Ανήκει από πλευράς διατροφικής αξίας στα πιο πολύτιμα ψάρια της Μεσογείου πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Αναμφίβολα όποιος ασχολείται με το ψάρεμα, έχει σκοπό να αλιεύσει ένα από τα πιο έξυπνα ψάρια, την τσιπούρα, sea bream στα αγγλικά. Η ανταμοιβή πολλαπλασιάζεται λόγω της υψηλής γαστρονομικής, αλλά και θρεπτικής αξίας της τσιπούρας. Η τσιπούρα ονομάζεται επιστημονικά Sparus aurata , δηλαδή Σπάρος ο χρυσόχρους είναι ψάρι της οικογένειας των Σπαριδών που απαντάται στη Μεσόγειο και στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού. Η τσιπούρα μαζί με το λαβράκι από πλευράς διατροφικής αξίας ανήκουν στα πιο πολύτιμα ψάρια της Μεσογείου, καθώς είναι πλούσια στα λιπαρά οξέα ω-3. Είναι ένα από τα κύρια ψάρια που εκτρέφονται σε ιχθυοκαλλιέργειες. Η τσιπούρα μαγειρεύεται με περισσότερους από 200 τρόπους, αν και ψημένη ολόκληρη είναι η πιο δημοφιλής.
Η τσιπούρα έχει συνήθως μήκος 35 εκατοστά, αν και έχουν βρεθεί ψάρια με μήκος 70 εκατοστά. Η βαρύτερη τσιπούρα που έχει αλιευθεί είχε βάρος 17,2 κιλά. Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ηλικία τσιπούρας σε αιχμαλωσία είναι τα 11 έτη. Έχει ασημένιο χρώμα, με μια χαρακτηριστική μαύρη κηλίδα στο τέλος του βραγχιακού επικαλύμματος. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι και το χρυσό τόξο που ενώνει τα μάτια, πιο έντονο στα ενήλικα ψάρια, και έδωσε στην τσιπούρα το όνομα «χρυσόφρυς». Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή στο όριο του κάτω μισού του βραγχιοκαλύμματος. Η τσιπούρα έχει έντονα κυρτό προφίλ, οβάλ και ψηλό σώμα.
Οι τσιπούρες είναι πρώτανδρα ερμαφρόδιτα ψάρια, δηλαδή γεννιούνται πρώτα ως αρσενικά και μετά το πέρας περίπου 3 χρόνων κάνουν αναστροφή φύλου και γίνονται θηλυκά. Οι τσιπούρες ενηλικιώνονται σεξουαλικώς ως αρσενικά όταν γίνουν 2 χρονών (μήκος 20-30 εκατοστά, βάρος 350-400 γραμμάρια). Όταν γίνουν 3 χρονών (μήκος 30-40 εκατοστά, βάρος 600 γραμμάρια περίπου) οι τσιπούρες γίνονται θηλυκά.
Οι τσιπούρες αναπαράγονται από τον Οκτώβιο μέχρι τον Δεκέμβριο σε λιμνοθάλασσες και δεξαμενές αλμυρού νερού. Κάθε θηλυκό γεννά 20.000 με 80.000 αυγά την ημέρα. Τα ιχθύδια γεννιούνται στα ανοικτά νερά και στη συνέχεια κολυμπούν την άνοιξη μέχρι τα ρηχά νερά, που είναι πιο ασφαλή και όπου η τροφή είναι πιο άφθονη. Μένουν εκεί μέχρι τον Οκτώβριο. Μετά ενσωματώνονται στο αρχικό κοπάδι, λαμβάνουν μέρος στην αναπαραγωγή και θα το ακολουθούν στις μετακινήσεις του. Κάτι αξιοσημείωτο για την τσιπούρα είναι ότι ενώ μπορεί να είναι σε διαδικασία αλλαγής φύλου από αρσενικό σε θηλυκό, μπορεί να τη διακόψει και να ξαναπαραγάγει σπέρμα για την ερχόμενη αναπαραγωγική περίοδο.