Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ να χρησιμοποιείτε βρεγμένα γάντια φούρνου;

ΑρχικήΟικιακάΓιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ να χρησιμοποιείτε βρεγμένα γάντια φούρνου;
spot_img

Τι έδειξε αμερικανική έρευνα.

   Τη στιγμή που το φαγητό στο φούρνο είναι στο όριο να καεί, πιάνουμε όπως-όπως κάτι για να βγάλουμε το καυτό ταψί, είτε αυτό είναι μια πετσέτα, είτε ένα βρεγμένο γάντι. Ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό το… “όπως-όπως κάτι” ενέχει κίνδυνος εγκαύματος.

    Τα παραδοσιακά υφασμάτινα γάντια φούρνου λειτουργούν κυρίως μέσω ενός στρώματος από ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό μέσα στο γάντι, το οποίο εάν υγρανθεί ή τοποθετήσετε βρεγμένα χέρια μέσα στο γάντι, η αποτελεσματικότητα του φράγματος θερμότητας μειώνεται δραματικά. Αυτό συμβαίνει επειδή η θερμική αγωγιμότητα του νερού είναι έως και 25 φορές μεγαλύτερη από αυτή του αέρα. Σε μια σειρά πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο τμήμα σχεδιασμού, στέγασης και εμπορίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα (OSU), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι φορώντας ένα υγρό γάντι που ήταν εκτεθειμένο σε 180°C ή περισσότερο θα μπορούσε να προκαλέσει έγκαυμα τρίτου βαθμού σε μόλις ένα δευτερόλεπτο.

   Η OSU αποκάλυψε ένα άλλο έλλειμμα στα υφασμάτινα γάντια φούρνου: τη ραφή. Στο γάντι, όταν τα δάχτυλα πιέζονταν πάνω σε μια καυτή επιφάνεια, η θερμότητα μεταφερόταν πιο γρήγορα κοντά στο ραμμένο τμήμα του γαντιού. Προς το παρόν, είναι καλύτερο να βεβαιωθείτε ότι τα υφασμάτινα γάντια του φούρνου σας ή τα χέρια σας είναι εντελώς στεγνά πριν από τη χρήση. 

   Τα γάντια από σιλικόνη θα πρέπει επίσης να διατηρούνται στεγνά μέσα και έξω, αν και δεν φαίνεται να είναι τόσο ευαίσθητα στο νερό όσο τα υφασμάτινα. Ενώ ορισμένα φέρουν την ετικέτα ως αδιάβροχα, άλλα μπορεί να έχουν βαμβακερή επένδυση και επομένως είναι καλύτερο να είστε ασφαλείς. Το να τα διατηρείτε στεγνά μειώνει επίσης τις πιθανότητες να γλιστρήσει ένα ζεστό τηγάνι από το χέρι σας.

    Ένα άλλο ζήτημα είναι οι πετσέτες που αρκετοί χρησιμοποιούν, παρόλο που δεν έχουν σχεδιαστεί για προστασία από τη θερμότητα και το επίπεδο μόνωσης που προσφέρουν μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πώς διπλώνεται η πετσέτα. Ακόμη χειρότερα, μια χαλαρή πετσέτα μπορεί να πάρει φωτιά σε κάποιο σημείο και τότε τα πράγματα θα είναι σοβαρά.

    Οποιοδήποτε γάντι χρησιμοποιείτε, φροντίστε να γνωρίζετε πού θα τοποθετήσετε ένα ταψί πριν το βγάλετε από το φούρνο, καθώς όλα τα γάντια έχουν περιορισμένο χρονικό διάστημα ασφαλούς χρήσης για το χειρισμό καυτών αντικειμένων, έως 10 δευτερόλεπτα, με μερικά πολύ λιγότερο, για να αποφύγετε τον κίνδυνο εγκαύματος.

https://www.mentalfloss.com/article/647754/why-you-should-never-use-wet-oven-mitt

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο