Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως vs υψηλής πρωτεΐνης vs κόκκινης φακής

ΑρχικήΟικιακάΖυμαρικά ολικής αλέσεως vs υψηλής πρωτεΐνης vs κόκκινης φακής
spot_img

Της Θέλειας Βασιλαντωνάκη*


Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό ζυμαρικών ο μέσος Έλληνας καταναλώνει 11,1 κιλά ζυμαρικών τον χρόνο, κατατάσσοντας έτσι την Ελλάδα στην 4η θέση παγκοσμίως σε κατανάλωση ζυμαρικών. Πρώτη είναι η Ιταλία με 23,5 kg ετησίως.

Τα ζυμαρικά αποτελούν πολύ καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιες σε βιταμίνες και στοιχεία όπως θειαμίνη ριβοφλαβίνη νιασίνη φολικό οξύ μαγνήσιο ψευδάργυρος σελήνιο και καλιο.

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί τοσο στα ζυμαρικά ολικής αλέσεως όσο και στα ζυμαρικά με υψηλή πρωτείνη και κόκκινη φακή.

Οι θερμίδες και τα συνολικά λιπαρά δεν έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους με μικρό προβάδισμα τα ζυμαρικά high protein στις θερμίδες.

Σχετικά με τους υδατάνθρακες τα μακαρόνια κοκκινης φακής έχουν αρκετά λιγότερους υδατάνθρακες ενώ ταυτόχρονα έχουν τις περισσότερες εδώδιμες ίνες.( Στα κανονικά μακαρόνια οι εδώδιμες ίνες είναι 3gr/100gr)

Προχωρώντας στην πρωτεΐνη, παρόλο που τα μακαρόνια High protein έχουν όντως περισσότερη πρωτεΐνη σε σύγκριση με τα συμβατικά μακαρόνια ή και τα μακαρόνια ολικής, τα ζυμαρικά φακής έχουν πολύ περισσότερη ποσότητα ανά 100 γραμμάρια.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα μακαρόνια κόκκινης φακής μπορούν να καταναλωθούν από άτομα με κοιλιοκάκη άφοβα ενω τα ζυμαρικά ολικής βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας και,εντός των ορίων, που συνιστώνται για την ολική πρόσληψη υδατανθράκων, αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατάνθρακα για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

* Θέλεια Βασιλαντωνάκη, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Δείτε επίσης: 

ΕΦΕΤ: Αλλαγές στον τρόπο επιβολής προστίμων στις επιχειρήσεις τροφίμων 

Ο εσπρέσο…. απειλεί τον ελληνικό καφέ 

Δροσερή καλοκαιρινή μακαρονάδα με λεμόνι! 

Πλαστικά μίας χρήσης: Τέλος χρόνου! Από αύριο η μεγάλη αλλαγή 

Ήρθε ο καφές… σε φακελάκι του τσαγιού

Η Ευρώπη μειώνει τη ζάχαρη σε αναψυκτικά, παγωμένο τσάι και έτοιμα ποτά 

Η αγορά για τα εναλλακτικά τρόφιμα θα φτάσει τα 290 δισ. δολάρια 

Καύσωνας: Ποια τρόφιμα ενυδατώνουν, πως μπορούμε να παραμείνουμε δροσεροί τη μέρα και τη νύχτα.

Τελικά πρέπει να τηγανίζουμε με ελαιόλαδο; ή μήπως όχι; 

ΕΦΕΤ: Ανάκληση ΜΠΙΣΚΟΤΑ κανέλας ΑΛΛΑΤΙΝΗ λόγω κουμαρίνης 

Βόειο κρέας: Χαμηλά τα επίπεδα μόλυνσης από Campylobacter, Salmonella και STEC  

Έρευνα: Τελικά η σοκολάτα γάλακτος αδυνατίζει!  

Η Dole ανακαλεί βατόμουρα και μύρτιλλα λόγω Cyclospora.

Παγωτό: η επιτυχία της βιομηχανικής παραγωγής κρίνεται στην λεπτομέρεια 

Υποχρέωση αναλυτικής ετικέτας στα αλκοολούχα ποτά. Αλλάζει ο Καν 1169/2011

Απαγορεύονται οι διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων στη Βρετανία

Ήρθε ο καφές… σε φακελάκι του τσαγιού

Έρχονται νέες αυξήσεις σε τρόφιμα, προϊόντα και υπηρεσίες, προειδοποιεί η ΓΣΕΒΕΕ

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο