Η Ευρωπαϊκή Ένωση για Χορτοφάγους (European Vegetarian Union – EVU) καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εναρμονίσει τους κανόνες επισήμανσης των vegetarian και vegan τροφίμων.
Έχει ήδη περάσει μια ολόκληρη δεκαετία από τότε που θεσπίστηκε ο κανονισμός για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα τρόφιμα [στις 25 Οκτωβρίου 2011, (ΕΕ) 1169/2011], ο οποίος προέτρεπε την Κομισιόν να εφαρμόσει κριτήρια καταλληλότητας τροφίμων για τους vegans και τους vegetarian με εθελοντική επισήμανση.
Η ΕΕ είχε φέρει το θέμα σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για τις πληροφορίες στα τρόφιμα, στα τέλη του 2019, αλλά έκτοτε δεν έχει ξανασυζητηθεί. Σύμφωνα με την EVU, η Επιτροπή δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της να επικυρώσει τους κανόνες επισήμανσης.
Μιλώντας στο FoodIngredientsFirst, η Ronja Berthold, επικεφαλής δημοσίων υποθέσεων, λέει: «Δεν υπάρχει προθεσμία για αυτή την εκτελεστική πράξη και, ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν θεώρησε ότι το θέμα αυτό ήταν υψηλής προτεραιότητας και το έσπρωξε στην άκρη αφού αντιμετώπιζε πιο πιεστικά ζητήματα από την πλευρά της Επιτροπής».
“Υπάρχει πολλή καινοτομία και δυνατότητες στη βιομηχανία, και θα πρέπει να εισαγάγουμε αυτό το βασικό νομοθέτημα για χορτοφάγους, ώστε να μην μένουμε πίσω σε σχέση με την ανάπτυξη της αγοράς”.
“Πιστεύουμε, ότι δεν αποτελεί ούτε ασήμαντο νομοθέτημα επισήμανσης τροφίμων ούτε είναι πολύ δύσκολο να το επεξεργαστούμε. Υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των καταναλωτών και της βιομηχανίας, και έχουμε ήδη ένα πρότυπο του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO)“, εξηγεί.
Κατά την τελευταία δεκαετία, η EVU υπενθύμισε επανειλημμένα στην Κομισιόν το καθήκον της προς τον τομέα των τροφίμων και των καταναλωτών.
Προσθέτει, ότι θα βοηθήσει επίσης τους παραγωγούς να έχουν μεγαλύτερη νομική εξασφάλιση, να είναι σε θέση να επισημαίνουν τα προϊόντα τους με μεγαλύτερη ακρίβεια. Οι καταναλωτές από την άλλη, θα μπορούν επίσης να είναι σίγουροι για συγκεκριμένα πρότυπα που πρέπει να εφαρμοστούν.
“Επιπρόσθετα, εάν εκπονηθούν εναρμονισμένοι κανόνες για την εσωτερική αγορά της ΕΕ, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι εταιρείες θα έχουν περισσότερες πιθανότητες ή περισσότερη εμπιστοσύνη να πουλήσουν και να παράγουν τα προϊόντα τους σε ολόκληρη την Ευρώπη”.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία περιγράφονται οι προς βελτίωση τομείς της ευρωπαϊκής στρατηγικής «Farm to Fork», η οποία προτάθηκε αρχικά από την Επιτροπή της ΕΕ τον Μάιο του 2020.
Το πρόσφατα εγκριθέν ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη στρατηγική «Farm to Fork» «ζητεί επιπλέον να προταθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, η ήδη καθυστερημένη εναρμόνιση των απαιτήσεων σχετικά με την επισήμανση για vegetarian και vegan τρόφιμα», όπως αναφέρει.
“Προσβλέπουμε στην επερχόμενη Προεδρία του Γαλλικού Συμβουλίου για να αναλάβουμε το θέμα και να το θέσουμε στην ημερήσια διάταξη των Βρυξελλών”, προσθέτει η Berthold.
Επίσης, πιστεύει πως ο μέσος Ευρωπαίος θα μπορούσε να καταναλώνει περισσότερα φυτικά τρόφιμα, τα οποία βοηθούν παράλληλα στις μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Σε ευθυγράμμιση με αυτά τα θέματα, το”Shared Planet” ηγείται των Δέκα Κορυφαίων Τάσεων της Innova Market Insights για το 2022, υπογραμμίζοντας ότι οι καταναλωτές κατατάσσουν πλέον την πλανητική υγεία ως το νούμερο ένα ενδιαφέρον τους, προσπερνώντας πλέον και την προσωπική υγεία.
Σύμφωνα με στοιχεία της Innova Market Insights, η επιθυμία για αλλαγή διατροφής, έχει οδηγήσει σε αύξηση 59% στις κυκλοφορίες νέων φυτικών προϊόντων φέτος, μέχρι τον Αύγουστο του 2021.
Η τάση για vegetarian και vegan τρόφιμα έχει «αυξηθεί πάρα πολύ» την τελευταία δεκαετία, καθώς όμως και οι προσδοκίες για τη γεύση και την ευκολία.
“Αναμένουμε ότι όλο και περισσότερα προϊόντα θα βρίσκονται στα ράφια τα επόμενα χρόνια, και αναμένουμε να γίνουν όλο και καλύτερα, ειδικά στον τομέα εναλλακτικού κρέατος και εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων”, υποστηρίζει η Berthold.
Η επισήμανση των vegetarian και vegan τροφίμων αποτελεί σημείο διαφωνίας για τη βιομηχανία τους τελευταίους μήνες. Νωρίτερα φέτος, μετά από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 2020 για τον περαιτέρω περιορισμό των γαλακτοκομικών όρων και των εικόνων για τα φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, περισσότεροι από 34 βουλευτές του ΕΚ και του Συμβουλίου κάλεσαν την Κομισιόν και το Συμβούλιο να απορρίψουν τη «λογοκρισία των φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων».
Στα μέσα Απριλίου, οι παραγωγοί του alt-milk επέκριναν έντονα τους περιορισμούς επισήμανσης γαλακτοκομικών προϊόντων με βάση τα φυτά, με τις αντίθετες φωνές να υψώνονται επίσης.
Τον Οκτώβριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε σχετική πρόταση για τα μπιφτέκια λαχανικών, με την οποία θα μετονομάζονταν σε “δίσκους λαχανικών”.