Τα ωμά αυγά ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο επικίνδυνων βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα , τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες
Τα αυγά αποτελούν βασικό τρόφιμο στην κουζίνα και πάντα φροντίζουμε να υπάρχουν κάποια στο ψυγείο.
Συχνά, εξαντλούνται γρήγορα, αλλά τι γίνεται με εκείνες τις φορές που δεν είστε σίγουροι πόσο καιρό έχουν μείνει στο ψυγείο; Λήγουν τα αυγά — και πώς ξέρετε αν έχουν χαλάσει;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο €5.500 (!) σε μεγάλο κρεοπωλείο στο Περιστέρι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται κοινό φάρμακο για τη γρίπη εν μέσω έξαρσης των ιώσεων – Περιέχει ξένα σώματα
Τα ωμά αυγά ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο επικίνδυνων βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα , τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες, επομένως εάν ανησυχείτε ότι τα αυγά σας έχουν λήξει, μην τα χρησιμοποιείτε σε αυγολέμονο και άλλες συνταγές όπου το αυγό δεν είναι μαγειρεμένο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτσι εντόπισαν οι επιστήμονες το μολυσμένο μαρούλι στα σάντουιτς που προκάλεσε 2 θανάτους και 300 ασθένειες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση τούρτας – δηλητήριο με 4 αδήλωτα αλλεργιογόνα και 3 καρκινογόνες χρωστικές
Μήπως το αυγό σας έμαθε να επιπλέει στο νερό;
Η δοκιμή με το νερό είναι ένα πολύ εύκολο κόλπο για να καταλάβουμε αν τα αυγά μας είναι ακόμη ασφαλή για κατανάλωσης. Γεμίζουμε ένα μπολ ή ένα ποτήρι με 10 εκατοστά κρύο νερό και να τοποθετούμε απαλά τα αυγά μέσα.
Σε μερικά δευτερόλεπτα έχουμε το αποτέλεσμα!
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποινικές διώξεις, αναστολή δραστηριότητας 21 επιχειρήσεων και κατασχέσεις τροφίμων μετά από έφοδο Ελεγκτών Υγείας
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς καθαρίζουμε και πλένουμε σωστά το σπανάκι
Βρώσιμα: Τα πολύ φρέσκα αυγά θα βυθιστούν στο κάτω μέρος και θα ξαπλώσουν στα πλάγια. Εάν ένα αυγό μείνει στο κάτω μέρος, αλλά στο μικρό του άκρο, είναι ασφαλές να καταναλωθεί – απλώς δεν είναι και τόσο φρέσκο. Αυτά τα «πιο ώριμα» αυγά είναι τόσο θρεπτικά και νόστιμα όσο και τα πιο φρέσκα αντίστοιχά τους.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεταφέρεις τενεκέ λάδι χωρίς ψηφιακό δελτίο αποστολής; Πρόστιμο 5.000 ευρώ!
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πού και γιατί απαγορεύεται να βάζουμε ξύδι
Για πέταμα: Τα αυγά που επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού είναι πολύ παλιά για να φαγωθούν και πρέπει να απορριφθούν. Υπάρχει ένας απλός λόγος για τον οποίο τα αυγά που έχουν λήξει επιπλέουν στο νερό: Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια στο αυγό μπορούν να παράγουν αέρια, που κάνουν το αυγό να επιπλέει στην επιφάνεια.