Με ποιο τρόπο οι δεξιότητες προετοιμασίας και μαγειρέματος επηρεάζουν την ευημερία και την υγεία του ατόμου.
Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν τον τύπο του φαγητού που επιλέγεται και καταναλώνεται, αλλά η ικανότητα προετοιμασίας του κατάλληλου φαγητού παίζει σημαντικό ρόλο. Η έλλειψη δεξιοτήτων στην προετοιμασία και το μαγείρεμα των τροφίμων θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία καθώς περιορίζει τις επιλογές. Μπορεί λοιπόν, η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των ανθρώπων στο μαγείρεμα των τροφίμων να κάνει τους Ευρωπαίους πιο υγιείς;
Επιλογή φαγητού στην Ευρώπη
Η επιλογή φαγητού είναι μια σύνθετη διαδικασία και οι παράγοντες που την επηρεάζουν διαφέρουν σε όλη την Ευρώπη. Συνήθως, πολλοί κοινωνικο-πολιτιστικοί παράγοντες καθορίζουν ποια τρόφιμα επιλέγονται και ποια διατροφικά πρότυπα προκύπτουν από αυτές τις επιλογές. Πολιτισμικά, το φαγητό μπορεί να εκφράσει τη φιλοξενία, τη γιορτή και την κοινωνικότητα. Για πολλούς ανθρώπους, οι ώρες των γευμάτων θεωρούνται ως ευκαιρία να συναντηθούν, δίνοντας ευχαρίστηση και διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο, ειδικά στη Νότια Ευρώπη, στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών. Η παράδοση παίζει επίσης ρόλο στην επιλογή των τροφίμων και στη συμπεριφορά των τροφίμων, που περνάει από γενεές, μερικές φορές συνδέεται με ηθικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Πρακτικοί παράγοντες επηρεάζουν επίσης τις αποφάσεις σχετικά με το φαγητό που θα αγοράσετε, θα προετοιμάσετε και θα φάτε, συμπεριλαμβανομένης της προτιμώμενης γεύσης μεταξύ των ανταγωνιστικών εναλλακτικών λύσεων, παράλληλα με την «καλύτερη τιμή» ή τις διαθέσιμες επιλογές. Η ικανότητα προγραμματισμού και προετοιμασίας ενός γεύματος, παράλληλα με τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση στη μαγειρική, προσελκύει αυτήν τη στιγμή την προσοχή.
Μαγειρικές δεξιότητες: παράγοντας επιλογής φαγητού και υγείας
Η ικανότητα να ετοιμάζεις φαγητό, να υλοποιείς μια συνταγή και να διαθέτεις τα κατάλληλα εργαλεία, μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές επιλογές. Εάν ένα άτομο βασίζεται σε τρόφιμα που απαιτούν ελάχιστη προετοιμασία, θέτει περιορισμούς στην επιλογή του, έτσι ώστε οι καταναλωτές να αποσυνδέονται όλο και περισσότερο από την προετοιμασία των τροφίμων. Δεδομένου ότι η διατροφή είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία, οι δεξιότητες προετοιμασίας και μαγειρέματος έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την ευημερία και την υγεία του ατόμου.
Η έρευνα έχει επίσης επικεντρωθεί στις μαγειρικές δεξιότητες ως παράγοντα κοινωνικοοικονομικών διατροφικών διαφορών. Μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ του επαγγέλματος ή της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και των δεξιοτήτων ή της αυτοπεποίθησης για το μαγείρεμα, και υποδηλώνουν ότι η έλλειψη αυτοπεποίθησης και οι κακές μαγειρικές δεξιότητες συμβάλλουν στη χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σε χαμηλές κοινωνικοοικονομικές ομάδες. Άλλες ευρωπαϊκές μελέτες προτείνουν ότι οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στις μαγειρικές δεξιότητες θα μπορούσαν να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την προώθηση της υγιεινής διατροφής.
Αρκετές παρεμβάσεις που βασίζονται στη μαγειρική έχουν στοχεύσει σε μειονεκτούσες ομάδες ως μέσο μείωσης του χάσματος στην υγεία που σχετίζεται με τη διατροφή. Μια παρέμβαση στη Σκωτία χρησιμοποίησε μια πρακτική μελέτη παρέμβασης διατροφικών δεξιοτήτων σε κοινωνικά υποβαθμισμένες περιοχές και έδειξε μια μικρή αλλά θετική επίδραση στη βελτίωση της επιλογής των τροφίμων και της εμπιστοσύνης στην προετοιμασία του φαγητού, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης για την έναρξη διατροφικής αλλαγής. Οι λέσχες μαγειρικής μετά το σχολείο έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για την ενίσχυση τόσο των μαγειρικών δεξιοτήτων όσο και της συνοχής της κοινότητας.
