Μπορεί η πατάτα να ταιριάζει εύκολα με τα περισσότερα φαγητά, όμως, δεν είναι τόσο εύκολη στο μαγείρεμα αφού εάν κάποιος δε γνωρίζει τα παρακάτω εννιά μυστικά… την πάτησε.
Το πρώτο είναι να μην ξεχνάμε ότι η κάθε ποικιλία πατάτας ενδείκνυται για διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος. Δεν κάνουν όλες για τηγανητές, ψητές ή βραστές. Συνεπώς, καλό είναι να ξέρουμε που βαδίζουμε προτού μπούμε στην κουζίνα και αρχίσουμε το μαγείρεμα. Μία ερώτηση στον μανάβη ή στον παραγωγό θα μας διαφωτίσει.
Δεύτερο μυστικό, εάν τις μαγειρεύουμε βραστές, είναι να μην τις βράζουμε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Αντίθετα, είναι προτιμότερο να τις σιγοβράζουμε και όταν θα μπορούμε να τρυπήσουμε την πατάτα με το μαχαίρι χωρίς να μείνει… η μισή πάνω του, τότε θα ξέρουμε ότι είναι έτοιμη.
Το ίδιο ισχύει και για τον πουρέ πατάτας. Ποτέ δεν τον βάζουμε να ψηθεί σε δυνατή φωτιά, αλλά σε χαμηλή θερμοκρασία γιατί αλλιώς η υφή του θα είναι αραιή και όχι βελούδινη όπως είναι το επιθυμητό.
Αισίως φτάνουμε στο μυστικό νούμερο τέσσερα, το οποίο έχει να κάνει με την ποσότητα αλατιού και καρυκευμάτων που χρησιμοποιούμε. Το αλάτι στο νερό όχι μόνο αρωματίζει την πατάτα, αλλά της επιτρέπει να βράσει σε πιο ζεστή θερμοκρασία, ενώ το μαύρο πιπέρι, το φύλλο δάφνης και το θυμάρι μπορούν να απογειώσουν τη γεύση της, τονίζουν οι σεφ και δεν έχουμε λόγο να μην τους εμπιστευτούμε.
Το πέμπτο μυστικό έχει να κάνει με το ψήσιμο στο φούρνο. Συνίσταται να μην τις βάζουμε ωμές, αλλά να τις έχουμε βράσει λίγο πρώτα, ώστε να γίνουν ωραίες και τραγανές εξωτερικά και αφράτες εσωτερικά – ο στόχος πάντα αυτός είναι – ειδικά εάν πρόκειται να σερβιριστούν με μπριζόλα.
Όσον αφορά στα καρυκεύματα, όταν μαγειρεύουμε γλυκοπατάτες, καλύτερα να βγάλουμε από τις επιλογές μας τη μαύρη ζάχαρη, το πεκάν ή το μέλι αφού αυτά είναι ήδη γλυκά και τις “αποτελειώνουν” στη γλύκα. Τουλάχιστον αυτό είναι το μυστικό νούμερο έξι με τους σεφ να συνιστούν καλύτερα κάποια σάλτσα ντομάτας, ακόμα και καπνιστή που θα δώσει άλλη νοστιμιά.
Το έβδομο μυστικό είναι να μην τις ψήνουμε ποτέ πάνω σε αλουμινόχαρτο ή λαμαρίνα γιατί θα καούν, αλλά να δημιουργούμε με αλάτι ένα στρώμα προστασίας πάχους περίπου ενός εκατοστού, ώστε να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με το ταψί.
Μια ανάσα πριν το τέλος και ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στο βούτυρο ή την κρέμα που πιθανό θα χρησιμοποιήσουμε για να μαγειρέψουμε τις πατάτες μας. Δεν πρέπει να είναι κρύα την ώρα που η πατάτα μας θα είναι καυτή. Για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα πρέπει να ζεσταίνονται παράλληλα.
Ένατο και τελευταίο μυστικό είναι να τις περνάμε από τον ατμό είτε ολόκληρες είτε ξεφλουδισμένες σε υψηλή θερμοκρασία και με νερό στη βάση του ατμομάγειρα μέχρις ότου να μπορούμε να τις τρυπάμε με πιρούνι και να το τραβάμε πάλι έξω με ευκολία.