Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υψηλά επίπεδα μολύβδου σε σκόνη μπαχαρικών – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΥψηλά επίπεδα μολύβδου σε σκόνη μπαχαρικών - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
spot_img

Ο μόλυβδος είναι νευροτοξίνη που μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε σύστημα στο ανθρώπινο σώμα

Πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των μπαχαρικών, περιέχουν μόλυβδο από φυσικές πηγές όπως το έδαφος και το νερό. Τα μπαχαρικά μπορούν να συσσωρεύσουν μόλυβδο και από άλλες πηγές στο περιβάλλον, όπως την βενζίνη ή άλλους τύπους ρύπανσης. Ποσότητα μολύβδου στα μπαχαρικά μπορεί να προέρχεται από διαδικασίες παραγωγής, αποθήκευσης ή μεταφοράς.

- Advertisement -

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μπαχαρικά αναμειγνύονται με ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου, για να βελτιωθεί το χρώμα ή να αυξηθεί το βάρος τους και έτσι το προϊόν να πωληθεί σε υψηλότερη τιμή.

Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία ο μόλυβδος στα μπαχαρικά

Καμία ποσότητα μολύβδου δεν είναι ασφαλής, επομένως θα πρέπει να αποφεύγεται. Επειδή τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές ποσότητες, η πιθανή βλάβη από οποιαδήποτε μεμονωμένη χρήση είναι μικρή, αλλά μπορεί να προκληθεί ζημιά μετά από εβδομάδες ή μήνες έκθεσης.

Ο μόλυβδος είναι μια νευροτοξίνη που μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε σύστημα στο ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα σε ενήλικες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και νεφρική βλάβη.

Ο μόλυβδος είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα παιδιά, επειδή το σώμα τους απορροφά μόλυβδο πιο εύκολα από τους ενήλικες. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον εγκέφαλο, τη μάθηση και τη συμπεριφορά. Έχουν εντοπιστεί αυξήσεις στον θυμό, τη χρήση ναρκωτικών, ακόμη και το βίαιο έγκλημα σε όσους υποφέρουν από δηλητηρίαση από μόλυβδο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Συχνές ανακλήσεις

Τα τελευταία χρόνια είναι συχνό το φαινόμενο να ανακαλούνται μπαχαρικά λόγω υπερβολικής παρουσίας μολύβδου. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ισχύ ανάκληση που ξεκίνησε για πρώτη φορά στις 10 Δεκεμβρίου 2024 από την Summit Import Corporation, με έδρα το Jersey City του Νιου Τζέρσεϊ, για το Yu Yee Five Spice Powder λόγω μόλυνσης με αυξημένα επίπεδα μολύβδου.

Αυτή η ανάκληση ταξινομείται ως ανάκληση Κλάσης ΙΙ, πράγμα που σημαίνει ότι η έκθεση στο προϊόν που ανακλήθηκε έχει μικρότερες πιθανότητες να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς ή θάνατο, ωστόσο μπορεί να εξακολουθεί να προκαλεί προσωρινές ή δυσμενείς συνέπειες για την υγεία.

Δεν εκδόθηκε δελτίο τύπου από την εταιρεία για αυτή την ανάκληση. Το προϊόν διανεμήθηκε στη Νέα Υόρκη, τη Βιρτζίνια, το Κονέκτικατ, τη Φλόριντα, το Οχάιο, τη Νότια Καρολίνα, την Αλάσκα, τη Μασαχουσέτη, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Γεωργία, τη Μινεσότα, την Αϊόβα, την Πενσυλβάνια, το Μέριλαντ και τις Μπαχάμες.

Όπως συμβαίνει με όλες τις ανακλήσεις τροφίμων, συνιστάται στους καταναλωτές να διακόψουν τη χρήση του επηρεαζόμενου προϊόντος ακόμα κι αν φαίνεται ή μυρίζει ασφαλές για κατανάλωση.

Πώς μπορώ να αποφύγω τον μόλυβδο στα μπαχαρικά

Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να γνωρίζουμε εάν τα μπαχαρικά στα ράφια των παντοπωλείων είναι μολυσμένα με μόλυβδο ή άλλες τοξίνες. Οι καταναλωτές θα πρέπει να αγοράζουν μπαχαρικά από εταιρείες που έχουν δηλώσει δημόσια ότι παρακολουθούν τις πηγές τους και να δείχνουν δυσπιστία σε τιμές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές, καθώς και ο έλεγχος της αλυσίδας εφοδιασμού έχει το κόστος του….

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο