Καινοτομία στον τομέα της αρτοποιίας – Το ψωμί με γεύση μπριζόλα είναι πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης, απαραίτητη για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
Ερευνητές στα εργαστήρια της Σχολής Επιστημών και Μηχανικών Τροφίμων του πανεπιστημίου «Dănărea de Jos» στο Γαλάτι της Ρουμανίας, δημιούργησαν ψωμί με πρωτεΐνες κρέατος που σύμφωνα με τους δημιουργούς του, ακόμα κι αν φαίνεται, μυρίζει και έχει τη συνηθισμένη γεύση, το διατροφικά ισορροπημένο προϊόν είναι πιο χορταστικό. Το καινοτόμο προϊόν καταχωρήθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο OSIM.
Πρόθεση των επιστημόνων ήταν να αναστρέψουν το έλλειμμα που έχει το συνηθισμένο ψωμί σε αμινοξέα, προσθέτοντας πρωτεΐνες από την καλύτερη πηγή τους: το κρέας. Το πρωτεϊνικό ψωμί φτιάχνεται με την προσθήκη ενός ειδικού συμπυκνώματος μυοϊνιδικής πρωτεΐνης κρέατος, (από κοτόπουλο, χοιρινό, βοδινό ή ψάρι)και η ζύμη αφήνεται να φουσκώσει και μετά μπαίνει στο φούρνο που έχει προθερμανθεί στους 230 βαθμούς. Η τιμή παραγωγής του στο εργαστήριο είναι 1,4-1,6 ευρώ αλλά στο εμπόριο θα ήταν πολύ πιο ακριβό από το κανονικό ψωμί. Ωστόσο είναι φθηνότερο από ένα κιλό κρέατος, δίνοντας στους καταναλωτές μια πιο προσιτή εναλλακτική λύση για να γνωρίσουν τη γεύση και τη γεύση του κρέατος χωρίς να αγοράσουν. Το ψωμί μοιάζει με το συμβατικό με μια ελαφριά νότα μαρμελάδας. Το να είναι πιο χορταστικό το ψωμί μπορεί να βοηθήσει σε χαμηλότερη κατανάλωση που θα συμβαδίσει με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπαν οι επιστήμονες.
«Το ψωμί που λαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια επιλογή για τον φτωχό πληθυσμό, ο οποίος καταναλώνει πολύ ψωμί. Οι πολιτικές επίτευξης και διανομής, με την προστασία των φτωχών, πρέπει να προέρχονται από κάποια κυβερνητικά ή τοπικά προγράμματα. Το διατροφικά ισορροπημένο ψωμί θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους τους καταναλωτές, αλλά οι καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος πρέπει να επωφεληθούν από μια επιδοτούμενη τιμή. Το διατροφικά ισορροπημένο ψωμί σε πρωτεΐνες είναι σαν να τρως ψωμί με μπριζόλα, αλλά η μπριζόλα δεν είναι ορατή, αλλά αισθητή!», δήλωσε ο Καθηγητής Δρ. Eng. Petru Alexe.