Απίστευτες παραβάσεις υγιεινής και ασφάλεις σε χώρο που ετοιμαζόταν φαγητό για παιδιά
Όλοι έχουμε ακούσει και αρκετοί έχουμε αντιληφθεί από πρώτο χέρι, ότι η Ινδία, η χώρα με τη φανταστική ιστορία και τον πολιτισμό, δεν το έχει και πολύ με την… ασφάλεια τροφίμων. Αν και γίνονται κάποιες προσπάθειες διόρθωσης, η χώρα απέχει ακόμη πολύ από το να θεωρείται ασφαλής, όσον αφορά την εστίαση για τους επισκέπτες αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους της!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Hellas: Καταγγελία στο cibum για σάλτσα ντομάτας με ξένο σώμα “αγνώστου ταυτότητας” από σούπερ μάρκετ στην Καλλιθέα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένο ταχίνι με σαλμονέλα – Άμεση ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εννέα άνθρωποι με νεφρική ανεπάρκεια από Γαλλικό τυρί
Το τμήμα Ασφάλειας Τροφίμων της Telangana ανέστειλε την άδεια λειτουργίας της κεντρικής κουζίνας των Εκπαιδευτικών Ινστιτούτων Sri Chaitanya, που βρίσκονται στο Khanamet, Madhapur, μετά τις σοβαρές παραβιάσεις υγιεινής που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια επιθεώρησης των ελεγκτών, στις 24 Ιανουαρίου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σωρεία παραβάσεων σε γνωστή βιομηχανία αρτοσκευασμάτων – Τι έκανε τις Αρχές να χαρακτηρίσουν τα προϊόντα νοθευμένα

Οι ομάδες της ειδικής ομάδας που διεξήγαγαν την επιθεώρηση εντόπισαν πολλαπλά λάθη στις πρακτικές καθαριότητας και ασφάλειας της κουζίνας. Οι σπασμένες αποχετεύσεις δαπέδου, τα ελλείποντα δικτυωτά καλύμματα και οι πόρτες που δεν τοποθετήθηκαν σωστά εντοπίστηκαν ως σημαντικά ζητήματα που επέτρεψαν την είσοδο παρασίτων. Οι τοίχοι της κουζίνας είχαν ρωγμές και σπασμένα πλακάκια και οι λιπαρές επιφάνειες υποδηλώνουν έλλειψη τακτικής συντήρησης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δυσκοιλιότητα: Τι μπορείτε να φάτε εκτός από δαμάσκηνα
Επιπλέον, τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των τροφίμων παραμελήθηκαν κατάφωρα. Τα περισσότερα τρόφιμα αποθηκεύονταν απευθείας στο έδαφος αντί να χρησιμοποιούνται παλέτες και τα τρόφιμα αποθηκεύονταν ακατάλληλα μαζί με μη εδώδιμα είδη. Η ομάδα απέρριψε 125 κιλά κάσιους που είχαν λήξει μια εβδομάδα νωρίτερα. Ακόμη χειρότερα, ζωντανές κατσαρίδες και περιττώματα τρωκτικών βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες εντός των αποθηκευτικών χώρων, χωρίς να υπάρχουν μέτρα για τον μετριασμό της προσβολής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι τσίχλες που προκαλούν δηλητηρίαση και παραισθήσεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λαχανάκια Βρυξελλών: Μπορούμε να τα καταναλώσουμε ωμά;
Ο έλεγχος αποκάλυψε επίσης κανονιστικές παραβάσεις. Αν και η κουζίνα διαθέτει 12 οχήματα μεταφοράς για διανομή τροφίμων, η άδεια της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων και Προτύπων της Ινδίας (FSSAI) της εγκατάστασης δεν καλύπτει την κατηγορία μεταφορών. Επιπλέον, τα οχήματα δεν είχαν ξεχωριστή άδεια FSSAI, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων κατά τη μεταφορά, ενημέρωσε αξιωματούχος.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.