Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024
28.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι έδειξαν τομογραφίες εγκεφάλου, ανθρώπων με κακή διατροφή

ΑρχικήυγείαΤι έδειξαν τομογραφίες εγκεφάλου, ανθρώπων με κακή διατροφή
spot_img

 Τομογραφίες εγκεφάλου εξηγούν τη σχέση μεταξύ αυτού που τρώμε και του πώς αισθανόμαστε.

Η κατανάλωση μιας κακής ποιότητας διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος. Αυτό είναι σύμφωνα με μια πρώτη στο είδος της μελέτη σχετικά με τη χημεία και τη δομή του εγκεφάλου και την ποιότητα της διατροφής 30 εθελοντών.

Οι τομογραφίες εγκεφάλου δείχνουν αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές και τον όγκο της φαιάς ουσίας σε άτομα που έχουν κακή διατροφή, έναντι εκείνων που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, η οποία θεωρείται πολύ υγιεινή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με τον μηρυκασμό, ένα μέρος των διαγνωστικών κριτηρίων για καταστάσεις που επηρεάζουν την ψυχική υγεία, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Αυτή η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Reading, το Πανεπιστήμιο Roehampton, το FrieslandCampina (Ολλανδία) και το Kings College του Λονδίνου και δημοσιεύεται στο Nutritional Neuroscience.

Όταν κάποιος ακολουθεί μια κακή ποιότητα διατροφής, υπάρχει μειωμένο γάμμα αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) και αυξημένο γλουταμινικό οξύ – και οι δύο νευροδιαβιβαστές, μαζί με μειωμένο όγκο φαιάς ουσίας – στην μετωπιαία περιοχή του εγκεφάλου του. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ αυτού που τρώμε και του πώς αισθανόμαστε.

Ο Δρ Piril Hepsomali, από το Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Μπορούμε να τρώμε καλά! Τελικά, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν μια ανθυγιεινή διατροφή – υψηλή σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά – έχουν μη ισορροπημένη διεγερτική και ανασταλτική νευροδιαβίβαση, καθώς και μειωμένο όγκο φαιάς ουσίας στο μετωπιαίο τμήμα του εγκεφάλου. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου εμπλέκεται σε θέματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος».

Ο ακριβής λόγος που η διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλο με αυτόν τον τρόπο είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Είναι πιθανό ότι η παχυσαρκία και τα διατροφικά πρότυπα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη προκαλούν αλλαγές στο μεταβολισμό του γλουταμινικού και του GABA και στη νευροδιαβίβαση, όπως έχει αποδειχθεί σε μελέτες σε ζώα.

Οι διακριτές αλλοιώσεις του μικροβιώματος του εντέρου, λόγω των διατροφικών προτύπων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, πιστεύεται ότι έχουν αντίκτυπο στον κυτταρικό μηχανισμό που οδηγεί τόσο την παραγωγή GABA όσο και γλουταμινικού.

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον αριθμό των ενδονευρώνων παρβαλβουμίνης, οι οποίοι εκτελούν το ρόλο της παροχής GABA όπου χρειάζεται.

Οι ανθυγιεινές δίαιτες έχουν επίσης αντίκτυπο στη γλυκόζη, καθιστώντας τη γλυκόζη στο αίμα και την ινσουλίνη υψηλότερη. Αυτό αυξάνει το γλουταμινικό στον εγκέφαλο και το πλάσμα, μειώνοντας έτσι την παραγωγή και την απελευθέρωση GABA. Έχοντας μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις κυτταρικές μεμβράνες που μεταβάλλουν την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, πάρα πολύ.

Αυτές οι αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στον όγκο της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου, όπως παρατηρήθηκε σε αυτή τη μελέτη.

Ο Δρ Hepsomali συνέχισε: «Θα ήθελα να σημειώσω ότι το GABA και το γλουταμινικό εμπλέκονται στενά στην όρεξη και την πρόσληψη τροφής. Μειωμένο GABA ή / και αυξημένο γλουταμινικό οξύ μπορεί επίσης να είναι ένας κινητήριος παράγοντας για τη λήψη ανθυγιεινών επιλογών τροφίμων. Έτσι, μπορεί να υπάρχει μια κυκλική σχέση μεταξύ της σωστής διατροφής, του υγιέστερου εγκεφάλου και της καλύτερης ψυχικής ευεξίας και της λήψης καλύτερων επιλογών τροφίμων για να τρώτε καλά».

“Η προσκόλληση σε ανθυγιεινές δίαιτες σχετίζεται με αλλοιωμένες μετωπιαίες συγκεντρώσεις γάμμα-αμινοβουτυρικού οξέος και γλουταμινικού οξέος και όγκου φαιάς ουσίας: προκαταρκτικά ευρήματα” δημοσιεύεται στο Nutritional Neurosciencehttps://doi.org/10.1080/1028415X.2024.2355603

Το έργο αυτό υποστηρίχθηκε με χρηματοδότηση από τη FrieslandCampina.

Η εικόνα προσφέρθηκε από τους ερευνητές/από τον χρήστη του Flickr mmtzphotoCC BY 2.0

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ψάρια: Ποια είναι τα πιο μολυσμένα με παράσιτα Anisakis – Στοιχεία από το RASFF τα τελευταία 23 χρόνια

Ειδοποιήσεις για Anisakis spp. στο σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) που αναφέρθηκαν το 2001–2023.

Καταγγελίες για τροφική δηλητηρίαση σε κατασκήνωση στην Αττική – Παρέμβαση εισαγγελέα

Προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελίας για τις καταγγελίες περί δηλητηρίασης σε κατασκήνωση στην Αττική.

Εμφιαλωμένα νερά: Πληθαίνουν ο ομαδικές αγωγές για μικροπλαστικά και χημικά

Οι ομαδικές αγωγές που αφορούν εμφιαλωμένο νερό αυξάνονται, καθώς η προσοχή επικεντρώνεται στα χημικά και τα πλαστικά στις συσκευασίες τροφίμων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα