Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέοι κανόνες για την εγκατάσταση δημοφιλών πάγκων κουζίνας που ευθύνονται για κρούσματα ανίατης πνευμονοπάθειας

ΑρχικήΝέαΥγείαΝέοι κανόνες για την εγκατάσταση δημοφιλών πάγκων κουζίνας που ευθύνονται για κρούσματα ανίατης πνευμονοπάθειας
spot_img

Μετά την τραγική πορεία της υγείας εργαζομένων στην εγκατάσταση πάγκων με το συγκεκριμένο υλικό

Η τεχνητή πέτρα αποτελεί ένα σταθερό και δημοφιλές υλικό για τους πάγκους κουζίνας ωστόσο η τοποθέτησή της θεωρείται υπεύθυνη για την πρόκληση μη αναστρέψιμων, μεταβαλλόμενων για τη ζωή και συχνά θανατηφόρων αναπνευστικών παθήσεων, όπως πυριτίαση, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρκίνο του πνεύμονα.

Η πυριτίαση προκαλείται από την αναπνοή της κρυσταλλικής σκόνης πυριτίου και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να την αναπτύξουν ως αποτέλεσμα των εργασιών τους στα ορυχεία, τα λατομεία, την κοπή λίθων και τις κατασκευές. Η δημοτικότητα της τεχνητής πέτρας τα τελευταία 20 χρόνια, ειδικά για χρήση σε πάγκους κουζίνας, συνοδεύτηκε από την εμφάνιση μιας σοβαρής και ταχέως προοδευτικής μορφής πυριτίασης (τεχνητή πυριτίωση λίθων), που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πυρίτιο (πάνω από 90%) σε σύγκριση με το μάρμαρο (3%) και τον γρανίτη (30% ), και τη λεπτή σκόνη που δημιουργεί όταν κόβεται. 

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023, 8 άνδρες παραπέμφθηκαν σε εξειδικευμένη κλινική πνευμονοπάθειας. Ένας από αυτούς πέθανε. Δύο αξιολογήθηκαν για μεταμόσχευση πνεύμονα. 3 αξιολογήθηκαν για αυτοάνοση νόσο. Δύο υποβλήθηκαν σε θεραπεία για ευκαιριακή πνευμονική λοίμωξη που προκλήθηκε από μη φυματιώδη μυκοβακτήρια. Όλοι είχαν πραγματοποίησει τη διαδικασία «τελικού φινιρίσματος», συγκεκριμένα κόβοντας και γυαλίζοντας τους πάγκους πριν από την εγκατάσταση. 

Νέοι κανόνες στην εγκατάσταση

Η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας δημοσίευσε έναν χρήσιμο οδηγό για όσους εγκαθιστούν πάγκους εργασίας από πέτρα.

Η καθοδήγηση της Health and Safety Executive (HSE) έχει σχεδιαστεί για να υπενθυμίσει στους υπόχρεους και τους εργαζόμενους την ανάγκη να διασφαλίσουν ότι εφαρμόζονται κατάλληλες διαδικασίες και έλεγχοι που συμβάλλουν στην προστασία από την έκθεση σε σκόνη πέτρας και εμποδίζουν τους εργαζόμενους να αναπνέουν αναπνεύσιμο κρυσταλλικό πυρίτιο (RCS).

Οι εργαζόμενοι στην πέτρα διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης σε αιωρούμενα σωματίδια πέτρινης σκόνης που περιέχουν RCS κατά την επεξεργασία πέτρας, συμπεριλαμβανομένης της μηχανικής πέτρας, με κοπή, σμίλευση και στίλβωση. Με την πάροδο του χρόνου, η εισπνοή αυτών των σωματιδίων πυριτίου μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες, μεταβαλλόμενες για τη ζωή και συχνά θανατηφόρες αναπνευστικές παθήσεις, όπως πυριτίαση, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρκίνο του πνεύμονα.

Ακολουθούν μερικά μόνο από τα σημαντικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου έκθεσης:

  • Οι εγκαταστάτες θα πρέπει να κατανοήσουν τον κίνδυνο από την επεξεργασία της πέτρας και τον τρόπο χρήσης κατάλληλων ελέγχων,
  • Οι πάγκοι εργασίας θα πρέπει να είναι προκατασκευασμένοι, ώστε να αποφεύγεται η περαιτέρω επεξεργασία στο εργοτάξιο,
  • Για τον έλεγχο της παραγόμενης σκόνης θα πρέπει να χρησιμοποιείται καταστολή με νερό ή αναρρόφηση επί του εργαλείου με κάλυμμα και συλλέκτη σκόνης συνδεδεμένο σε ηλεκτρική σκούπα κατηγορίας Μ,
  • Κατά την επεξεργασία της πέτρας θα πρέπει να χρησιμοποιείται αναπνευστικός προστατευτικός εξοπλισμός με συντελεστή προστασίας (APF) τουλάχιστον 20 (π.χ. μάσκα προσώπου FFP3).
  • Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με υγρές μεθόδους ή με ηλεκτρική σκούπα κλάσης Μ για την αποφυγή δημιουργίας σκόνης.

Δείτε όλες τις οδηγίες εδώ: Silica in Stoneworking – Work Right

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο