Μερικά πράγματα παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο και στις προτιμήσεις των καταναλωτών χάρη στην επιμονή ορισμένων επαγγελματιών της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων.
Η παράδοση των Ελληνικών προϊόντων είναι ταυτισμένη με την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των Ελλήνων. Όσο και αν κατακλυζόμαστε από fast food και σύγχρονες μεθόδους παραγωγής τροφίμων, μερικά πράγματα παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο και στις προτιμήσεις των καταναλωτών χάρη στην επιμονή ορισμένων επαγγελματιών της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων που παραμένουν πιστοί σε αυτή.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εταιρεία ΜΙΡΑΝ το εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων κρέατος με δύο καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά. Τα καταστήματα ΜΙΡΑΝ, πωλούν λιχουδιές του παστουρμά, του σουτζουκιού και των βουβαλίσιων προϊόντων από Κερκίνη Σερρών καθώς και προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα, όπως και παλαιωμένα τυριά και αλίπαστα από μικρά ελληνικά εργαστήρια.
Από τα προϊόντα ξεχωρίζει ο παστουρμάς λόγω του τρόπου παρασκευής του
Ο παστουρμάς ΜΙΡΑΝ ακολουθεί πάντα φυσική ωρίμανση στον αέρα, ώστε να παραχθεί προϊόν υψηλής ποιότητας. Ο ποιοτικός παστουρμάς δεν παρασκευάζεται ποτέ σε φούρνους υψηλών θερμοκρασιών.
Σύμφωνα με την ΜΙΡΑΝ “Αφού τα κρέατα ετοιμαστούν και έχουν τεμαχιστεί και έχουν πάρει την μορφή που θέλουμε ακολουθούμε τα εξής βήματα: κάνουμε τομές στα κρέατα και τα αλατίζουμε με αλάτι. Τα αφήνουμε περίπου 24 ώρες και στη συνέχεια τα κρέατα πλένονται τόσες φορές ώστε να μην μείνουν υπολείμματα αλατιού. Στη συνέχεια τα κρέατα κρεμιούνται σε χώρο ευάερο και φωτεινό. Η ξήρανση διαρκεί γύρω στις 25 ημέρες.
Στη συνέχεια τοποθετούμε τα κρέατα σε μια πρέσα όπου τους ασκείται πίεση και παίρνουν το πλατύ σχήμα του παστουρμά. Η επόμενη φάση είναι η φάση της ανάπαυσης που κρατά γύρω στις 7 ημέρες.
Το τελικό στάδιο είναι η επάλειψη των κρεάτων με ένα μίγμα το τσιμένι που δίνει και την έντονη γεύση του τελικού προϊόντος του παστουρμά”.
ΔΕΙΓΜΑ | ΥΓΡΑΣΙΑ % | ΛΙΠΑΡΑ % | ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ % | ΥΔΑΤΑΝΘΡ % ΩΣ ΑΜΥΛΟ | ΕΝΕΡΓΕΙΑ / 100 ΓΡ |
NO 1 Παστουρμα | 46.8 | 8.0 | 27 | ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΙΕΠΙ ΣΥΝΟΛΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ123 | 192 Kcal / 802 KJ |
NO 2 Σουτζουκι | 41.3 | 27 | 18 | ΑΡΝ | 315 Kcal 1317 KJ |
NO 3 Λουκάνικα | 38.2 | 29.2 | 25.2 | ΑΡΝ | 364 Kcal 1520 KJ |