Η Dr Christine Bösch κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Βιοκαινοτομίας 2024 LIST για την εργασία της σχετικά με τα πιθανά οφέλη του παντζαριού για την υγεία.
Το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λουξεμβούργου (LIST) ανακοίνωσε ότι η Dr Christine Bösch, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Leeds, τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο LIST 2024 στη Βιοκαινοτομία (LIAB Award) για την πρωτοποριακή έρευνά της σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις του χυμού κόκκινου παντζαριού για την υγεία της μικροχλωρίδας του εντέρου. Η Δρ Bösch έλαβε το βραβείο και ένα έπαθλο 10.000 ευρώ.
Η εργασία της Δρ Bösch διερευνά τα οφέλη για την υγεία των betalains – κόκκινες και κίτρινες χρωστικές που βρίσκονται στα παντζάρια και σε παρόμοια τρόφιμα. Η έρευνά της υπογραμμίζει τη δυνατότητα των betalains να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη, την καρδιαγγειακή υγεία και τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριού προκάλεσε αλλαγές στο μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου μετά από τρεις μόνο ημέρες κατανάλωσης, με επακόλουθες μακροπρόθεσμες αλλαγές που παρατηρήθηκαν μετά από 14 ημέρες. Με τη διερεύνηση της βιοδιαθεσιμότητας των βηταλαϊνών, των δυνατοτήτων καθαρισμού ριζών και του μετασχηματισμού κατά την πέψη, η Δρ Bösch άνοιξε το δρόμο για λειτουργικές εφαρμογές τροφίμων και ζωοτροφών με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και των ζώων.
Ο Δρ Bösch είπε: “Είναι τιμή να λαμβάνω το βραβείο LIAB. Αποτελεί αναγνώριση των ερευνητικών μας επιτευγμάτων σε αυτό το θέμα και υπογραμμίζει όχι μόνο τον πιθανό αντίκτυπό του στην επιστημονική κοινότητα αλλά και τη συνάφειά του με τη βιομηχανία.”