Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αναψυκτικά ή γλυκά; Ποιο είναι χειρότερο για την υγεία μας

ΑρχικήυγείαΑναψυκτικά ή γλυκά; Ποιο είναι χειρότερο για την υγεία μας
spot_img

Δύο νέες μελέτες ξεδιαλύνουν το τοπίο για το πιο είναι χειρότερο: τα γλυκά ή τα αναψυκτικά;

Η κατανάλωση ζάχαρης έχει αντίκτυπο στην υγεία όπως είναι ήδη γνωστό. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι το είδος της τροφής που περιέχει την ίδια ποσότητα ζάχαρης έχει διαφορετικό αντίκτυπο στην υγεία. Για παράδειγμα ένα μπισκότο μπορεί να έχει την ίδια ποσότητα ζάχαρης με ένα ανθρακούχο αναψυκτικό, αλλά το κοινό δεν γνωρίζει ποιο είναι το χειρότερο για την υγεία.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Public Health εξέτασε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σχεδόν 70.000 Σουηδών ανδρών και γυναικών μεταξύ 1997 και 2009. Οι περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων – συμπεριλαμβανομένων εγκεφαλικών, καρδιακών προσβολών και καρδιακής ανεπάρκειας – συλλέχθηκαν από τα εθνικά μητρώα υγεία μέχρι το 2019. Οι ερευνητές ανέλυσαν την κατανάλωση ζάχαρης σε τρεις κατηγορίες: γλυκά ποτά, γλυκά όπως αρτοσκευάσματα και γλυκαντικά όπως μέλι ή ζάχαρη που προστίθεται στο τσάι ή στον καφέ.

Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών (συμπεριλαμβανομένων των ανθρακούχων και των χυμών φρούτων που δεν είναι φυσικοί χυμοί) συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων από την κατανάλωση γλυκών αρτοσκευασμάτων. Ωστόσο, οι άνθρωποι που κατανάλωναν τις χαμηλότερες ποσότητες ζάχαρης δεν είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς αυτό εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το επίπεδο σωματικής άσκησης και τον δείκτη μάζας σώματος. ΔΜΣ).

Ταυτόχρονα και άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts , που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Nature Medicine υπολογίζει ότι 2,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και 1,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων, εμφανίζονται κάθε χρόνο παγκοσμίως λόγω της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη.

Γιατί τα ζαχαρούχα ποτά είναι πιο επιβλαβή

Υπάρχουν αρκετές βιολογικές θεωρίες που εξηγούν γιατί τα ζαχαρούχα ποτά συνδέονται περισσότερο με καρδιαγγειακές παθήσεις παρά τα αρτοσκευάσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ένας λόγος είναι πως η ζάχαρη σε υγρή μορφή απορροφάται πιο γρήγορα στο πεπτικό σύστημα επειδή δεν απαιτεί τις ίδιες διαδικασίες διάσπασης με τις στερεές τροφές. Η στερεή ζάχαρη είναι συχνά μέρος των τροφίμων που περιέχουν άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και λίπος. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά επιβραδύνουν την πέψη, πράγμα που σημαίνει ότι η ζάχαρη από τρόφιμα σε στέρεη μορφή, απελευθερώνεται σταδιακά στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, οι στερεές τροφές με λίπος, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες παρέχουν μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού, ενώ τα υγρά σάκχαρα δεν ικανοποιούν την πείνα – κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση της όρεξης και υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.

Επιπλέον τα ζαχαρούχα ποτά αφομοιώνονται γρήγορα, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με μικρή θρεπτική αξία. Η τακτική κατανάλωση με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη και μια σειρά από μεταβολικά προβλήματα που συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιακές παθήσεις, δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο. Ένα άλλο σημαντικό εύρημα των μελετών είναι πως οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να υποστούν τις συνέπειες της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, όπως και οι νεότεροι ενήλικες σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους ομολόγους τους, λένε οι ερευνητές.

Να σημειωθεί πάντως ότι πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε αυξανόμενη καταναλωτική απαξίωση και σημαντικές αλλαγές στους κοινωνικούς κανόνες και τις στάσεις σχετικά με το πόσο υγιεινά είναι τα αναψυκτικά.

Μειώστε τη ζάχαρη μειώνοντας τα ζαχαρούχα ποτά

Η μελέτη υποδηλώνει ότι δεν χρειάζεται να κόψουμε εντελώς τη ζάχαρη για να αποτρέψουμε καρδιαγγειακές παθήσεις. Πολλοί άνθρωποι, καταναλώνουν υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη και τα ζαχαρούχα ποτά είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για τη μείωση. Η American Heart Association συνιστά κατανάλωση όχι περισσοτέρων από 6 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη την ημέρα για τις γυναίκες και 9 για τους άνδρες.
Μια βιώσιμη μείωση θα μπορούσε να γίνει σε  μικρά βήματα, όπως μείωση κατά ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Στη συνέχεια, δοκιμάστε να εναλλάσσετε τα ανθρακούχα με ζάχαρη  με ανθρακούχο μεταλλικό νερό που σας προσφέρει και την αίσθηση του ανθρακικού στο στόμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο