Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς να μην πάθετε τροφική δηλητηρίαση στα τραπέζια των Χριστουγέννων

ΑρχικήΝέαΠώς να μην πάθετε τροφική δηλητηρίαση στα τραπέζια των Χριστουγέννων
spot_img

Συμβουλές για να μην… «παίξεις στην ρουλέτα» την υγεία των καλεσμένων σου στο γιορτινό τραπέζι.

Λίγες μέρες πριν στρωθούν τα καλά τραπεζομάντηλα και φίλοι και συγγενείς καθίσουν στο εορταστικό τραπέζι η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) αποκάλυψε τις 6 κορυφαίες «αποτυχίες» της υγιεινής τροφίμων που διαπράττουν οι καταναλωτές.

  • Το 46% των καταναλωτών δεν ελέγχουν πάντα τις ημερομηνίες χρήσης πριν μαγειρέψουν ή ετοιμάσουν φαγητό στο σπίτι.
  • Το 45% παίζει ρουλέτα σε μπουφέ – λέγοντας ότι είναι πιθανό να αφήσει το φαγητό εκτός ψυγείου μετά το σερβίρισμα (π.χ. για μπουφέ) και να το φάει λίγες ώρες αργότερα 
  • Περίπου δύο στους πέντε (39%) των ερωτηθέντων παραδέχονται ότι τουλάχιστον περιστασιακά μαγειρεύουν ωμό κρέας, όπως γαλοπούλα ή λουκάνικα, μετά την ημερομηνία λήξης του.
  • Το 33% των ερωτηθέντων λέει ότι δεν πλένουν πάντα τα χέρια τους πριν μαγειρέψουν ή ετοιμάσουν φαγητό στο σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι οι καλεσμένοι τους μπορεί να τρώνε παθογόνους μικροοργανισμούς στις Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές τους
  • Πάνω από το ένα τέταρτο (27%) δήλωσαν ότι είναι πιθανό να αποθηκεύουν τρόφιμα που θα πρέπει να ψύχονται σε άλλο δροσερό μέρος (όπως γκαράζ, βεράντα ή ψυγείο) λόγω έλλειψης χώρου στο ψυγείο.
  • Το 23% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν συνηθίζει να ρωτά εάν οι καλεσμένοι τους έχουν τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες.

Μαζί με τη δημοσίευση αυτών των νέων δεδομένων, η FSA υπενθυμίζει επίσης στους ανθρώπους πώς μπορούν να διατηρήσουν τα τρόφιμα που μαγειρεύουν ασφαλή κατά τη διάρκεια των εορτών:

  • Εάν αγοράζετε φρέσκια γαλοπούλα πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων, ελέγξτε τη συσκευασία για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλη για κατάψυξη στο σπίτι
  • Καταψύξτε τυχόν υπολείμματα για μελλοντικά γεύματα
  • Η διατήρηση του ψυγείου σας στη σωστή θερμοκρασία (5 C ή χαμηλότερα) βοηθά στην πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης. Εάν το φαγητό δεν έχει κρυώσει σωστά , μπορεί να αλλοιωθεί πιο γρήγορα και να μην είναι ασφαλές για κατανάλωση
  • Η ημερομηνία λήξης των τροφίμων αφορά την ασφάλεια. Μπορείτε να καταναλώσετε κάποιο τρόφιμο μέχρι και την ημερομηνία λήξης αλλά όχι αργότερα. Κοιτάτε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων.

Τι γίνεται αν αρρωστήσω εγώ σε τραπέζι άλλου;

Αν παρουσιάσετε διάρροια και έμετο αυτά τα Χριστούγεννα, προσπαθήστε για την αποφυγή μετάδοσης της μόλυνσης στην υπόλοιπη οικογένεια. Καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες με χλωρίνη και πλένετε τα κλινοσκεπάσματα σας σε θερμοκρασίες 60C ή υψηλότερες.

Αποφύγετε να ετοιμάζετε φαγητό για άλλους εάν έχετε συμπτώματα και μην επισκέπτεστε ευάλωτα άτομα για 48 ώρες μετά τη διακοπή των συμπτωμάτων.

Συνεχίστε να πλένετε τα χέρια σας – τα αντισηπτικά δεν είναι πανάκεια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Η απάντηση της αλυσίδας στο cibum.gr για τα χαλασμένα σοκολατάκια

Το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας της αλυσίδας σουπερμάρκετ Lidl ξεκαθαρίζει ότι τα σοκολατάκια μόνο τα διακινεί και αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης.

Μελομακάρονα: Η “απάτη” και ο πιθανός κίνδυνος της εκδοχής Red Velvet

Η διαφορά των μελομακάρονων Red velvet -της νέας τάσης στα χριστουγεννιάτικα γλυκά- θα σας εκπλήξει.

Λάθη στις ημερομηνίες λήξης – Ζημιές εκατομμμυρίων στη Βιομηχανία

Τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις μόλις τις τελευταίες ημέρες!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο