Γιατί πετάμε ρύζι στους γάμους και γιατί οι Κινέζοι ρουφούν και ρουφούν τα noodles χωρίς να τα κόβουν ποτέ;
Σίγουρα έχετε ακούσει ότι είναι γρουσουζιά να χυθεί το αλάτι, ότι αν χυθεί ο καφές θα πάρετε χρήματα, ότι δεν πρέπει να δίνετε στο χέρι ένα μαχαίρι και άλλα τέτοια… Ποια είναι η προέλευση αυτών των πεποιθήσεων και παραδόσεων; Δεδομένου ότι υπάρχουν σε όλον τον κόσμο δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά για την κάθε μία από αυτές, ωστόσο κάποιες παρουσιάζουν πραγματικό ιστορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον.
Σκόρδα για το κακό το μάτι
Όλοι γνωρίζουν ότι τα σκόρδα διώχνουν στις ταινίες τους βρυκόλακες, ωστόσο, στη χώρα μας τουλάχιστον, λένε ότι διώχνουν και το κακό μάτι. Οι πλεξούδες με τα σκόρδα κρεμασμένες έξω από τις πόρτες εστιατορίων και σπιτιών αποτελούν αξιοθέατο για τους τουρίστες στα νησιά. Και όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι για το τζατζίκι!
Αυγά για γονιμότητα αλλά όχι εν πλώ!
Τα αβγά συμβολίζουν τη γονιμότητα και παλαιότερες γενιές αγροτών σκόρπιζαν σπασμένα κελύφη αβγών στα χωράφια τους προκειμένου να έχουν καλύτερη σοδειά. Επίσης, λέγεται ότι αν σπάσετε ένα αβγό και είναι δίκροκο, κάποιος που γνωρίζετε θα παντρευτεί ή θα κάνει δίδυμα.
Στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και συνεχίζοντας μέχρι τον 16ο αιώνα, πίστευαν ότι οι μάγισσες μπορούσαν να πλεύσουν με τσόφλια αυγών μέσα από καταιγίδες και να βυθίσουν πλοία. Για να αποφευχθεί αυτό, οι ναυτικοί έσπασαν τα κελύφη ή απαγόρευαν να φέρουν αυγά στο σκάφος.
Διαβάστε ακόμη: Lidl Hellas: Τι γίνεται με τα σκουλήκια στις σοκολάτες; Νέα καταγγελία για προϊόν που αγοράστηκε στην Αμαλιάδα (βίντεο)
Ψωμί κι αλάτι μέχρι… το διάστημα
Εάν σας πέσει το αλάτι στο πάτωμα, λένε ότι συνεπάγεται κακοτυχία. Για αναστροφή της κακής τύχης, ρίχνετε αλάτι στον δεξιό σας ώμο με το αριστερό χέρι για να «τυφλώσετε» το κακό. Στη ρωσική παράδοση, εάν μια γυναίκα χρησιμοποιεί περισσότερο αλάτι στην κουζίνα της, σημαίνει ότι είναι ερωτευμένη, γι’ αυτό και οι παντρεμένες ρίχνουν λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό της πεθεράς τους προκειμένου να τους δείξουν ότι είναι ερωτευμένες με το γιο τους!
Στην αρχαία Ρώμη, το αλάτι θεωρούνταν καλός οιωνός για φιλία λόγω των συντηρητικών του ιδιοτήτων. Το να δίνεις αλάτι σε νέους ιδιοκτήτες σπιτιού θεωρείται επίσης ευλογία στη Σκωτία. Στις σλαβικές χώρες, το ψωμί και το αλάτι χρησιμεύουν ως προσφορά καλωσορίσματος. Το ψωμί είναι ένδειξη σεβασμού και το αλάτι αντιπροσωπεύει τη μακροζωία. Αυτή η παράδοση έχει πάει ακόμη και στο διάστημα: Σοβιετικοί αστροναύτες υποδέχτηκαν Αμερικανούς αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό Mir και αργότερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με ψωμί και αλάτι.
Ρούφα τα noodles και μην τα κόβεις
Σε μια Κινέζικη παράδοση που χρονολογείται από τη δυναστεία των Χαν, τα γενέθλια, οι επέτειοι και οι εορτασμοί της κινεζικής Πρωτοχρονιάς απαιτούν την κατανάλωση νουντλς για καλή τύχη, ευημερία και μεγάλη ζωή. Στην Κίνα τα noodles συμβολίζουν τη μακροζωία οπότε δεν πρέπει ποτέ να τα κόβετε γιατί έτσι μειώνετε και τα χρόνια ζωή σας. Αντίθετα, πρέπει να ρουφάτε και να ρουφάτε…
Οι φουσκάλες στον καφέ
Εάν ο καφές σας έχει φουσκάλες, πιάστε τες με ένα κουταλάκι και φάτε τες γιατί έτσι θα έρθουν απρόσμενα χρήματα. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε και αν χυθεί ο καφές σας κατά λάθος. Έτσι τουλάχιστον έλεγαν οι Έλληνες στις αρχές του προηγούμενου αιώνα… Πάντως με τόσο καφέ που έχουμε ρίξει ξεχνώντας το μπρίκι στη φωτιά, Ωνάσηδες θα έπρεπε να ήμασταν όλοι!
Ρύζι, σιτάρι και ζαχαρωτά για βίον ανθόσπαρτον
Το πέταγμα του ρυζιού είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα (προ του Χριστιανισμού), το οποίο διατηρείται μέχρι και σήμερα σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο. Το ρύζι, με το οποίο οι καλεσμένοι τις περισσότερες φορές βομβαρδίζουν κυριολεκτικά τους νεόνυμφους, συμβολίζει τη ζωή, την ευφορία καθώς και την ανάπτυξη. Οπότε, ο σκοπός αυτού του εθίμου είναι να ευχηθούμε στο νιόπαντρο ζευγάρι να ζήσει, να ευτυχήσει και να ριζώσει.
Σε κάποια μέρη βέβαια αντί για ρύζι πετάνε σιτάρι όπως στη Γαλλία, ή γλυκά και ζαχαρωτά όπως στην Ιταλία.
Άσε κάτω το μαχαίρι
Εάν πέσει ένα πιρούνι στο πάτωμα, μια γυναίκα θα σάς επισκεφτεί. Εάν πέσει μαχαίρι, ένας άντρας θα σάς επισκεφτεί. Εάν πέσει κουτάλι, αντίστοιχα ένα παιδί. Ακόμα, οι προληπτικοί δε δίνουν ποτέ στο χέρι ένα μαχαίρι γιατί θεωρείται ότι θα προκαλέσει τσακωμό.
Φύσα τα κεράκια της τούρτας και κάνε μια ευχή
Λέγεται ότι η παράδοση των κεριών πάνω σε τούρτα όταν κάποιος έχει γενέθλια ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα και ότι οι αρχαίοι έφτιαχναν κάποιου τύπου τούρτες σε σχήμα φεγγαριού για να τιμήσουν τη γέννηση της θεάς Άρτεμις. Σήμερα, είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι φυσώντας όλα τα κεράκια της τούρτας και κάνοντας μια ευχή, αυτή θα πραγματοποιηθεί.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, σύμφωνα με το Cake: A Slice of History της Alyssa Levene, η γερμανική παράδοση του Kinderfest έκανε δημοφιλή τα κεριά στα γενέθλια. Στα γενέθλιά του, ένα παιδί θεωρείται ότι είναι πιο ευάλωτο στα κακά πνεύματα, έτσι ένα κερί που ονομαζόταν «lebenslicht» (που σημαίνει «φως της ζωής») έκαιγε όλη την ημέρα. Μετά το βραδινό γεύμα, το παιδί έκανε μια ευχή πριν σβήσει το κερί, λίγο πριν κόψει και φάει το κέικ, ενώ ο καπνός πιστεύεται ότι μετέφερε τις προθέσεις του παιδιού στον παράδεισο. Η παράδοση εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και τελικά πήρε το δρόμο της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες με γερμανόφωνους μετανάστες.
Τα Chopsticks, ο χάρος και η πτήση
Εάν επισκεφθείτε χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, ποτέ μην αφήσετε τα ξυλάκια που τρώτε στο πάνω δεξιά του μπολ σας. Θεωρείται οιωνός θανάτου. Επίσης, αν στο τραπέζι σας έχετε ένα ζευγάρι από chopsticks που δεν είναι ίδια αυτό ίσως να σημαίνει ότι θα χάσετε το πλοίο, το τρένο ή την πτήση σας.
Φουσκωμένες τορτίγιες: Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;
Όταν μια τορτίγια καλαμποκιού φουσκώνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος, είναι σημάδι ότι η ζύμη είναι επαρκώς ενυδατωμένη. Όμως προμηνύει και γάμο στη μεξικανική κουλτούρα! Εάν μια τορτίγια από αλεύρι φουσκώσει, πιστεύεται ότι η πεθερά σας σας έχει μεγάλη εκτίμηση.
Τι φταίει ο άμοιρος ο Μαϊντανός;
Για ένα τόσο αβλαβές βότανο, ο μαϊντανός έχει σίγουρα μια ενδιαφέρουσα σειρά από δεισιδαιμονίες. Σύμφωνα με την παράδοση, η αργή βλάστηση του βοτάνου – έως και έξι εβδομάδες μεγαλύτερη από τον βασιλικό (10-14 ημέρες) και το δεντρολίβανο (2-4 εβδομάδες) – μπορεί να εξηγηθεί από μια ιστορία ότι οι σπόροι κάνουν ένα ταξίδι στην κόλαση και πίσω πριν φυτρώσουν στο χώμα. Μεταξύ των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, αυτή η ιστορία οδήγησε σε σύνδεση με τον κάτω κόσμο.
Οι Έλληνες πίστευαν ότι το βότανο προήλθε από το αίμα ενός μωρού, του Οφέλτη (αργότερα ονομάστηκε Archemorus, που σημαίνει «προάγγελος του θανάτου»), το οποίο σκοτώθηκε από ένα φίδι. Επίσης στόλιζαν τάφους με στεφάνια από μαϊντανό. Οι Ρωμαίοι, εν τω μεταξύ, συνέδεσαν το βότανο με τη θεά Περσεφόνη, βασίλισσα του κάτω κόσμου. Και στη μεσαιωνική Ευρώπη, ο μαϊντανός συνδέθηκε με δαιμονικές δυνάμεις όπως αντιπροσωπευόταν από το «πνεύμα του μαϊντανού». Αν μια νεαρή κυρία έδινε μαϊντανό, θα ήταν άτυχη στον έρωτα. Στην Αγγλία, πίστευαν ότι η μεταφύτευση μαϊντανού σκορπίζει κακοτυχία. «Μεταφύτευση μαϊντανού», έλεγε η παροιμία, «μεταφύτευσε τη θλίψη».
12 σταφύλια τα μεσάνυχτα
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Ισπανία και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, συνηθίζεται να τρώμε 12 σταφύλια τα τελευταία 12 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα. Κάθε σταφύλι αντιπροσωπεύει έναν μήνα και η κατανάλωση τους αντιπροσωπεύει ελπίδα για ευημερία και καλή τύχη καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου έτους.
Δεκατρία άτομα σε ένα τραπέζι: Ποτέ των ποτών
0 φόβος για τον αριθμό 13, δεν προορίζεται στην Παρασκευή και 13. Μερικοί λένε ότι αυτή η δεισιδαιμονία προέρχεται από τον Μυστικό Δείπνο, καθώς ο Ιούδας, ο απόστολος που πρόδωσε τον Ιησού, πιστεύεται ότι ήταν ο δέκατος τρίτος φιλοξενούμενος.
Σύμφωνα με το National Geographic , μια άλλη ιστορία προέλευσης προέρχεται από τη σκανδιναβική θρησκεία: 12 θεοί έκαναν μια γιορτή στη Valhalla που περιλάμβανε τον Balder, τον θεό του φωτός, και τον Hoder, τον θεό του σκότους και του χειμώνα. Ωστόσο, ο Λόκι, ο απατεώνας θεός του Σκανδιναβικού πάνθεον, έφτασε στο πάρτι απρόσκλητος, κάνοντας τον αριθμό των καλεσμένων 13. Στη συνέχεια, ο Λόκι ξεγέλασε τον Χόντερ να σκοτώσει τον Μπάλντερ, ένα γεγονός που προμήνυε τον Ράγκναροκ, το τέλος του κόσμου. Πολύπλοκο!