Ξέρουν οι Ευρωπαίοι να μαγειρεύουν;
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το φαγητό είναι σημαντικό μέρος του πολιτισμού και τα παραδοσιακά πιάτα συνδέονται με πολλές χώρες. Ωστόσο, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι οι νέοι σε όλη την Ευρώπη δεν αποκτούν τις βασικές δεξιότητες μαγειρικής που τους επιτρέπουν να έχουν αυτονομία έναντι των τροφίμων που επιλέγουν. Αυτή η υποβάθμιση των παραδοσιακών μαγειρικών δεξιοτήτων σε μια εποχή γαστρονομικής μετάβασης, φαίνεται να συμβαίνει παρά την αυξανόμενη έκθεση σε ωμά προϊόντα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 10% των ανθρώπων αναφέρει ότι δεν γνωρίζουν πώς να μαγειρεύουν ως παράγοντα που περιορίζει την επιλογή του φαγητού τους. Στην πραγματικότητα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό είναι τόσο ανησυχητικό που ακόμη και η κυβερνητική στρατηγική τόνισε την ανάγκη βελτίωσης των μαγειρικών ικανοτήτων των νέων. Αντίθετα, η μαγειρική φαίνεται να είναι πολύ δημοφιλής, όπως φαίνεται από τη δημοτικότητα των τηλεοπτικών εκπομπών μαγειρικής, των βιβλίων μαγειρικής και των περιοδικών, αλλά αυτό το ενδιαφέρον δεν σημαίνει ότι αυτό αντικατοπτρίζεται σε περισσότερη ενασχόληση με την κουζίνα.
Έχει προταθεί ότι η απώλεια των μαγειρικών δεξιοτήτων θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες στη σημερινή κοινωνία πηγαίνουν όλο και περισσότερο στη δουλειά, ενώ παραδοσιακά αναλάμβαναν τις περισσότερες ευθύνες για δραστηριότητες που σχετίζονται με το φαγητό στο σπίτι. Αυτό υπογραμμίζει ότι υπάρχει αποδυνάμωση των εργασιών προετοιμασίας φαγητού. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έμαθαν να μαγειρεύουν από τις μητέρες τους. Η πίεση στις εργαζόμενες μητέρες μπορεί να σημαίνει ότι οι μαγειρικές δεξιότητες δεν μεταβιβάζονται στα παιδιά. Αυτό εκδηλώνεται ως αυξημένη εξάρτηση από τα λεγόμενα “βολικά τρόφιμα”.
Η άνοδος των έτοιμων γευμάτων και των φαγητών ευκολίας
Ένας παράγοντας που έχει διερευνηθεί είναι η αυξανόμενη χρήση έτοιμων γευμάτων και φαγητών ευκολίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κατανάλωση φαγητών φαγητού είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και τα τρόφιμα μαγειρεύονται λιγότερο από πρώτες ύλες. Ωστόσο, ακόμη και στη Γαλλία, η οποία είναι πιο παραδοσιακή όσον αφορά το μαγείρεμα γευμάτων από βασικά συστατικά, με μεγάλη έμφαση στις δομημένες ώρες γευμάτων και στις κοινωνικές πτυχές του φαγητού, φαίνεται να υπάρχει κάποια στροφή προς τα φαγητά ευκολίας, ειδικά μεταξύ των νεαρών ενηλίκων.
Η ευκολία μπορεί να οριστεί με διάφορους τρόπους: η εξοικονόμηση χρόνου είναι ένα στοιχείο ευκολίας, αλλά όσον αφορά τα γεύματα, η ευκολία μπορεί επίσης να σημαίνει ελαχιστοποίηση της σωματικής και πνευματικής προσπάθειας που απαιτείται για την προετοιμασία του φαγητού. Οι τεχνολογικές καινοτομίες όπως ο φούρνος μικροκυμάτων, οι πολιτισμικές αλλαγές με τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες που εισάγουν νέα τρόφιμα, η μείωση των οικογενειών που τρώνε μαζί και περισσότερες γυναίκες που επιδιώκουν αμειβόμενη εργασία για περισσότερες ώρες, όλα τείνουν προς την αυξανόμενη ζήτηση για πιο βολικά τρόφιμα.
Μια μελέτη από την Ελβετία έδειξε ότι γενικά οι περισσότεροι άνθρωποι μαγειρεύουν σε κάποιο βαθμό. Ο όρος «σπιτικό γεύμα» έχει ερμηνευτεί εκ νέου ώστε να περιλαμβάνει τη χρήση ορισμένων προϊόντων ευκολίας, όπως οι ντομάτες σε κονσέρβες, τα κατεψυγμένα λαχανικά ή τα αποξηραμένα ζυμαρικά. Μια μελέτη ανέφερε ότι ακόμη και όταν ετοιμάζονται στο σπίτι, τα περισσότερα βραδινά γεύματα περιλαμβάνουν ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, με το 36% των πιάτων να αγοράζονται έτοιμα.
