Συνδυάζει την απίθανη γεύση με την ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία!
Στη σκιά του όρους Μενοίκιο, στον εύφορο κάμπο της Προσοτσάνης Δράμας, βρίσκεται μια μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων που ξεχωρίζει για τη μοναδική, κάθετη ολοκλήρωση και το βαθύ σεβασμό στην παράδοση και το φυσικό περιβάλλον. Το Μενοίκιο, που ιδρύθηκε το 2007, παρασκευάζει βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο Γιώργος Μελενεκλής, πτυχιούχος του Τμήματος Γεωπονίας (Κατεύθυνση Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων) της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εντάχθηκε στον Αγροτικό Βιομηχανικό Συνεταιρισμό Προσοτσάνης Δράμας «ΜΕΝΟΙΚΙΟ» το 2012 και σήμερα είναι υπεύθυνος λειτουργίας της επιχείρησης σε όλα τα τμήματα.
Η τοποθεσία της φάρμας, στην πεδιάδα του Δήμου Προσοτσάνης, επιλέχθηκε προσεκτικά, όχι μόνο για το εύφορο έδαφός της, αλλά και για τον καθαρό αέρα που διαρρέει την περιοχή, χάρη σε ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού, που δημιουργείται από ένα κοντινό φαράγγι. Παρά τη στέγαση χιλιάδων κατσικιών και προβάτων, ο αέρας γύρω από τις εγκαταστάσεις παραμένει φρέσκος και καθαρός, απόδειξη της δέσμευσης της εταιρείας να διατηρεί ένα υγιές περιβάλλον για τα ζώα της.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των εγκαταστάσεων της Μενοίκιο είναι ο περιφραγμένος βιολογικός βοσκότοπος 90 στρεμμάτων, όπου τα ζώα μπορούν να βόσκουν ελεύθερα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες. Η εταιρεία διασφαλίζει ότι το σιτηρέσιο, η ποσότητα και ο χρόνος σίτισης είναι αυστηρά προκαθορισμένα και σταθερά, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή βιολογικού γάλακτος, υψηλής και σταθερής ποιότητας.
Πίσω από την επιτυχία του Μενοίκιο βρίσκεται μια ομάδα αφοσιωμένων ατόμων που συνδυάζουν την εμπειρία, με σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και χειρισμού των προϊόντων. Με κοινό στόχο και όραμα για το μέλλον, κάθε μέλος της ομάδας προσφέρει κάτι μοναδικό, προκειμένου οι καταναλωτές να λαμβάνουν καθημερινά, προϊόντα σταθερής ποιότητας. Στα υπερσύγχρονα εργαστήριά τους διασφαλίζουν τη σταθερότητα της πρώτης ύλης, ακόμη και πριν από την έναρξη της παραγωγής. Η εταιρεία είναι ιδιαίτερα περήφανη για το γάλα της, το οποίο είναι το βασικό συστατικό που κάνει τα προϊόντα της ξεχωριστά. Οι ποιοτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
Στόχος της Μενοίκιο είναι να παράγει καινοτόμα γαλακτοκομικά προϊόντα, υψηλής διατροφικής αξίας, με σεβασμό στην παράδοση. Το Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης, που αποτελείται από νέους επιστήμονες, επιδιώκει ακούραστα τη βελτίωση της ποιότητας και την ανάπτυξη νέων οριζόντων στην υγιεινή διατροφή. Οι προσπάθειες της εταιρείας δεν έχουν περάσει απαρατήρητες, καθώς τα προϊόντα της έχουν κερδίσει την αναγνώριση τόσο του κοινού όσο και των επίσημων φορέων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Ένα από τα προϊόντα που ξεχωρίζουν στη γκάμα της είναι το βιολογικό κατσικίσιο γάλα της. Αν και το αγελαδινό γάλα κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά, το κατσικίσιο γάλα κερδίζει έδαφος λόγω της πιο εύπεπτης σύνθεσής του. Το κατσικίσιο γάλα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αναπνευστικά, πεπτικά και δερματολογικά συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους και έχει ίση ή ανώτερη διατροφική αξία, σε σύγκριση με το αγελαδινό. Η χημική του σύνθεση, η οποία είναι πολύ πιο κοντά στο μητρικό γάλα από το αγελαδινό, το καθιστά πιο εύπεπτο και εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Το κατσικίσιο γάλα περιέχει επίσης λιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό και συνιστάται για όσους έχουν αλλεργία ή δυσανεξία σε αυτό.
Ένα άλλο καινοτόμο προϊόν από το Μενοίκιο είναι το βιολογικό ρόφημα κεφίρ, που παρασκευάζεται από 100% ελληνικό, βιολογικό κατσικίσιο γάλα. Η προσθήκη του καλλιεργημένου κεφίρ δίνει στο προϊόν μια μοναδική, πλούσια, κρεμώδη γεύση και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενισχύοντας το πεπτικό σύστημα. Το ρόφημα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες και πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή, για όσους ενδιαφέρονται για την ολιστική ευεξία και την υγεία του εντέρου.
Πρόσφατα, το Μενοίκιο λάνσαρε το βιολογικό παγωτό από κατσικίσιο κεφίρ, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα στη φετινή Έκθεση FoodExpo. Φτιαγμένο από βιολογικό κατσικίσιο γάλα και βιολογικό κατσικίσιο κεφίρ, η δροσερή και υγιεινή αυτή επιλογή παγωτού συνδυάζει τα ευεργετικά στοιχεία της βιολογικής καλλιέργειας κεφίρ, με μια υπέροχη γεύση και όλα αυτά σε μια βολική συσκευασία των 100 γρ.
Καθώς το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα λειτουργικά τρόφιμα συνεχίζει να αυξάνεται, συνδεόμενο με την ανάγκη για πρόληψη και τη στροφή προς πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, που σχετίζονται με παραδοσιακές και “φυσικές” μεθόδους παραγωγής, το Μενοίκιο παραμένει στην πρώτη γραμμή αυτής της τάσης. Χρησιμοποιώντας εμπορικά διαθέσιμες, πρωτογενείς καλλιέργειες για την παραγωγή λειτουργικών τροφίμων με ευεργετικές ιδιότητες, η εταιρεία είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες ανάγκες και προτιμήσεις των καταναλωτών.
Τα προϊόντα της Μενοίκιο είναι διαθέσιμα σε κάποιες συνεργαζόμενες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος (Μασούτης, My Market, Market In, Σκλαβενίτης κ.ά.) και στην Αθήνα μόνο σε παντοπωλεία βιολογικών προϊόντων και Ντελικατέσεν μαγαζιά (πχ. αλυσίδα βιολογικών καταστημάτων “Βιολογικό Χωριό”).