Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γκρελίνη: Η ορμόνη της πείνας και πώς θα την καταστείλετε

ΑρχικήΟικιακάΥγεία και άσκησηΓκρελίνη: Η ορμόνη της πείνας και πώς θα την καταστείλετε
spot_img

Η επιστήμη εξηγεί τον ρόλο της έντονης άσκησης στον έλεγχο της λαχτάρας για φαγητό

Η γκρελίνη – η αλλιώς και ορμόνη της πείνας – παράγεται στο στομάχι, εκκρίνεται μετά την χώνεψη, μπαίνει στην ροή του αίματος και επηρεάζει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου που ελέγχει τις ορμόνες και την όρεξη.

- Advertisement -

Ουσιαστικά, είναι η ένοχη φωνή που σας «ουρλιάζει» να αναζητήσετε φαγητό «εκπληρώνοντας» την αποστολή της που δεν είναι άλλη από το να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες, από όσες βιολογικά χρειάζεστε, που μετατρέπονται τελικά σε λίπος.

Επιπλέον η γκρελίνη αλλάζει την ποιότητα και την ροή του ύπνου, του βιολογικού σας κύκλου ενώ επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία αυξάνοντας την συναισθηματικότητα.

Επίσης επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης, δυσκολεύει τον μεταβολισμό υδατανθράκων , ενώ διατροφική ισορροπία στον οργανισμό, επιτυγχάνεται όταν τελικά βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Πώς την κρατάς όμως σε χαμηλά επίπεδα; Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ένα τρόπο που μάλλον όμως κάποιοι από εμάς θα βρουν ιδιαίτερα δύσκολο!

Μελέτη: Αυτό κρατά υπό έλεγχο τη λαχτάρα για φαγητό

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια διερεύνησαν πώς οι διαφορετικές εντάσεις άσκησης επηρεάζουν τα επίπεδα της γκρελίνης – της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την πυροδότηση της πείνας – και τι σημαίνει αυτό για τον έλεγχο της όρεξης και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Journal of the Endocrine Society.

Σύμφωνα με αυτά, οι προπονήσεις υψηλής έντασης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη μείωση της όρεξης, περισσότερο από τη μέτρια άσκηση ή ακόμα και την ανάπαυση. «Η έρευνά μας δείχνει ότι η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να είναι σημαντική για την καταστολή της όρεξης, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ως μέρος ενός προγράμματος απώλειας βάρους», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Kara Anderson.

«Το σώμα κάνει πολλές εργασίες καλά και κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, ξέρει ακριβώς πού να εστιάσει την ενέργειά του. Αντί να τροφοδοτεί την πέψη, μετατοπίζει τη ροή του αίματος στους μύες για να σας βοηθήσει να προχωρήσετε. Το αποτέλεσμα; Το στομάχι υποχωρεί δείχνετε λιγότερο ενδιαφέρον για το φαγητό», εξηγεί.

Στην προσπάθεια αυτή ο οργανισμός έχει ακόμη μία βοήθεια: Νιώσατε ποτέ μια ορμή ευτυχίας μετά από μια σκληρή προπόνηση; Αυτή είναι η μαγεία των ενδορφινών, των ορμονών για την καλή αίσθηση που απελευθερώνει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης. Δεν ανεβάζουν απλώς τη διάθεσή σας – καταστέλλουν επίσης την πείνα.

Οι πιο ήπιες δραστηριότητες, όπως ένα χαλαρό τζόκινγκ ή μια συνεδρία γιόγκα, δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στην όρεξη. Είναι πιο εύκολο για το σώμα σας, έτσι η ορμόνη της πείνας γρελίνη παραμένει, καθιστώντας σας πιο πιθανό να σκεφτείτε το σνακ μετά την προπόνηση ακόμη και πριν ολοκληρώσετε τις διατάσεις…

Αυτό το κατασταλτικό αποτέλεσμα της όρεξης μετά την έντονη προπόνηση βέβαια, εννοείται ότι δεν είναι μόνιμο. Λίγες ώρες αργότερα, η πείνα είναι πιθανό να επιστρέψει καθώς το σώμα σας αρχίζει να αναζητά καύσιμα για να ανακάμψει.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο