Τι έδειξε αμερικανική έρευνα.
Τη στιγμή που το φαγητό στο φούρνο είναι στο όριο να καεί, πιάνουμε όπως-όπως κάτι για να βγάλουμε το καυτό ταψί, είτε αυτό είναι μια πετσέτα, είτε ένα βρεγμένο γάντι. Ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό το… “όπως-όπως κάτι” ενέχει κίνδυνος εγκαύματος.
Τα παραδοσιακά υφασμάτινα γάντια φούρνου λειτουργούν κυρίως μέσω ενός στρώματος από ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό μέσα στο γάντι, το οποίο εάν υγρανθεί ή τοποθετήσετε βρεγμένα χέρια μέσα στο γάντι, η αποτελεσματικότητα του φράγματος θερμότητας μειώνεται δραματικά. Αυτό συμβαίνει επειδή η θερμική αγωγιμότητα του νερού είναι έως και 25 φορές μεγαλύτερη από αυτή του αέρα. Σε μια σειρά πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο τμήμα σχεδιασμού, στέγασης και εμπορίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα (OSU), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι φορώντας ένα υγρό γάντι που ήταν εκτεθειμένο σε 180°C ή περισσότερο θα μπορούσε να προκαλέσει έγκαυμα τρίτου βαθμού σε μόλις ένα δευτερόλεπτο.
Η OSU αποκάλυψε ένα άλλο έλλειμμα στα υφασμάτινα γάντια φούρνου: τη ραφή. Στο γάντι, όταν τα δάχτυλα πιέζονταν πάνω σε μια καυτή επιφάνεια, η θερμότητα μεταφερόταν πιο γρήγορα κοντά στο ραμμένο τμήμα του γαντιού. Προς το παρόν, είναι καλύτερο να βεβαιωθείτε ότι τα υφασμάτινα γάντια του φούρνου σας ή τα χέρια σας είναι εντελώς στεγνά πριν από τη χρήση.
Τα γάντια από σιλικόνη θα πρέπει επίσης να διατηρούνται στεγνά μέσα και έξω, αν και δεν φαίνεται να είναι τόσο ευαίσθητα στο νερό όσο τα υφασμάτινα. Ενώ ορισμένα φέρουν την ετικέτα ως αδιάβροχα, άλλα μπορεί να έχουν βαμβακερή επένδυση και επομένως είναι καλύτερο να είστε ασφαλείς. Το να τα διατηρείτε στεγνά μειώνει επίσης τις πιθανότητες να γλιστρήσει ένα ζεστό τηγάνι από το χέρι σας.
Ένα άλλο ζήτημα είναι οι πετσέτες που αρκετοί χρησιμοποιούν, παρόλο που δεν έχουν σχεδιαστεί για προστασία από τη θερμότητα και το επίπεδο μόνωσης που προσφέρουν μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πώς διπλώνεται η πετσέτα. Ακόμη χειρότερα, μια χαλαρή πετσέτα μπορεί να πάρει φωτιά σε κάποιο σημείο και τότε τα πράγματα θα είναι σοβαρά.
Οποιοδήποτε γάντι χρησιμοποιείτε, φροντίστε να γνωρίζετε πού θα τοποθετήσετε ένα ταψί πριν το βγάλετε από το φούρνο, καθώς όλα τα γάντια έχουν περιορισμένο χρονικό διάστημα ασφαλούς χρήσης για το χειρισμό καυτών αντικειμένων, έως 10 δευτερόλεπτα, με μερικά πολύ λιγότερο, για να αποφύγετε τον κίνδυνο εγκαύματος.
https://www.mentalfloss.com/article/647754/why-you-should-never-use-wet-oven-mitt