Σάββατο, 26 Απριλίου, 2025
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ikea: Μαζική ανάκληση επικίνδυνων λαμπτήρων LED – Μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία

ΑρχικήΟικιακάIkea: Μαζική ανάκληση επικίνδυνων λαμπτήρων LED - Μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία
spot_img

Αν μια πρίζα δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέχει την έκθεση σε νερό και χρησιμοποιείται σε ακατάλληλο περιβάλλον, μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία λόγω βραχυκυκλώματος ή ηλεκτρικής διαρροής

Κάθε φορά που επισκέπτεστε ένα κατάστημα Ikea για να αγοράσετε κάτι αποκλείεται να φύγετε χωρίς να βάλετε στο καρότσι σας και επιπλέον διακοσμητικά αντικείμενα. Οι φωτεινές γιρλάντες και λαμπτήρες εξωτερικού χώρου LED είναι από διακοσμητικά με τη μεγαλύτερη ζήτηση ωστόσο κάποια από αυτά υπόκεινται αυτήν την εποχή σε σημαντική ανάκληση.

- Advertisement -

Η διάσημη σουηδική μάρκα καταστημάτων ανακαλεί γιρλάντες με φώτα LED και λαμπτήρες εξωτερικού χώρου εξαιτίας της πρίζας τους που δεν συμμορφώνεται με τα πρότυπα ασφαλείας. Συγκεκριμένα, η πρίζα αυτή μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία λόγω προβλήματος συμμόρφωσης με τα πρότυπα ασφαλείας που σχετίζονται με τον περιορισμό της διείσδυσης νερού. Οι γιρλάντες έχουν τις επωνυμίες LEDLJUS, SOMMARLÅNKE, STRÅLA και SVARTRÅ.

Αναλυτικά τα ανακαλούμενα προϊόντα, όπως αναφέρει το γαλλικό περιοδικό για τους καταναλωτές quechoisir.org είναι:

  • Φωτιστικό κορδόνι LEDLJUS, εξωτερικό, μαύρο, 24 λαμπτήρων
  • Λαμπτήρες LEDLJUS, εξωτερικού χώρου, μαύροι, 64 λαμπτήρων
  • Φωτιστικό δαπέδου SOMMARLÅNKE, εξωτερικού χώρου, μπεζ, 100 cm
  • SOMMARLÅNKE Φωτεινή αλυσίδα LED, εξωτερικός, πολύχρωμος, 12 λαμπτήρων
  • STRÅLA LED φώτα χορδής, που αναβοσβήνουν, εξωτερικού χώρου, χρυσό, 24 λαμπτήρων, αστέρια
  • Κουρτίνα φωτός STRÅLA, εξωτερικού χώρου, αστέρι, 48 λαμπτήρων
  • SVARTRÅ LED φώτα χορδής, εξωτερικού χώρου, μαύρο, 12 λαμπτήρων

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα επηρεαζόμενα προϊόντα με το όνομα του προγράμματος οδήγησης LED (ICPSH24-2-IL-1), την ημερομηνία κατασκευής του προγράμματος οδήγησης LED ( κωδικοί AASS 2138, 2141, 2148, 2209, 2215, 2224, 2231, 2236, 2320, 232, 232, 232 2413, 2421, 2423, 2424, 2426, 2434, 2437) και το όνομα του βύσματος τροφοδοσίας (SYK-02F) όπως φαίνεται παρακάτω.

Οι αγοραστές αυτών των προϊόντων δεν θα πρέπει πλέον να τα χρησιμοποιούν. Πρέπει να επιστραφούν σε οποιοδήποτε κατάστημα Ikea για ανταλλαγή με ένα προϊόν αντικατάστασης ή πλήρη επιστροφή χρημάτων, χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσετε καμία απόδειξη αγοράς.

Πότε μια πρίζα είναι επικίνδυνη;

Αν μια πρίζα δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέχει την έκθεση σε νερό και χρησιμοποιείται σε ακατάλληλο περιβάλλον, μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία λόγω βραχυκυκλώματος ή ηλεκτρικής διαρροής. Μια πρίζα μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία λόγω προβλήματος συμμόρφωσης με τα πρότυπα ασφαλείας που σχετίζονται με τον περιορισμό της διείσδυσης νερού όταν:

  1. Έχει ανεπαρκή βαθμό προστασίας (IP rating) – Τα πρότυπα ασφαλείας, όπως το IP (Ingress Protection) rating, καθορίζουν την προστασία μιας ηλεκτρικής συσκευής από τη διείσδυση στερεών και υγρών. Αν η πρίζα έχει χαμηλό IP rating (π.χ. IP20, που δεν είναι ανθεκτικό στο νερό) αλλά χρησιμοποιείται σε περιβάλλον με υγρασία (μπάνιο, κουζίνα, εξωτερικοί χώροι), υπάρχει κίνδυνος εισόδου νερού και βραχυκυκλώματος.
  2. Δεν διαθέτει κατάλληλη στεγανότητα ή προστατευτικό κάλυμμα – Σε περιβάλλοντα όπου υπάρχει υγρασία ή νερό, οι πρίζες πρέπει να έχουν ειδικά προστατευτικά καλύμματα (π.χ. πρίζες με καπάκι IP44 ή IP65 για εξωτερικούς χώρους). Αν το κάλυμμα λείπει ή δεν εφαρμόζει σωστά, μπορεί να εισχωρήσει νερό, δημιουργώντας κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
  3. Το υλικό της πρίζας δεν είναι ανθεκτικό στην υγρασία – Αν το πλαστικό περίβλημα μιας πρίζας είναι κακής ποιότητας και επιτρέπει τη συμπύκνωση υδρατμών, μπορεί να δημιουργηθούν ηλεκτρικές διαρροές.
  4. Υπάρχει ελαττωματική ή λανθασμένη μόνωση – Αν οι εσωτερικές συνδέσεις της πρίζας δεν είναι σωστά μονωμένες ή αν υπάρχει φθαρμένο καλώδιο, η παρουσία νερού μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτρικό τόξο και κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
  5. Δεν υπάρχει σωστή γείωση ή διακόπτης διαρροής ρεύματος (RCD/ΔΔΡ) – Οι πρίζες σε περιοχές με υγρασία πρέπει να προστατεύονται από ρελέ διαρροής ρεύματος (ΔΔΡ – RCD), το οποίο διακόπτει την παροχή σε περίπτωση διαρροής. Αν η πρίζα δεν έχει σωστή γείωση ή δεν υπάρχει ΔΔΡ, οποιαδήποτε επαφή με νερό μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Πότε θεωρείται μη συμμορφούμενη με τα πρότυπα ασφαλείας;

  • Αν δεν ακολουθεί τις προδιαγραφές IP (π.χ. πρίζα IP20 τοποθετημένη σε εξωτερικό χώρο).
  • Αν δεν συμμορφώνεται με το πρότυπο IEC 60529, που καθορίζει την αντοχή στη διείσδυση υγρών.
  • Αν δεν πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα (EN 60335, IEC 60884) για πρίζες σε χώρους με αυξημένη υγρασία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα