Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι πατάτες McDonald’s περιέχουν εκτός από πατάτες και άλλα 12 συστατικά!

ΑρχικήΝέαΟι πατάτες McDonald's περιέχουν εκτός από πατάτες και άλλα 12 συστατικά!
spot_img

Πώς κρατούν το χρυσαφένιο χρώμα τους ακόμη κι όταν κόβονται και εκτίθενται σε οξυγόνο;

Μπορεί να νομίζετε (ή τουλάχιστον να ελπίζετε) ότι τα μόνα συστατικά που χρειάζονται για πραγματικά νόστιμες τηγανητές πατάτες είναι κομμένες πατάτες και καυτό λάδι. Αλλά στη σφαίρα του γρήγορου φαγητού, χρειάζεται λίγο περισσότερο από αυτή τη σύντομη λίστα για να αποκτήσετε την ξεχωριστή γεύση που πολλοί από εμάς ποθούν.

- Advertisement -

Πάρτε, για παράδειγμα, τα McDonald’s και τις “World Famous Fries”, όπως τις αποκαλεί η αλυσίδα. Ένα πασπάλισμα αλατιού δεν είναι το μόνο που χρειάζεται για να γίνουν διάσημες οι τηγανιτές πατάτες ενός φαστ φούντ. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται περίπου δώδεκα συστατικά για να δημιουργηθεί αυτό το γευστικό προφίλ.

Η McDonald’s βγάζει 9 εκατομμύρια λίρες από την παραγγελία πατάτας καθημερινά, που ισοδυναμεί με σχεδόν 3,3 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.

Σύμφωνα με τις διατροφικές πληροφορίες που αναφέρονται στον ιστότοπο του McDonald’s , τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της πατάτας είναι: πατάτες, φυτικό έλαιο (συγκεκριμένα λάδι κανόλας, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο, υδρογονωμένο σογιέλαιο και “Natural Beef Flavor”), δεξτρόζη, πυροφωσφορικό όξινο νάτριο (για χρώμα), και αλάτι. Η αλυσίδα διευκρινίζει ότι αυτό που αναφέρεται ως Natural Beef Flavor «περιέχει υδρολυμένο σιτάρι και υδρολυμένο γάλα ως συστατικά ».

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά τα συστατικά. 

Υπάρχει μοσχάρι στις πατάτες McDonald’s;

Το “Natural Beef Flavor” στη λίστα συστατικών είναι μάλλον αυτό που γεννά τις περισσότερες απορίες. Η McDonald’s προμηθεύεται πατάτες μερικώς τηγανισμένες σε μείγμα λαδιού που έχει προστεθεί άρωμα βοείου κρέατος. Δυστυχώς για τους vegans και τους vegetarians, αυτό σημαίνει ότι οι πατάτες McDonald’s περιέχουν τουλάχιστον κάποιο βαθμό κρέατος. Δεν είναι επίσης τρόφιμο χωρίς γλουτένη λόγω του υδρολυμένου σιταριού που χρησιμοποιείται στο Natural Beef Flavor.

Η αρχική συνταγή του McDonald’s για τις τηγανιτές πατάτες περιελάμβανε το τηγάνισμα τους σε μοσχαρίσιο λίπος. Όσοι έζησαν αυτήν την πρωτότυπη συνταγή την επαινούν και πιστεύουν ότι το βοδινό λίπος είναι αυτό που κρατά τις πατάτες τραγανές.

Ωστόσο, το 1990, το κοινό είχε αρχίσει να ανησυχεί για την αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας στην Αμερική και η ζήτηση για «πιο υγιεινά» τρόφιμα αυξήθηκε. Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της McDonald’s εκείνη την εποχή πήγε στο “Good Morning America” ​​καλεσμένος ενός δημοφιλούς υπέρμαχου της υγείας και μίλησαν για την πρακτική της εταιρείας. Μετά από αυτό η McDonald’s επέλεξε να αλλάξει τη συνταγή της, υποκαταστώντας το βοδινό λίπος με φυτικό λάδι. Εκ των υστέρων, αυτό έδινε μόνο την εμφάνιση μιας πιο υγιεινής συνταγής. Με τα χρόνια κλήθηκε βέβαια να μειώσει και τα τρανς λιπαρά που εισήχθησαν από την αλλαγή σε φυτικό λάδι. 

Τι άλλο υπάρχει στις τηγανιτές πατάτες McDonald’s;

Πολλές από τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την παρασκευή των πατατών της μάρκας γίνονται από τους προμηθευτές πατάτας της. Οι προμηθευτές McDonald’s ξεφλουδίζουν, κόβουν, ζεματούν, στεγνώνουν και τηγανίζουν μερικώς τις πατάτες πριν τις καταψύξουν και τις στείλουν σε σημεία της αλυσίδας. Οι προμηθευτές της αλυσίδας περιλαμβάνουν τόσο μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις όπως 100 Circle Farms όσο και μοναδικούς γεωργούς πατάτας. Η McDonald’s χρησιμοποιεί διάφορους τύπους πατάτας όπως οι Russet Burbank, Russet Ranger, Umatilla Russet και Shepody.

Η λίστα συστατικών του McDonald’s σημειώνει επίσης τη χρήση πυροφωσφορικού οξέος νατρίου για τη συντήρηση του χρώματος. Αν έχετε κόψει ποτέ μια πατάτα σε φέτες, ξέρετε ότι δεν μοιάζουν με τις χρυσές χορδές που σερβίρει η McDonald’s στα εστιατόριά της. Όταν οι πατάτες κόβονται και εκτίθενται σε οξυγόνο, αυτό προκαλεί αποχρωματισμό, επομένως οι προμηθευτές McDonald’s χρησιμοποιούν αυτό το συστατικό για να αποτρέψουν αυτή τη διαδικασία και να διατηρήσουν το φρέσκο ​​χρυσό χρώμα που όλοι γνωρίζουμε. Αυτό το συστατικό βοηθά επίσης στη διατήρηση της υφής των πατατών καθώς τηγανίζονται.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα