cibum team
Το χαρούπι χαρακτηρίζεται και ως το “κακάο των αρχαίων Ελλήνων”, ενώ χάρη σε μια μοναδική ιδιότητα των σπόρων του (το σταθερό τους βάρος), χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα, ως μονάδα μέτρησης του βάρους του χρυσού. Έτσι, από το «κεράτιον» που ήταν η αρχαιοελληνική του ονομασία, προήλθε το σημερινό «καράτι» που είναι η μονάδα μέτρησης του χρυσού!
Το χαρούπι περιέχει υψηλό ποσοστό φυτικών πρωτεϊνών (4%), υδατανθράκων (76%), σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου (81 mg/100 γρ), καλίου (800 mg/100 γρ) και βιταμινών Α και Β. Επίσης περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β και καροτίνη, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό, χρώμιο, νικέλιο, λίγο ισοβουτυρικό οξύ (που ευθύνεται για την ελαφρώς δυσάρεστη μυρωδιά), ταννίνες, ινώδεις ουσίες όπως λιγνίνη (επιδρά κατασταλτικά στη χοληστερίνη, έχει θετικά αποτελέσματα κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας), βλέννα, κυτταρίνη και τουλάχιστον ακόμη 6 αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι εύπεπτο και δεν προκαλεί αλλεργίες.
Αν και έχει πολύ γλυκιά γεύση, είναι πολύ χαμηλότερης θερμιδικής αξίας από τη σοκολάτα (έχει 60% λιγότερες θερμίδες) και για αυτό θεωρείται το τέλειο υποκατάστατο της. Μάλιστα, ακριβώς λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε ασβέστιο, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, είναι κατάλληλο και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, αφού δεν περιέχει. Επίσης, χάρη στην πηκτίνη και τη λιγνίνη που περιέχει, βοηθά στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ταυτόχρονα συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερίνης, καθώς και εκείνων της «κακής» (LDL) χοληστερίνης.
Πέραν αυτών, τα προϊόντα της χαρουπιάς έχουν σημαντικές χρήσεις στη κτηνοτροφία, τη φαρμακευτική και τη βιομηχανία, ενώ το ίδιο το φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καλλωπιστικό, για διαμόρφωση τοπίου, προστασία καλλιεργειών από τον άνεμο, πυροπροστασία και προστασία από την «ερημοποίηση». ∆εδομένου ότι πρόκειται για ένα ανθεκτικό δέντρο, που λόγω των ελάχιστων αρδευτικών αναγκών του ενδείκνυται για τα ξηρά μεσογειακά οικοσυστήματα, ενδείκνυται ιδιαίτερα και για το περιβάλλον της Περιφέρειας Κρήτης
Η χαρουπιά αποτελεί μεσογειακό είδος με μεγάλη ιστορία στην Κρήτη, καθώς συνιστούσε, διαχρονικά, σημαντικό στοιχείο της παραδοσιακής διατροφής των κατοίκων της. Ευρήματα επιστημονικών μελετών υποστηρίζουν πιθανές χρήσεις των προϊόντων της χαρουπιάς με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιδιαβητική και αντιδυσλιπιδαιμική δράση.
Η Περιφέρεια Κρήτης μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στοχεύει στην αξιοποίηση της χαρουπιάς και των προϊόντων της με στόχο την ανάδειξη του προϊόντος και της διατροφικής του αξίας. Το ουσιαστικό αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης αφορά το ερευνητικό έργο «∆ράσεις για την βέλτιστη αξιοποίηση του δυναμικού της χαρουπιάς στην Περιφέρεια Κρήτης».
Στο πλαίσιο της σύμβασης τα δύο Ακαδημαϊκά Ιδρύματα θα υλοποιήσουν δράσεις όπως: Συλλογή επιλεγμένων δειγμάτων φυτικού υλικού χαρουπόδεντρων με τα επιθυμητά φαινοτυπικά χαρακτηριστικά στην Περιφέρεια Κρήτης. Κύριο μέλημα είναι η συλλογή, προς μελέτη, των διαθέσιμων γενετικών πόρων, ήδη προσαρμοσμένων στο κλίμα της Κρήτης και ευρύτερα στην περιοχή της Μεσογείου.
Πολλαπλασιασμός του επιλεγμένου φυτικού υλικού. Η συλλογή αυτή θα είναι χρήσιμη για φυτώρια και καλλιεργητές, καθώς θα μπορούν να απευθύνονται σε αυτήν για να βρουν αρχικό μητρικό υλικό. Μέρος αυτής της δράσης είναι η ανάπτυξη μεθόδων κλωνικής αναπαραγωγής (αγενούς πολλαπλασιασμού) της χαρουπιάς, ώστε να μπορεί να πολλαπλασιάζεται ένα επιλεγμένο δέντρο χωρίς να χρειάζεται να «περάσει» από σπόρο. Εγκατάσταση του επιλεγμένου φυτικού υλικού. Η εγκατάσταση του χαρουπώνα θα γίνει στο Αγρόκτημα της Σχολής Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου όπου ήδη εκπονούνται αναπτυξιακά προγράμματα.
Δημιουργία Τράπεζας γενετικού υλικού. Τα πιο σημαντικά επιλεγμένα, χαρουπόδενδρα θα χαρακτηριστούν γενετικά. Φυτοχημική ανάλυση του κάθε επιλεγμένου φυτικού υλικού. Αξιολόγηση βιοδραστικότητας των ενεργών συστατικών χαρουπιών. Θα πραγματοποιηθούν εργαστηριακές αναλύσεις βιοδραστικότητας με έμφαση στις αντιοξειδωτικές, κυτταροστατικές, αντιφλεγμονώδεις, αθηροπροστατευτικές, αντιδιαβητικές, αντιγηραντικές και δερμοπροστατευτικές τους ιδιότητες.
Το αντικείμενο του έργου θα υλοποιηθεί εντός διαστήματος τριάντα έξι μηνών. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη έρευνας για τη χαρουπιά και τα προϊόντα της, με περαιτέρω οφέλη για την οικονομία της Κρήτης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του οικοσυστήματος καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης, μέσω δράσεων ακαδημαϊκής καινοτομίας και σύνδεση τους με την επιχειρηματικότητα.
Βασικός στόχος των δράσεων είναι η ανάδειξη των ιδιοτήτων της χαρουπιάς, οι πιθανές χρήσεις των προϊόντων της ενισχύοντας την αλυσίδα αξίας στον αγροδιατροφικό τομέα και στον τομέα της υγείας, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.
Δείτε επίσης:
Υποχρέωση αναλυτικής ετικέτας στα αλκοολούχα ποτά. Αλλάζει ο Καν 1169/2011
Ο FAO προειδοποιεί για δηλητηριάσεις από ψάρι γλυκού νερού
Απαγορεύονται οι διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων στη Βρετανία
Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν είναι για όλους
Μυκοπρωτεΐνη: Η super star του ‘80 που προσπαθεί ακόμα να κάνει μεγάλη καριέρα!
ΕΦΕΤ: Απαγορεύεται η χρήση bamboo στα πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα