητό μαγειρεμένο στο σπίτι έχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών στον οργανισμό τους, πιθανώς επειδή οι οικιακές μαγειρικές δεν χρησιμοποιούν γάντια χειρισμού τροφίμων ή πλαστικές συσκευασίες. Για να αποφύγουν αυτές τις βιομηχανικές χημικές ουσίες, οι καταναλωτές μπορούν να στραφούν σε σπιτικά μαγειρεμένα γεύματα, τα οποία είναι συχνά πιο υγιεινά από το γρήγορο φαγητό, είπε ο Έντουαρντς.
Τόσο ο Edwards όσο και η Zota λένε ότι η μελέτη τους υποδηλώνει την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο και ρύθμιση των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφίμων. Επισημαίνουν ότι οι πλαστικοποιητές αντικατάστασης χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για την αντικατάσταση απαγορευμένων ή περιορισμένων φθαλικών ενώσεων, ωστόσο οι μελέτες που απαιτούνται για να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλείς δεν έχουν ακόμη γίνει.
Η μελέτη εγείρει επίσης την ανησυχία ότι ορισμένες φυλετικές/μειονοτικές ομάδες ενδέχεται να επηρεαστούν δυσανάλογα από αυτές τις χημικές ουσίες.
«Οι μειονεκτικές γειτονιές έχουν συχνά πολλά καταστήματα γρήγορου φαγητού, αλλά περιορισμένη πρόσβαση σε πιο υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά», είπε ο Zota. «Πρέπει να γίνει πρόσθετη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν οι άνθρωποι που ζουν σε τέτοιες “ερήμους τροφίμων” διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης σε αυτές τις επιβλαβείς χημικές ουσίες».
Η παραπάνω μελέτη, δημοσιεύτηκε στο Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.
Διαβάστε περισσότερα για τη μελέτη ΕΔΩ.