Το σύγχρονο, μικρό Τυροκομείο Μυκόνου λειτουργεί επίσημα από το 2009.
Το αγρόκτημα της οικογένειας του Θοδωρή Κουκά, που βρίσκεται στην περιοχή Μαού, στην Άνω Μερά της Μυκόνου, αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσης γενεών, στην παραδοσιακή γαλακτοκομία και τυροκομία. Καθώς εξελίσσονταν με την εποχή, κατάφεραν να διατηρήσουν την κληρονομιά τους και ταυτόχρονα να υιοθετήσουν τα σύγχρονα, πρότυπα ασφάλειας τροφίμων, δημιουργώντας μια πρότυπη, γαλακτοκομική μονάδα παραγωγής, για την οποία είναι πάρα πολύ περήφανοι!
Στο επίκεντρο του Τυροκομείου Μυκόνου βρίσκονται οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής τους, οι οποίες υπόκεινται σε συνεχή, κτηνιατρική παρακολούθηση. Και αυτό, διότι αντιλαμβάνονται ότι η υγεία των ζώων τους είναι υψίστης σημασίας, για την ποιότητα του γάλακτος και κατ’ επέκταση όλων των γαλακτοκομικών τους προϊόντων. Η δέσμευσή τους για την καλή διαβίωση των ζώων υπερβαίνει την απλή συμμόρφωση με τους κανονισμούς- νοιάζονται πραγματικά για τις αγελάδες τους και τις θεωρούν συνεργάτες τους σε αυτή την προσπάθεια.
Η διατροφή των αγελάδων βασίζεται αποκλειστικά σε φυσικές ζωοτροφές– πίτουρο, καλαμπόκι και άχυρο. Αποφεύγουν κατηγορηματικά τη χρήση συνθετικών πρόσθετων ή ειδικών φαρμάκων. Η αυστηρή τήρηση των φυσικών, πρακτικών διατροφής απορρέει από τη φιλοσοφία τους, ότι τα προϊόντα που παράγουν πρέπει να είναι αρκετά καλά για τις δικές τους οικογένειες. Πράγματι, καταναλώνουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους αυτά τα προϊόντα, γι’ αυτό και διατηρούν τόσο υψηλά πρότυπα.
Οι υπερσύγχρονες, γαλακτοκομικές εγκαταστάσεις του Τυροκομείου Μυκόνου, που βρίσκονται στο Παλαιόκαστρο της Άνω Μεράς, παράγουν περίπου 4,5 τόνους αγελαδινού γάλακτος, καθημερινά. Το φρέσκο γάλα μεταφέρεται αμέσως στην τυροκομική τους μονάδα, όπου παρασκευάζουν μια σειρά από παραδοσιακά, μυκονιάτικα τυριά. Η σειρά προϊόντων περιλαμβάνει: ξινότυρο, τυροβολιά, πετρωτή και τη φημισμένη Π.Ο.Π. κοπανιστή – λεπτή και καλοφτιαγμένη, με ήπια πικάντικη γεύση. Παράγουν επίσης μια εξαιρετική γραβιέρα, που ωριμάζει είτε για οκτώ είτε για δεκαοκτώ μήνες, ανθότυρο και ένα κρεμώδες γιαούρτι, μεταξύ άλλων προϊόντων.
Η τυροκομική μονάδα, βασισμένη στην οικογενειακή παράδοση και προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, αποτελεί πρότυπο στον κλάδο.
Καθώς η Μύκονος γνωρίζει έναν αυξανόμενο αριθμό διεθνών επισκεπτών, η οικογένεια Κουκά βρίσκεται στη μοναδική θέση να “εξάγει” τα προϊόντα της, μέσα στο ίδιο της το νησί. Τουρίστες από όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την αυθεντική γεύση της Μυκόνου, μέσω των τυριών και των γαλακτοκομικών τους προϊόντων.
Σε μια εποχή μαζικής παραγωγής και παγκόσμιων αλυσίδων τροφίμων, η οικογενειακή φάρμα Κουκά και το Τυροκομείου Μυκόνου στέκεται ως φάρος αυθεντικότητας, ποιότητας και σεβασμού τόσο για τα ζώα όσο και για τους καταναλωτές.
Σας προσκαλεί να γευτείτε τη διαφορά, που μπορεί να κάνει σε κάθε μπουκιά από τα προϊόντα τους, η τεχνογνωσία γενεών, σε συνδυασμό με την αυθεντική αγάπη για την τέχνη τους!