Με την αύξηση της χρήσης έτοιμων γευμάτων, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για την υγιεινή τους. Ερευνητές στην Ελβετία ανέφεραν ότι γενικά οι άνθρωποι έχουν αρνητική άποψη για τα έτοιμα γεύματα σχετικά με τη θρεπτική και τους αξία. Εκείνοι που κατανάλωναν τα περισσότερα έτοιμα γεύματα αντιλήφθηκαν τα φαγητά ευκολίας ως πιο οικονομικά, και καλύτερης σχέσης ποιότητας-τιμής σε σχέση με τους καταναλωτές που ανέφεραν χαμηλή κατανάλωση έτοιμων γευμάτων.
Μαγειρική για τον έλεγχο της διατροφής και της υγείας
Το φαγητό που παρασκευάζεται στο σπίτι τείνει να είναι πιο θρεπτικό από αυτό που παρασκευάζεται εκτός σπιτιού και πιο υγιεινή διατροφική ποικιλία μπορεί να επιτευχθεί από άτομα που μαγειρεύουν τακτικά από φρέσκα ή ωμά υλικά. Επιπλέον, το μαγείρεμα από το μηδέν προσφέρει στον καταναλωτή μέγιστη ευελιξία στην επιλογή των συστατικών και, ως εκ τούτου, επιτρέπει την αυστηρότερη τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών για τη δημόσια υγεία (σχετικά με θρεπτικά συστατικά όπως το αλάτι, τα κορεσμένα λίπη και τη ζάχαρη) για να βοηθήσει στην επίτευξη μιας ισορροπημένης διατροφής .
Η έρευνα δείχνει ότι εκείνα τα άτομα που αναφέρουν ότι ασχολούνται περισσότερο με την αγορά και την προετοιμασία φαγητού ή που μαγειρεύουν πιο συχνά, είναι πιο πιθανό να τηρούν τις διατροφικές οδηγίες. Επιπλέον, η απέχθεια για το μαγείρεμα συνδέεται με χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί επίσης να είναι σημαντική. Σε μια αυστραλιανή μελέτη, πολύ περισσότερα και μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών αγοράστηκαν και παρασκευάζονταν τακτικά σε νοικοκυριά όπου ο κύριος «μάγειρας» είχε εμπιστοσύνη στον τρόπο παρασκευής τους. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η εμπιστοσύνη στο μαγείρεμα ήταν χαμηλότερη μεταξύ των χαμηλών κοινωνικοοικονομικών ομάδων.
Επιπτώσεις στην υγεία από το μαγείρεμα και το φαγητό μαζί
Το φαγητό και το μαγείρεμα μαζί είναι πολύ πιο συνηθισμένο στη Γαλλία παρά στην Αγγλία. Το να έχετε ένα κανονικό μοτίβο γευμάτων και να μην παραλείπετε το πρωινό είναι επίσης πιο πιθανό στη Γαλλία. Ωστόσο, ακόμη και στη Γαλλία εμφανίζεται κάποιος βαθμός καταστροφής των διατροφικών συνηθειών, αν και όχι στον ίδιο βαθμό όπως στην Αγγλία. Αυτές οι διαφορές μπορεί, εν μέρει, να εξηγούν τον υψηλότερο επιπολασμο της παχυσαρκίας στην Αγγλία από ό,τι στη Γαλλία.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα οικογενειακά γεύματα και άλλες πτυχές της δομής των γευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δείπνου με άλλους, σχετίζεται σημαντικά με μια πιο επαρκή διατροφή, με υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και τροφών πλούσιων σε ασβέστιο. Αντίθετα, η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση φαγητού που παρασκευάζεται μακριά από το σπίτι και το φαγητό εν κινήσει συνδέεται με μια φτωχότερη διατροφή και με υψηλότερη πρόσληψη συνολικών λιπαρών και κορεσμένων.
Συμπεράσματα
Σε μια εποχή όπου οι ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή εξακολουθούν να εξαπλώνονται σε μεγάλα μέρη της Ευρώπης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βελτίωση της δημόσιας υγείας. Η αναζωογόνηση των μαγειρικών δεξιοτήτων, καθώς και η οικοδόμηση αυτοπεποίθησης για την προετοιμασία καλού φαγητού, μπορεί να έχει εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στην επιλογή φαγητού και στη διατροφική πρόσληψη. Πιθανές ιδέες είναι να συμπεριληφθούν ευρύτερα μαθήματα μαγειρικής στα σχολικά προγράμματα και να δημιουργηθούν δομές στο σπίτι, που κάνουν το μαγείρεμα μια διασκεδαστική εμπειρία για όλες τις ηλικίες.
Πηγή: Eufic