Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρετανική Μελέτη: Υποστηρικτικά κατά του Covid-19 πολυβιταμίνες, ωμέγα-3, προβιοτικά και βιταμίνη D

ΑρχικήΟικιακάΒρετανική Μελέτη: Υποστηρικτικά κατά του Covid-19 πολυβιταμίνες, ωμέγα-3, προβιοτικά και βιταμίνη D
spot_img

cibum team

 
  Η λήψη συμπληρωμάτων πολυβιταμινών, ωμέγα-3, προβιοτικών ή βιταμίνης D, μπορεί να μειώνει σε έναν βαθμό τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος κορονοϊό, ιδίως οι γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη. Από την άλλη πλευρά, η λήψη βιταμίνης C, ψευδάργυρου ή σκόρδου δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κριστίνα Μένι του Τμήματος Γενετικής Επιδημιολογίας του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Nutrition Prevention & Health», ανέλυσαν στοιχεία για 372.270 ανθρώπους, από τους οποίους οι 175.652 έπαιρναν τακτικά διάφορα συμπληρώματα διατροφής, ενώ οι 23.521 διαγνώστηκαν με κορονοϊό.

Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προβιοτικά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι πολυβιταμίνες και η βιταμίνη D, σχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 κατά 14%, 12%, 13% και 9% αντίστοιχα. Η μείωση του κινδύνου ήταν σαφής στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες (για ασαφείς λόγους).

Η περαιτέρω μελέτη σχετικών στοιχείων από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία επιβεβαίωσε τα βρετανικά ευρήματα. Η μείωση του κινδύνου Covid-19 σε αυτές τις δύο χώρες ήταν 18% και 37%, αντίστοιχα, για τα προβιοτικά, 21% και 16% για τα ωμέγα-3, 12% και 22% για τις πολυβιταμίνες και 24% και 19% για τη βιταμίνη D.

Επειδή επρόκειτο απλώς για μελέτη παρατήρησης και όχι κλινική, οι ερευνητές επεσήμαναν πως πρέπει να γίνουν μεγάλες κλινικές μελέτες που να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα, ώστε να υπάρξουν οι ανάλογες θεραπευτικές συμβουλές. Τα διατροφικά συμπληρώματα βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα και η ωφέλειά τους στην περίπτωση της Covid-19 αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης και διαμάχης, καθώς έχουν υπάρξει μάλλον αντικρουόμενα αποτελέσματα έως τώρα. Η νέα μελέτη, πάντως, δείχνει πως, έστω και αν είναι μέτρια τα οφέλη κατά του κορωνοϊού, δεν είναι επουσιώδη.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο