Τι μπορεί να προκαλέσει στις εστίες αυτή μας η πρακτική
Ο φούρνος και τα μάτια της κουζίνας είναι από τις πιο «σκληροτράχηλες» ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού, αφού έχουν κατασκευαστεί για να λειτουργούν σ’ εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες. Βέβαια, αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα σε κάθε είδους κακομεταχείριση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απαγορευμένη χημική ουσία σε τρία προϊόντα δημοφιλούς μάρκας περιποίησης για τα μαλλιά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νοθευμένο ελληνικό ελαιόλαδο και μέλι – Στη δημοσιότητα η λίστα Ιανουαρίου της ΕΕ για απάτη σε τρόφιμα
Αντίθετα, αρκετά συχνά φθείρονται, παθαίνουν βλάβες, ή ακόμη και καταστρέφονται νωρίτερα απ’ το κανονικό, επειδή ακριβώς ο ιδιοκτήτης τους δεν ακολούθησε μερικούς βασικούς κανόνες σωστής χρήσης. Ένα βασικό λάθος που κάνουμε είναι να ακουμπάμε το καυτό ταψί από τον φούρνο πάνω σε κεραμικές ή επαγωγικές εστίες.
Η αλήθεια είναι ότι οι κεραμικές επιφάνειες είναι ευαίσθητες σε θερμικό σοκ. Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας (αν η εστία είναι κρύα και το ταψί πολύ ζεστό) μπορεί να προκαλέσει ρωγμές ή ακόμα και θραύση του γυάλινου κεραμικού. Οι επαγωγικές εστίες από την άλλη, αν και είναι πιο ανθεκτικές, έχουν γυάλινη επιφάνεια που μπορεί να γρατσουνιστεί ή να ραγίσει λόγω της θερμικής καταπόνησης ή της πίεσης από το βαρύ, καυτό σκεύος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο χυμός που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αν παίρνετε φάρμακα για χοληστερόλη, πίεση, άγχος, καρδιά και αντισταμινικά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σχέση μπαμπά-κόρης: Η μία και πολύ απλή “κίνηση” που θα σας φέρει πιο κοντά – Ευρήματα μελέτης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή: Και στην Ελλάδα το τυρί που προκαλεί ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο και νεφρική ανεπάρκεια
Επομένως, το σωστό είναι όταν θέλουμε να ακουμπήσουμε κάπου το καυτό ταψί να χρησιμοποιήσουμε μια ανθεκτική στη θερμότητα επιφάνεια, όπως ξύλινη ή σιλικονούχα βάση. Αν η εστία είναι ήδη ζεστή, ο κίνδυνος θερμικού σοκ μειώνεται, αλλά καλό είναι να αποφεύγετε άμεση επαφή για να προστατέψετε την επιφάνεια.