Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χαμηλός ο κίνδυνος διατροφικών διαταραχών στους vegan, σύμφωνα με μελέτη

ΑρχικήΟικιακάVEGANismΧαμηλός ο κίνδυνος διατροφικών διαταραχών στους vegan, σύμφωνα με μελέτη
spot_img

Καταρρίφθηκε ο μύθος που συσχετίζει την vegan διατροφή με διατροφικές διαταραχές.

Πίσω από τις διατροφικές διαταραχές κρύβεται κυρίως η επιθυμία για έλεγχο του βάρους και ίσως και η πρόθεση πιο υγιεινής ζωής. Το πρόβλημα αναφέρεται από τους ειδικούς ως «δυσλειτουργική διατροφική συμπεριφορά» ή «διαταραγμένες διατροφικές στάσεις». Τα άτομα που εμφανίζουν αυτού του είδους τις διαταραχές, ακολουθούν περιοριστική δίαιτα, νηστεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επιδίδονται σε υπερφαγία ή αισθάνονται ενοχές όταν τρώνε ορισμένα τρόφιμα. Ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (USP) στη Βραζιλία διερεύνησε τον επιπολασμό της δυσλειτουργικής διατροφικής συμπεριφοράς μεταξύ όσων ακολουθούν Vegan διατροφή.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το άρθρο για την έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open , εντόπισαν «διαταραγμένες διατροφικές στάσεις» μόνο στο 0,6% των σχεδόν 1.000 συμμετεχόντων, ή λιγότερο από το ένα δέκατο του εκτιμώμενου ποσοστού του πληθυσμού της Βραζιλίας (6,5%). Όπως εξήγησαν οι ερευνητές με αυτή τη μελέτη ήθελαν να διαπιστώσουν τυχόν «κρυμένες» διατροφικές διαταραχές σε όσους ακολουθούν vegan διατροφή καθώς σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες ο βιγκανισμός θα μπορούσε να κρύβει δυσλειτουργική διατροφική συμπεριφορά διευκολύνοντας τον περιορισμό.

«Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης απαλλάσσουν την ευθύνη του βιγκανισμού, δείχνοντας ότι η παρουσία δυσλειτουργικής διατροφικής συμπεριφοράς σχετίζεται κυρίως με τους λόγους για τη δίαιτα, παρά με το είδος της δίαιτας», δήλωσε ο Hamilton Roschel, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας και Διατροφής.
Σύμφωνα με τον Roschel, το γεγονός ότι το 62% των 971 συμμετεχόντων που απάντησαν σε ερωτηματολόγιο, είπε ότι το κίνητρό του για να ακολουθήσουν μια vegan διατροφή ήταν «η ηθική και τα δικαιώματα των ζώων», ενώ μόνο το 10% ανέφερε «λόγους υγείας», εξηγεί τον χαμηλό επιπολασμό της δυσλειτουργικής διατροφικής συμπεριφοράς σε όσους συμμετείχαν στη μελέτη.

Η έρευνα διεξήχθη από την Ομάδα Έρευνας Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας και Διατροφής, η οποία αποτελείται από επιστήμονες που συνδέονται με το FM-USP και τη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (EEFE-USP). Οι κύριοι ερευνητές ήταν η Bruna Caruso Mazzolani και η Fabiana Infante Smaira. Συνεργάστηκαν επίσης οι Bruno Gualano, Gabriel P. Esteves, Martin Hindermann Santini, Alice Erwig Leitão και Heloísa Santo André.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα