Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιο φαγητό απαγόρευσε “δια ροπάλου” σε όλες τις βασιλικές κατοικίες ο Βασιλιάς Κάρολος

ΑρχικήΟικιακάLIFEΠοιο φαγητό απαγόρευσε "δια ροπάλου" σε όλες τις βασιλικές κατοικίες ο Βασιλιάς Κάρολος
spot_img

Το αμφιλεγόμενο για πολλούς πιάτο που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες εδώ και δεκαετίες, αφαιρέθηκε από όλα τα βασιλικά μενού.

Ο Βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας απαγόρευσε «διά ροπάλου» ένα συγκεκριμένο τρόφιμο στο Μπάκιγχαμ και όχι μόνο. Αυτό το αμφιλεγόμενο για πολλούς πιάτο που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες εδώ και δεκαετίες αφαιρέθηκε από το μενού σε όλες τις βασιλικές κατοικίες. Αυτό όμως δεν είναι νέο, διότι η απόφαση για τον πλήρη αποκλεισμό του πολυτελούς πιάτου,  ήταν επιθυμία του Καρόλου από το 2008 η οποία και υλοποιήθηκε άμεσα.

Ο Νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δείξει πολύ καιρό πριν τα φιλοζωϊκά του αισθήματα και την ευαισθησία του, σε θέματα περιβάλλοντος, βιωσιμότητας και καλής διαβίωσης των ζώων.

Και αυτή του η κίνηση το επιβεβαιώνει. Αποφάσισε να απαγορεύσει το φουα γκρα από όλα τα βασιλικά μενού.

Το φουά γκρα στα αγγλικά μεταφράζεται σε “λιπώδες συκώτι”. Το γκουρμέ πιάτο, το οποίο παρασκευάζεται ως αποτέλεσμα μιας ηπατικής νόσου που ονομάζεται ηπατική στεάτωση, είναι ευρέως γνωστό ως ένα από τα πιο ακριβά εδέσματα στον κόσμο.

Η διαδικασία παρασκευής φουά γκρα είναι μια διαδικασία που εγείρει εδώ και καιρό ηθικά ερωτήματα. Μόλις τα πουλιά γίνουν οκτώ εβδομάδων, ταΐζονται με βια για έως και τέσσερις εβδομάδες μέσω μεταλλικών σωλήνων για να μεγεθύνουν και να εμπλουτίσουν το συκώτι.

 Για πολλούς πρόκειται για ένα απεχθές προϊόν, καθώς πάπιες και χήνες τρέφονται με το ζόρι μέχρι το συκώτι τους να φουσκώσει έως και 10 φορές το φυσικό τους μέγεθος πριν τα ζώα σφαγιαστούν.

Με αυτό, τελικά, διαφώνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που τον περασμένο Φεβρουάριο τάχθηκε υπερ ψηφίσματος σύμφωνα με το οποίο η παραγωγή φουά γκρα σέβεται τα κριτήρια καλής διαβίωσης των ζώων, παρά το γεγονός ότι πριν από ένα χρόνο, είχε ζητήσει την απαγόρευση της αναγκαστικής σίτισης, η οποία χαρακτηρίστηκε «σκληρή και περιττή». 

Η αιτιολόγηση είναι ότι λαμβάνει χώρα κυρίως σε οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, όπου τα πουλιά «περνούν το 90% της ζωής τους στην ύπαιθρο και όπου η φάση πάχυνσης, η οποία διαρκεί από 10 έως 12 ημέρες κατά μέσο όρο με δύο γεύματα την ημέρα, σέβεται τις βιολογικές παραμέτρους του ζώου»

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο