ΑρχικήΟικιακάΕυρωπαϊκός συναγερμός για δημοφιλές τηγάνι - Αποκολλάται η αντικολλητική επίστρωση και μεταναστεύει...

Ευρωπαϊκός συναγερμός για δημοφιλές τηγάνι – Αποκολλάται η αντικολλητική επίστρωση και μεταναστεύει στο φαγητό

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών που πραγματοποίησε η εταιρεία, η αντικολλητική επίστρωση του σκεύους παρουσιάζει κίνδυνο αποκόλλησης κατά τη χρήση.

4 λεπτά ανάγνωσης

Έναν ακόμη ευρωπαϊκό συναγερμό για σκεύος κουζίνας έχουν σημάνει οι αρμόδιες αρχές και η αλυσίδα καταστημάτων TEDi, μετά την ανάκληση αντικολλητικού τηγανιού τύπου wok που διαπιστώθηκε σε εργαστηριακές δοκιμές ότι ενδέχεται να αποκολλά σωματίδια της αντικολλητικής του επίστρωσης κατά τη χρήση του, τα οποία μπορούν να μεταναστεύσουν στα τρόφιμα και στη συνέχεια να καταναλωθούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα Ευρωπαϊκή ειδοποίηση για την επικίνδυνη τοστιέρα πασίγνωστης μάρκας – Αν την έχετε σπίτι, σταματήστε να τη χρησιμοποιείτε (φωτο)

- Advertisement -

Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις χαρακτηρίζουν τον κίνδυνο ως «χημικό», δεν διευκρινίζεται η ακριβής χημική σύσταση των σωματιδίων που ενδέχεται να αποκολληθούν. Ωστόσο, η κατάποση υλικών που προέρχονται από φθαρμένες ή μη ασφαλείς αντικολλητικές επιστρώσεις δεν θα πρέπει να υποτιμάται, ιδίως όταν πρόκειται για προϊόντα που χρησιμοποιούνται καθημερινά για το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: Ανακαλούνται οχήματα Citroën, Peugeot και Opel – Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας

Η φθορά της αντικολλητικής επίστρωσης μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενη έκθεση του καταναλωτή σε ξένα σωματίδια, τα οποία δεν προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα. Η χρόνια κατανάλωσή τους, έστω και σε μικρές ποσότητες, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιθυμητή ή ασφαλής χωρίς την απαραίτητη αξιολόγηση της χημικής τους σύστασης. Επιπλέον, όταν οι επιστρώσεις αυτές υποβαθμίζονται κατά τη θέρμανση, αυξάνεται η ανησυχία για πιθανή μετανάστευση ουσιών από τα υλικά κατασκευής του σκεύους προς τα τρόφιμα. Τα οικονομικά wok αυτού του τύπου που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά είναι σχεδόν πάντοτε κατασκευασμένα από ανθρακούχο χάλυβα ή αλουμίνιο με μαύρη αντικολλητική επίστρωση PTFE (τεφλόν).

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα μαγειρικά σκεύη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα οφείλουν να πληρούν αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ακριβώς επειδή χρησιμοποιούνται σε υψηλές θερμοκρασίες και σε καθημερινή βάση. Οποιαδήποτε ένδειξη ότι ένα προϊόν ενδέχεται να απελευθερώνει σωματίδια ή χημικές ουσίες αποτελεί σοβαρό λόγο ανάκλησης, ακόμη και όταν δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά δηλητηρίασης ή άμεσων προβλημάτων υγείας.

- Advertisement -

Η ανάκληση δημοσιεύθηκε αρχικά στη Γαλλία στις 30 Ιουλίου 2026, ενώ αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν ήδη εκδοθεί από την TEDi στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιταλία. Το γεγονός ότι το προϊόν πωλείται από μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αλυσίδες ειδών οικιακής χρήσης καθιστά το περιστατικό ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς είναι πιθανό να έχει διατεθεί σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Πρόκειται για το μαύρο αντικολλητικό wok με λαβή σε χρώμα ξύλου και κωδικό GTIN 95731003421000000, το οποίο διατέθηκε στην αγορά από τις αρχές Ιανουαρίου έως και τα μέσα Ιουλίου 2026, ανάλογα με τη χώρα πώλησης. Οι καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί καλούνται να διακόψουν αμέσως τη χρήση του και να το επιστρέψουν στα καταστήματα της αλυσίδας για επιστροφή χρημάτων ή αντικατάσταση.

Το τηγάνι που ανακαλείται

Οι καταναλωτές που διαθέτουν το συγκεκριμένο wok δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν, ακόμη και αν δεν παρουσιάζει εμφανείς φθορές. Η αποκόλληση της επίστρωσης μπορεί να μην είναι άμεσα ορατή με γυμνό μάτι, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη συμμόρφωση με τις οδηγίες ανάκλησης. Η υπόθεση αποκτά ευρωπαϊκές διαστάσεις, καθώς η ανάκληση αφορά προϊόν που διακινήθηκε μέσω διεθνούς αλυσίδας λιανικής με παρουσία σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό, δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο προϊόν να βρίσκεται ακόμη σε νοικοκυριά καταναλωτών που αγνοούν ότι έχει χαρακτηριστεί ως μη ασφαλές για περαιτέρω χρήση.

Η ανακοίνωση της εταιρείας TEDI:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Σαλμονέλα σε ελληνικό κρέας: Η Ελλάδα στην τελευταία ομάδα χωρών της Ευρώπης χωρίς ενεργό πρόγραμμα επιτήρησης

Ευρωπαϊκή μελέτη καταγράφει την Ελλάδα στις χώρες χωρίς ενεργό εθνικό πρόγραμμα επιτήρησης της Salmonella στα βοοειδή.

Ηνωμένο Βασίλειο: Πιέσεις για νέο νόμο που θα αλλάξει τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων

Πάνω από 100 οργανισμοί ζητούν ένα νέο πλαίσιο για την ασφάλεια τροφίμων, την υγιεινή διατροφή και την προστασία από νέες κρίσεις