Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικά σύνορα: Αφλατοξίνες σε φιστίκια και σαλμονέλα σε σουσάμι – Τρεις ειδοποιήσεις από την Ελλάδα στο RASFF

ΑρχικήΝέαΕλληνικά σύνορα: Αφλατοξίνες σε φιστίκια και σαλμονέλα σε σουσάμι - Τρεις ειδοποιήσεις από την Ελλάδα στο RASFF
spot_img

Η Ελληνικές αρχές εξέδωσαν εχθές 03 Φεβρουαρίου τρεις ειδοποιήσεις στο Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).Το σύστημα RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) προέκυψε από την ανάγκη των αρμόδιων αρχών ελέγχου των τροφίμων και των ζωοτροφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης σημαντικών κινδύνων στην ασφάλεια τροφίμων. Το RASFF βοηθάει τα κράτη μέλη να δράσουν πιο άμεσα και οργανωμένα απέναντι σε έναν κίνδυνο για την δημόσια υγεία που προέρχεται από τροφές ή ζωοτροφές.

Οι δύο ειδοποιήσεις αφορούν τον εντοπισμό φορτίων κελυφωτών φυστικιών με Αφλατοξίνες, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στα σύνορα. Τα φυστίκια προέρχονταν από την Τουρκία, ενώ και τα φορτία δεσμεύτηκαν και τα προϊόντα δεν κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά.

Στην πρώτη ειδοποίηση φαίνεται πως πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις έπειτα από δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, με τα αποτελέσματα να μαρτυρούν την παρουσία Αφλατοξινών σε πολλαπλάσια ποσότητα (περίπου 15 φορές) από τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα που ορίζονται για τα κελυφωτά φυστίκια από τη νομοθεσία.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων για την επόμενη ειδοποίηση RASFF, δείχνουν πως η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου και τα αποτελέσματα υπερέβαιναν περίπου 4 φορές τα νομοθετικά όρια των Αφλατοξινών για το συγκεκριμένο προϊόν.

Η τρίτη ειδοποίηση αφορά σπόρους σουσαμιού Αιγυπτιακής προέλευσης και ο εμπλεκόμενος κίνδυνος ήταν η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella. Η σχετική εργαστηριακή ανάλυση που πραγματοποιήθηκε έπειτα από δειγματοληψία στις 24 Δεκεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα την παρουσία του εν λόγω μικροοργανισμού ανά 25gr προϊόντος.

Και σε αυτή την περίπτωση, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στα σύνορα και τα προϊόντα δεν κυκλοφόρησαν στην αγορά, ενώ η συγκεκριμένη ειδοποίηση έχει κοινοποιηθεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο