Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αποκαλύφθηκε μεγάλης κλίμακας απάτη στο Κυπριακό χαλλούμι ΠΟΠ

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΑποκαλύφθηκε μεγάλης κλίμακας απάτη στο Κυπριακό χαλλούμι ΠΟΠ
spot_img

Κάτω από 5% η περιεκτικότητα σε αιγοπρόβειο γάλα – Χρησιμοποιούν εισαγόμενες σκόνες γάλακτος

Οι επιστήμονες πλησιάζουν σε μια σημαντική ανακάλυψη που αφορά την ανίχνευση της χρήσης γάλακτος σε σκόνη στο χαλλούμι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), μέσω ενός ερευνητικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), το Γενικό Εργαστήριο του Κράτους και το Τμήμα Γεωργίας.

- Advertisement -

Η συλλογική έρευνα θα βοηθήσει να διαπιστωθεί εάν το γάλα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή χαλλουμιού προέρχεται από την Κύπρο ή το εξωτερικό, αντιμετωπίζοντας μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ.

Ο Ανδρέας Γρηγορίου, γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε ότι ενώ οι εισαγωγές γάλακτος σε σκόνη είναι νόμιμες και χρησιμοποιούνται κυρίως στην παραγωγή γιαουρτιού και παγωτού, η παρακολούθησή τους εμπίπτει στη δικαιοδοσία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Εν τω μεταξύ, σχέδιο νομοσχεδίου που ενισχύει τις ποινές για παραβάσεις ΠΟΠ θα σταλεί για νομικό έλεγχο την επόμενη εβδομάδα.

Η νομοθεσία, που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα έως και 300.000 ευρώ για μη συμμόρφωση και περιλαμβάνει κυρώσεις για τις επιχειρήσεις των οποίων η έγκριση ανακαλείται.

Ο καθηγητής Φώτης Παπαδήμας του ΤΕΠΑΚ είπε ότι αναπτύσσονται βάσεις δεδομένων με το Κρατικό Εργαστήριο για την επαλήθευση της γνησιότητας του κυπριακού προϊόντος.

Ο Ανδρέας Σελέαρης του Τμήματος Γεωργίας ανέφερε ότι από τα 127 δείγματα που δοκιμάστηκαν το 2024 – 37 από το Τμήμα και 90 από το Bureau Veritas – βρέθηκαν σε παράβαση έξι τυροκομικοί παραγωγοί, με τρεις περιπτώσεις να αφορούσαν λανθασμένες αναλογίες αιγοπρόβειου γάλακτος και τρεις να εμφάνιζαν υπερβολική υγρασία στο ώριμο χαλούμι.

Συγκεκριμένα, εργαστηριακές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2024 στο χαλλούμι από γνωστή μάρκα, με την ετικέτα ΠΟΠ, έδειξαν ότι η περιεκτικότητα σε πρόβειο και κατσικίσιο γάλα ήταν μόλις 5%, πολύ κάτω από το 19% που απαιτείται από κυβερνητικό διάταγμα και το επίσημο 50% + όριο που επιβάλλεται από τους κανονισμούς της ΕΕ.

Η Ρεβέκκα Κοκκινφώτα του Κρατικού Εργαστηρίου επιβεβαίωσε ανάλυση 199 δειγμάτων χαλλουμιού από διάφορες αρχές.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι 31 δείγματα από διαφορετικές εταιρείες έδειξαν συμμόρφωση με τις ποσοστώσεις γάλακτος, με μία παραβίαση να σχετίζεται με την περιεκτικότητα σε αλάτι, υγρασία και λιπαρά.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γιαννάκης Γαβριήλ επέκρινε τον αργό ρυθμό των αρχών στην επαλήθευση των προτύπων παραγωγής χαλλουμιού.

Σημείωσε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις σχετικά με τις δοκιμές γάλακτος σε σκόνη, αξιωματούχοι παραδέχθηκαν πριν από τρία χρόνια ότι η μέθοδος εγκαταλείφθηκε λόγω προβλημάτων πιστοποίησης και δυσκολιών στην τεκμηρίωση των παραβιάσεων και στην επιβολή κυρώσεων.

Πρότυπα και Προκλήσεις ΠΟΠ

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2021, μόνο το χαλλούμι που παράγεται στην Κύπρο σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης ότι το πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα υπερβαίνει την περιεκτικότητα σε αγελαδινό γάλα, μπορεί να φέρει την ονομασία ΠΟΠ. Ωστόσο, η περιορισμένη παραγωγή πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος στο νησί έχει καταστήσει δύσκολη τη συμμόρφωση, ωθώντας την Κύπρο να εξασφαλίσει μια μεταβατική περίοδο που θα παραταθεί έως το 2029.

Μέχρι τότε επιτρέπονται χαμηλότερα ποσοστά αιγοπρόβειου γάλακτος, που ρυθμίζονται με διατάγματα που εκδίδονται από το Υπουργείο Εμπορίου. Από το 2029 και μετά, οι παραγωγοί θα πρέπει να τηρούν πλήρως την απαίτηση της ΕΕ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο