Σουηδική έρευνα αποκαλύπτει πως οι αντικρουόμενες συμβουλές προς το χρονικό διάστημα λήψης μητρικού γάλακτος και στερεάς τροφής μπορεί να οδηγήσουν σε δυνητικά προβλήματα στην υγεία των παιδιών.
Από το 2011, η Σουηδική Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων έχει συμβουλεύσει τους γονείς ότι μπορούν να εισάγουν τα παιδιά τους σε γεύσεις κανονικού φαγητού από την ηλικία των τεσσάρων μηνών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αντίθετα, συνιστά τα μωρά να θηλάζουν ως μοναδική πηγή της τροφής τους για 6 μήνες και να συνεχίζουν συμπληρωματικά το θηλασμό για τουλάχιστον δύο χρόνια ή περισσότερο.
Το μητρικό γάλα, εκτός από το ότι έχει αναρίθμητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του παιδιού, μειώνει επίσης τον κίνδυνο να προσβληθεί το παιδί από καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία και διαβήτη αργότερα στη ζωή του. Από την άλλη, η “μύηση” των παιδιών στη στερεά τροφή έχει σίγουρα πολλά οφέλη στο να συνηθίσουν να τρώνε σωστά.
Αλλά ποια η επίδραση του να τρώει ένα βρέφος τροφή από μικρή ηλικία στην συμπεριφορά του ως προς το μητρικό γάλα;
Μιας και υπάρχουν λίγες έρευνες για αυτό, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και το Πανεπιστήμιο Sophiahemmet προσπάθησε να προσδιορίσει αν πράγματι υπάρχει κάποια σύνδεση με τη διακοπή του θηλασμού και την κατανάλωση στερεάς τροφής.
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο International Breastfeeding Journal , συμμετείχαν 1.251 βρέφη από όλη τη Σουηδία και οι μητέρες τους, στις οποίες οι ερευνητές έκαναν ερωτήσεις σχετικά με το φαγητό του παιδιού τους κατά το πρώτο έτος της ηλικίας τους με ερωτηματολόγια.
Από τις απαντήσεις προέκυψε ότι περίπου τα μισά από τα παιδιά στη μελέτη, το 48%, έλαβαν κανονικό φαγητό ήδη από τον τέταρτο μήνα. Όσο νωρίτερα εισάγονταν τα βρέφη στη στερεά τροφή, τόσο συνήθιζαν σε μεγαλύτερες ποσότητες. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στη διακοπή του θηλασμού νωρίτερα στη ζωή τους.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν όλες οι γυναίκες λένε ότι θέλουν να θηλάσουν το παιδί τους. Ωστόσο, πολλές νέες μητέρες μπερδεύονται από πολλές, μη επιστημονικά υποστηριζόμενες από τον ΠΟΥ συμβουλές, οι οποίες συνιστούν τα βρέφη να τρώνε κανονικό φαγητό από νωρίς. Στην πραγματικότητα, μόνο το 10% των παιδιών στη Σουηδία είναι έχει θηλάσει πλήρως για έξι μήνες.
“Είναι ζωτικής σημασίας οι δημόσιες αρχές στη Σουηδία να προωθούν τον θηλασμό και να είναι σύμφωνες με τις συστάσεις του ΠΟΥ. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος οι μητέρες να σταματήσουν να θηλάζουν νωρίτερα και ότι τόσο η μητέρα όσο και το παιδί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο δυσμενών συνεπειών για την υγεία“, λέει η Eva-Lotta Funkquist, Senior Lecturer, μαία και μία από τις ερευνήτριες πίσω από τη μελέτη.