Μπορεί να προκαλέσει από διάρροια και στομαχικές διαταραχές έως καρκίνο
Δεν είναι σπάνιο να ανακαλούνται καλλυντικά προϊόντα ή προϊόντα προσωπικής υγιεινής, κυρίως λόγω “χημικού κινδύνου” δηλαδή ουσιών μπορούν να βλάψουν την υγεία του ανθρώπου.
Ακόμη και κάτι που θεωρείται αγνό όπως το σαπούνι Μασσαλίας, μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και λόγω μικροβιακών κινδύνων. Για παράδειγμα, το σαπούνι 300 γραμμαρίων της επωνυμίας Auchan Better Life ανακλήθηκε εκτάκτως στη Γαλλία λόγω μικροβιολογικού κινδύνου, καθώς σε αυτό ανιχνεύθηκαν μούχλα (Cladosporium sphaerospermum) και μύκητες ( Aspergillus versicolor).
«Δυνητικά παθογόνο, αυτό το βακτήριο παρουσιάζει κίνδυνο για ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους », διευκρινίζει η Rappel Conso.
- Δείτε επίσης: Lidl: Πρόστιμο σε κατάστημα της αλυσίδας στη Νέα Ιωνία
- Δείτε επίσης: Ανακαλείται μολυσμένος πάτσας που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο
Η ανάκληση αφορά την παρτίδα είναι 230308, EAN barcode 3596710497553. Πωλήθηκε από τις 16 Ιουνίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε καταστήματα Auchan σε όλη τη Γαλλία.
- Δείτε επίσης: Καφές με γλυκαντικά: Οι επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου
- Δείτε επίσης: Αγγούρια: Νέα ανάκληση λόγω υψηλής ποσότητας φυτοφαρμάκων
Τι κάνει ο μύκητας Aspergillus versicolor
Ο Aspergillus versicolor είναι ένα είδος νηματώδους μύκητα που αναπτύσσεται αργά, που απαντάται συνήθως σε υγρά εσωτερικά περιβάλλοντα και σε προϊόντα διατροφής. Βρίσκεται συνήθως στο χώμα, το σανό, το βαμβάκι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Συνηθίζεται να αναπτύσσεται σε χαλιά και δομικά υλικά που έχουν υποστεί ζημιά στο νερό.
- Δείτε επίσης: Παιδί το νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών – Προληπτικός έλεγχος σε παιδιά και φροντιστές του παιδικού σταθμού που πήγαινε
- Δείτε επίσης: Χορτοφάγοι ή κρεατοφάγοι: Ποιοι καταναλώνουν τα περισσότερα υπέρ – επεξεργασμένα τρόφιμα;
Όπως και άλλα μέλη του είδους του, το A. versicolor είναι ευκαιριακό παθογόνο και θεωρείται σημαντικός αιτιολογικός παράγοντας της ασπεργίλλωσης . Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις του μύκητα που προκαλεί ονυχομυκητίαση , η οποία συχνά αντιμετωπίζεται με τοπικές αζόλες. Ωστόσο, το A. versicolor δεν είναι ευαίσθητο σε αυτές τις θεραπείες και η μόλυνση μπορεί να επιμείνει ακόμη και μετά από μήνες ή χρόνια θεραπείας.
- Δείτε επίσης: Η επίδραση της κατανάλωσης αυγών στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία – Επιστημονική μελέτη
- Δείτε επίσης: Κογκρέσο προς FDA: «Απαγορεύστε επιτέλους το καρκινογόνο Red 3 στα τρόφιμα»
Υπάρχουν περισσότερα από 20 αλλεργιογόνα που έχουν ταυτοποιηθεί από το A. versicolor , με το πιο άφθονο να είναι η αφυδρογονάση της 3-φωσφορικής γλυκεραλδεΰδης. Άλλες πρωτεΐνες περιλαμβάνουν αναγωγάση σορβιτόλης, καταλάση, ενολάση, μηλική αφυδρογονάση και Asp v 13.
Επιπλέον, οι μυκοτοξίνες μπορούν να δράσουν ως ανοσοκατασταλτικά, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει κάποια αυξημένη επικράτηση συχνών λοιμώξεων στον άνθρωπο. Οι τοξίνες που παράγονται μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και στομαχικές διαταραχές. Η τοξίνη στεριγματοκυστίνη αναφέρεται ότι είναι πιθανή καρκινογόνος ουσία για το ανθρώπινο ήπαρ.
Ανάκληση και σε κρεμοσάπουνο με επικίνδυνο βακτήριο
Πριν από λίγες ημέρες ο Καναδάς προχώρησε σε επείγουσα ανάκληση κρεμοσάπουνου λόγω παρουσίας του μικροοργανισμού Ψευδομονάδα η πυοκυανική – Pseudomonas Aeruginosa. Το Pseudomonas aeruginosa ενέχει μικρό ιατρικό κίνδυνο για υγιή άτομα, ωστόσο, άτομα με ορισμένα προβλήματα υγείας ή μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εάν χρησιμοποιούν το μολυσμένο προϊόν.