Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τρόφιμα και COVID-19: Μύθοι και αλήθειες

ΑρχικήΟικιακάΤρόφιμα και COVID-19: Μύθοι και αλήθειες
spot_img

cibum team

Είναι κατανοητό ότι πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το πώς να παραμείνουν ασφαλείς οι ίδιοι και οι  οικογένειές τους από τον κορωνοϊό  και θέλουν να είναι καλά ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης του ιού.

Ωστόσο, η παραπληροφόρηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το COVID-19 διαδίδεται στα μέσα διατροφής έχει οδηγήσει σε σύγχυση και ανησυχία μεταξύ των καταναλωτών διεθνώς.

Αυτό ανάγκασε ακόμη και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να εκδώσουν συμβουλές στους καταναλωτές σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων την εποχή της πανδημίας.

  1. Μπορεί ο COVID-19 να μεταδοθεί μέσω της τροφής;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τον FAO, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω τροφής. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως από άτομα που έχουν μολυνθεί με σταγόνες βήχα και φτέρνισμα που στη συνέχεια συλλέγονται από άλλο άτομο. Αν και τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν σε αντικείμενα και επιφάνειες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν είναι γνωστό εάν αυτή η ποσότητα μόλυνσης είναι αρκετή για να νοσήσει κάποιος μέσω της τροφής.

  1. Μπορεί ο κορωνοϊός να αναπτυχθεί στα τρόφιμα;

Ενώ τα βακτήρια υπό τις σωστές συνθήκες μπορούν να αναπτυχθούν στα τρόφιμα, ένας ιός όπως αυτός που προκαλεί τον COVID-19 απαιτεί έναν ζωντανό ξενιστή για να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί.

  1. Είναι ασφαλής η παράδοση τροφίμων;

Ναι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εάν ο πάροχος ακολουθεί καλές πρακτικές προσωπικής και υγιεινής τροφίμων, η επιλογή παράδοσης είναι μια πολύ πιο ασφαλής επιλογή από το να επισκέπτεστε οι ίδιοι τα καταστήματα. Μετά την παραλαβή των τροφίμων, τα χέρια πρέπει να πλένονται με σαπούνι και νερό.

  1. Μπορεί το COVID-19 να μεταδοθεί μέσω φρούτων και λαχανικών;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη μετάδοση του COVID-19 που σχετίζεται με τα τρόφιμα. Αρκεί να πλένετε φρούτα και λαχανικά με πόσιμο νερό. Μην πλένετε τα προϊόντα σας με σαπούνι, απορρυπαντικό, χλωρίνη, απολυμαντικό ή άλλες χημικές ουσίες – αυτό μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές για την υγεία σας.

  1. Το μαγείρεμα των τροφίμων στη σωστή θερμοκρασία βοηθά στην πρόληψη της αρρώστιας;

Η θέρμανση του φαγητού σας στις θερμοκρασίες που απαιτούνται για την εξόντωση παθογόνων (70 ° C για 2 λεπτά ή ισοδύναμο) θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικής ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από ιούς. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες σχετικά με την επίδραση του μαγειρέματος σε αυτόν τον συγκεκριμένο ιό, άλλοι κορονοϊοί καταστρέφονται σε αυτές τις θερμοκρασίες.

Δείτε σήμερα: 

Μουχλιασμένο ψωμί: Μπορούμε να το φάμε, αφαιρώντας το χαλασμένο μέρος; 

Κακοποίηση στις κουζίνες: οι Chef της Βρετανίας ζητούν να αφαιρεθούν αστέρια Michelin από γνωστά εστιατόρια 

Βελόνες σε φράουλες: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της εργάτριας που κατηγορήθηκε για τη δολιοφθορά 

Ασφάλεια τροφίμων και το καλοκαίρι. Χρήσιμες οδηγίες  για να αποτρέψετε τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων. 

Μικροπλαστικά σε τρόφιμα και νερό: Είναι επιβλαβή για την υγεία; 

Απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων: Τι απαντά ο Α. Γεωργιάδης 

Πρωτοπορία: Η Unilever εισάγει ετικέτες αποτυπώματος άνθρακα στα τρόφιμα!

Burger King: Αντί για το μενού, έγραψαν «συγνώμη για την ταλαιπωρία» και παραιτήθηκαν!

Κρούσματα σαλμονέλας από ταχίνι σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες 

Απίστευτο: Παγωτό με γεύση μακαρόνια με τυρί από την KRAFT 

FODMAPs στα τρόφιμα: η νέα προσέγγιση στην διατροφή. Η “σωτηρία” για άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. 

Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πώς να προωθήσετε την επιχείρησή σας μέσω των social media 

Είμαι ψυχολογικά έτοιμος να ξεκινήσω δίαιτα; Κάντε το τεστ να δείτε! 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο