Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλούνται τηγάνια λόγω επικίνδυνων ουσιών

ΑρχικήΟικιακάΑνακαλούνται τηγάνια λόγω επικίνδυνων ουσιών
spot_img

Ορισμένα τηγάνια μπορεί να απελευθερώνουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα, ειδικά όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες ή όταν η αντικολλητική τους επίστρωση φθείρεται.

Η έκπλυση επικίνδυνων ουσιών από τα τηγάνια στο φαγητό συμβαίνει όταν το υλικό του σκεύους αντιδρά με τα τρόφιμα ή όταν η αντικολλητική επίστρωση φθείρεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταφορά τοξικών ουσιών στο τρόφιμο και επομένως στην επιβάρυνση της ανθρώπινης υγείας.

- Advertisement -

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση ανάκλησης της δημοφιλούς μάρκας τηγανιών Mauviel1830, η οποία πωλείται και στην Ελλάδα, λόγω απελευθέρωσης μαγγανίου και σιδήρου πάνω από τα καθορισμένα όρια ασφαλείας κατά τη διάρκεια ποιοτικού ελέγχου, ακολουθούν μαζικές ανακλήσεις ανάλογων σκευών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στην γειτονική Ιταλία, το Υπουργείο Υγείας ανέφερε την ανάκληση παρτίδας αντικολλητικών τηγανιών και κατσαρολών με την επωνυμία Indux Valsecchi Casalinghi. Ο λόγος που αναφέρεται στην ανακοίνωση ανάκλησης είναι η απελευθέρωση αλουμινίου πέρα ​​από τα όρια. Τα εν λόγω προϊόντα ανήκουν στην παρτίδα L305/24, έχουν διάμετρο 16 cm και είναι συμβατά με επαγωγικό μαγείρεμα. Αν και οι ειδοποιήσεις ανάκλησης έχουν ημερομηνία 11/02/2025, το Υπουργείο τις δημοσίευσε στην πύλη του, με καθυστέρηση δύο εβδομάδων.

Στην Φιλανδία, ο κατασκευαστής Pisla Oy ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τα τηγάνια γενικής χρήσης Muurikka με διάμετρο 41,5 cm, αριθμός προϊόντος: 54020020, EAN: 6416571000563 καθώς σε αναλύσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι τα μέταλλα μπορούν να μεταφερθούν από το προϊόν στα τρόφιμα.

Γιατί είναι επικίνδυνα τα τηγάνια

Ορισμένα τηγάνια μπορεί να απελευθερώνουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα, ειδικά όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες ή όταν η αντικολλητική τους επίστρωση φθείρεται.

Τα τηγάνια με αντικολλητική επίστρωση (Teflon – PTFE), έχει αποδειχθεί ότι αν θερμανθούν πάνω από 260°C – 300°C, μπορούν να απελευθερώσουν τοξικά αέρια που περιέχουν προϊόντα αποσύνθεσης του PTFE (πολυτετραφθοροαιθυλένιο).

Χημικές ουσίες που σχετίζονται:

  • PFOA (υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ): Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή του Teflon. Θεωρείται πιθανώς καρκινογόνο και συνδέεται με ορμονικές διαταραχές. Έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες.
  • PFAS (πολυφθοροαλκυλιωμένες ενώσεις): Παραμένουν στο περιβάλλον για πολύ καιρό και έχουν συνδεθεί με ηπατικές βλάβες, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Τα αλουμινένια τηγάνια (χωρίς αντικολλητική επίστρωση) μπορούν να μεταφέρουν αλουμίνιο στα τρόφιμα όταν διαβρωθεί. Υπάρχει ανησυχία για πιθανή συσχέτιση υψηλής πρόσληψης αλουμινίου με νευρολογικές ασθένειες (π.χ. Αλτσχάιμερ), αν και χρειάζεται περεταίρω έρευνα.

Τα μαντεμένια τηγάνια θεωρούνται πιο ασφαλή, αν και αυτά μπορούν να απελευθερώσουν σίδηρο στο φαγητό.

Τα ανοξείδωτα τηγάνια, θεωρούνται γενικά ασφαλή αλλά μπορεί να απελευθερώσουν νικέλιο και χρώμιο, ειδικά αν είναι χαμηλής ποιότητας.

Τελικά τι τηγάνι να αγοράσω;

Δεδομένου ότι πολλά από τα τηγάνια που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούν να αποδειχθούν επιβλαβή για την υγεία προτιμούμε ανοξείδωτα ή μαντεμένια τηγάνια για μεγαλύτερη ασφάλεια. Αποφεύγουμα την υπερθέρμανση των αντικολλητικών τηγανιών για να μην απελευθερωθούν τοξικά αέρια και αντικαθιστούμε τα παλιά ή φθαρμένα τηγάνια με ασφαλέστερες εναλλακτικές.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα