Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Tι είναι η μαλτόζη;

ΑρχικήPicksNews LineTι είναι η μαλτόζη;
spot_img

Η μαλτόζη είναι ένα εναλλακτικό γλυκαντικό που πήρε δημοτικότητα ως μια πιο υγιεινή επιλογή έναντι της ζάχαρης. Αλλά είναι πράγματι πιο ωφέλιμη για την υγεία;

Η μαλτόζη είναι ένα σάκχαρο που αποτελείται από δύο μόρια γλυκόζης συνδεδεμένα μεταξύ τους. Περιέχεται σε διάφορα φυτά, όπως δημητριακά, γλυκοπατάτες και κάποια φρούτα, αφού σχηματίζεται φυσικά στους σπόρους τους.

Ουσιαστικά, η μαλτόζη είναι ένα είδος ζάχαρης, λιγότερο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη και τη φρουκτόζη, που χρησιμοποιείται αρκετό καιρό σε σκληρές καραμέλες και κατεψυγμένα επιδόρπια, επειδή διαθέτει την ικανότητα να αντέχει σε πολλή ζέστη και κρύο.

Ο λόγος που έχει γίνει δημοφιλής η μαλτόζη ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα είναι η αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν η ζάχαρη, τα γλυκαντικά και το σιρόπι καλαμποκιού στην υγεία, τα οποία περιέχουν όλα περίπου 50% φρουκτόζη.

Σύνθεση και χρήση της μαλτόζης στη βιομηχανία τροφίμων

Ως σάκχαρο, η μαλτόζη αποτελείται από μικρότερα μόρια ζάχαρης που λειτουργούν ως δομικά στοιχεία. Η σύστασή της είναι δύο μονάδες γλυκόζης, σε αντίθεση με την επιτραπέζια ζάχαρη που αποτελείται από μία γλυκόζη και μία φρουκτόζη. Μπορεί, επίσης, να παραχθεί με τη διάσπαση του αμύλου και στο εσωτερικό ορισμένων φυτών, όπως προαναφέρθηκε.

Ένας άλλος τρόπος παραγωγής μαλτόζης είναι μέσα από τη βυνοποίηση, κατά την οποία οι κόκκοι φυτρώνουν σε νερό και στη συνέχεια ξηραίνονται. Έτσι, ενεργοποιούνται τα ένζυμα στους κόκκους για να απελευθερώσει μαλτόζη και άλλα σάκχαρα και πρωτεΐνες.

Η μαλτόζη κυκλοφορεί στην αγορά με τη μορφή ξηρών κρυστάλλων ή σε σιρόπι συνήθως με βάση το καλαμπόκι, αλλά που δεν είναι το ίδιο με το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.

Αντικατάσταση σιροπιού καλαμποκιού υψηλό σε φρουκτόζη με μαλτόζη

Η αναλογία μαλτόζης σε μια συνταγή ως υποκατάστατο άλλων σακχάρων, όπως το σιρόπι κλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είναι ένα προς ένα, αλλά επειδή η πρώτη είναι ελαφρώς λιγότερο γλυκιά, σε κάποια γλυκά μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο.

Είναι καλύτερη επιλογή για την υγεία ή χειρότερη;

Προτού αυτομάτως κατατάξετε την μαλτόζη πιο υψηλά στη διατροφική κλίμακα, να έχετε υπόψιν σας ότι παραμένει ένα είδος ζάχαρης, οπότε εξακολουθεί να πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.

Οι έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της μαλτόζης στην υγεία είναι ελάχιστες, αλλά μιας και διασπάται κατά την πέψη, θεωρείται πως έχει παρόμοια αποτελέσματα με άλλες πηγές γλυκόζης. Επίσης, περιέχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με άλλα άμυλα και σάκχαρα.

Όπως ακριβώς και η ζάχαρη, η κατανάλωση μαλτόζης σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να προκαλέσει παθήσεις, όπως παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιακές και νεφρικές παθήσεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο