Ορισμένα τηγάνια μπορεί να απελευθερώνουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα, ειδικά όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες ή όταν η αντικολλητική τους επίστρωση φθείρεται.
Η έκπλυση επικίνδυνων ουσιών από τα τηγάνια στο φαγητό συμβαίνει όταν το υλικό του σκεύους αντιδρά με τα τρόφιμα ή όταν η αντικολλητική επίστρωση φθείρεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταφορά τοξικών ουσιών στο τρόφιμο και επομένως στην επιβάρυνση της ανθρώπινης υγείας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο 6.000 ευρώ σε γνωστό εστιατόριο της Πετρούπολης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κάνοντας το αόρατο ορατό – Πώς εξαπλώνεται η μόλυνση στην κουζίνα – Προσομοίωση των βακτηρίων με φθορίζον φως (βίντεο)
Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση ανάκλησης της δημοφιλούς μάρκας τηγανιών Mauviel1830, η οποία πωλείται και στην Ελλάδα, λόγω απελευθέρωσης μαγγανίου και σιδήρου πάνω από τα καθορισμένα όρια ασφαλείας κατά τη διάρκεια ποιοτικού ελέγχου, ακολουθούν μαζικές ανακλήσεις ανάλογων σκευών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Στην γειτονική Ιταλία, το Υπουργείο Υγείας ανέφερε την ανάκληση παρτίδας αντικολλητικών τηγανιών και κατσαρολών με την επωνυμία Indux Valsecchi Casalinghi. Ο λόγος που αναφέρεται στην ανακοίνωση ανάκλησης είναι η απελευθέρωση αλουμινίου πέρα από τα όρια. Τα εν λόγω προϊόντα ανήκουν στην παρτίδα L305/24, έχουν διάμετρο 16 cm και είναι συμβατά με επαγωγικό μαγείρεμα. Αν και οι ειδοποιήσεις ανάκλησης έχουν ημερομηνία 11/02/2025, το Υπουργείο τις δημοσίευσε στην πύλη του, με καθυστέρηση δύο εβδομάδων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέος Ευρωπαϊκός συναγερμός για καπνιστό σολομό με Listeria
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτομπουκιές χωρίς … κοτόπουλο! Το viral βίντεο με το δημοφιλές προϊόν που πωλείται σε μεγάλο σούπερ μάρκετ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι φταίει στη διατροφή της εγκύου και γεννιούνται όλο και περισσότερα παιδιά με ΔΕΠΥ και αυτισμό; – Έρευνα
Στην Φιλανδία, ο κατασκευαστής Pisla Oy ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τα τηγάνια γενικής χρήσης Muurikka με διάμετρο 41,5 cm, αριθμός προϊόντος: 54020020, EAN: 6416571000563 καθώς σε αναλύσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι τα μέταλλα μπορούν να μεταφερθούν από το προϊόν στα τρόφιμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει ποτέ να πετάτε τα τσόφλια αυγών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κίνδυνος από συμπληρώματα για παιδιά – Επείγουσα ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι άλλα γνωστά αρώματα με την ουσία που προκαλεί στειρότητα και επιπλέον συστατικά που προκαλούν αλλεργικές δερματίτιδες
Γιατί είναι επικίνδυνα τα τηγάνια
Ορισμένα τηγάνια μπορεί να απελευθερώνουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα, ειδικά όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες ή όταν η αντικολλητική τους επίστρωση φθείρεται.
Τα τηγάνια με αντικολλητική επίστρωση (Teflon – PTFE), έχει αποδειχθεί ότι αν θερμανθούν πάνω από 260°C – 300°C, μπορούν να απελευθερώσουν τοξικά αέρια που περιέχουν προϊόντα αποσύνθεσης του PTFE (πολυτετραφθοροαιθυλένιο).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κάντε αυτά για να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και τη γενική υγεία σας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβαίνει στα κόπρανα όταν σταματάμε να τρώμε κρέας;
Χημικές ουσίες που σχετίζονται:
- PFOA (υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ): Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή του Teflon. Θεωρείται πιθανώς καρκινογόνο και συνδέεται με ορμονικές διαταραχές. Έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες.
- PFAS (πολυφθοροαλκυλιωμένες ενώσεις): Παραμένουν στο περιβάλλον για πολύ καιρό και έχουν συνδεθεί με ηπατικές βλάβες, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Τα αλουμινένια τηγάνια (χωρίς αντικολλητική επίστρωση) μπορούν να μεταφέρουν αλουμίνιο στα τρόφιμα όταν διαβρωθεί. Υπάρχει ανησυχία για πιθανή συσχέτιση υψηλής πρόσληψης αλουμινίου με νευρολογικές ασθένειες (π.χ. Αλτσχάιμερ), αν και χρειάζεται περεταίρω έρευνα.
Τα μαντεμένια τηγάνια θεωρούνται πιο ασφαλή, αν και αυτά μπορούν να απελευθερώσουν σίδηρο στο φαγητό.
Τα ανοξείδωτα τηγάνια, θεωρούνται γενικά ασφαλή αλλά μπορεί να απελευθερώσουν νικέλιο και χρώμιο, ειδικά αν είναι χαμηλής ποιότητας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το τρόφιμο που προκάλεσε τον θάνατο ενός παιδιού και τη σοβαρή ασθένεια 54 ακόμα στην Ιταλία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συσκευασμένος κιμάς με μεταλλικά και πλαστικά κομμάτια – Αυστηρή προειδοποίηση από το FSIS
Τελικά τι τηγάνι να αγοράσω;
Δεδομένου ότι πολλά από τα τηγάνια που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούν να αποδειχθούν επιβλαβή για την υγεία προτιμούμε ανοξείδωτα ή μαντεμένια τηγάνια για μεγαλύτερη ασφάλεια. Αποφεύγουμα την υπερθέρμανση των αντικολλητικών τηγανιών για να μην απελευθερωθούν τοξικά αέρια και αντικαθιστούμε τα παλιά ή φθαρμένα τηγάνια με ασφαλέστερες εναλλακτικές.