Πολλοί πιστεύουν ότι τα κοτόπουλα περιέχουν ορμόνες λόγω της ταχείας ανάπτυξής τους ή επειδή το κρέας τους φαίνεται πιο μαλακό από παλιότερα.
Τα κοτόπουλα στα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία αυτές τις μέρες είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι θυμάται ο κόσμος από το παρελθόν. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους σε υποψίες αφύσικης παρέμβασης, αλλά στην πραγματικότητα οφείλεται σε επιλεκτικά προγράμματα αναπαραγωγής και βελτιωμένες μεθόδους καλλιέργειας.
Η χρήση ορμονών στην πτηνοτροφία απαγορεύεται εδώ και δεκαετίες στις περισσότερες χώρες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Ανακαλείται μολυσμένο ρινικό σπρέι – Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης, βλάβη των κρανιακών νεύρων ή μηνιγγίτιδα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται δημοφιλή πατατάκια – Περιέχουν τρία επικίνδυνα συστατικά – Ποιοι κινδυνεύουν
Τα σημερινά κοτόπουλα μεγαλώνουν γρηγορότερα από ό,τι πριν από χρόνια, και αυτό δεν οφείλεται στο ότι τους χορηγούνται ορμόνες, οι οποίες απαγορεύονται στην Ευρώπη (καθώς και η χρήση αντιβιοτικών ως προληπτικών μέτρων, που απαγορεύτηκε στην Ευρώπη από το 2006), αλλά είναι αποτέλεσμα διασταύρωσης με ταχέως αναπτυσσόμενες ράτσες, για να ετοιμαστεί περισσότερο κρέας σε λίγους μήνες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούμε να ακουμπάμε το καυτό ταψί από τον φούρνο πάνω στις κεραμικές ή επαγωγικές εστίες;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπαχαρικά: Μόνο αυτά τα 9 είναι απαραίτητα στην κουζίνα μας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι θα πάθω εάν καταπιώ σαμπουάν ή αφρόλουτρο;
Επιπλέον, η χρήση αυξητικών ορμονών στην παραγωγή κρέατος δεν θα ήταν επίσης οικονομικά αποδοτική, ενώ χάρη στη γενετική, είναι πλέον γνωστός ο τρόπος διασταύρωσης για να καλύψει τις απαιτήσεις της αγοράς.
Η χρήση ορμονών στην εκτροφή κοτόπουλων απαγορεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1961 με την Οδηγία 64/433/ΕΟΚ.
Αργότερα, η απαγόρευση επιβεβαιώθηκε και ενισχύθηκε μέσω διαφόρων κανονισμών, με πιο σημαντικό τον Κανονισμό (ΕΚ) 1831/2003, που απαγορεύει τη χρήση ορμονών, αντιβιοτικών ως αυξητικών παραγόντων και άλλων ουσιών στην πτηνοτροφία και την κτηνοτροφία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αναβάθμιση κινδύνου από τα 600.000 παιδικά σνακ της Gerber
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένο νερό: Νέα μήνυση σε κορυφαία μάρκα για τοξικές ουσίες που συνδέονται με καρκίνο
Τι ίσχυε πριν τις επίσημες απαγορεύσεις
Φαίνεται όμως ότι και πριν από τις επίσημες απαγορεύσεις, δεν υπήρχε διαδεδομένη πρακτική χρήσης ορμονών στην εκτροφή κοτόπουλων, κυρίως λόγω οικονομικών, τεχνικών και επιστημονικών περιορισμών, και κανείς δε ξέρει πώς γεννήθηκε αυτός ο μύθος.
Οι ορμόνες θα έπρεπε να χορηγούνται με ενέσεις σε κάθε κοτόπουλο ξεχωριστά, κάτι ανέφικτο και δαπανηρό για τη μαζική πτηνοτροφία. Τα κοτόπουλα μεγαλώνουν πολύ γρήγορα φυσικά, οπότε δεν υπήρχε ποτέ σημαντικό οικονομικό όφελος από τη χρήση ορμονών.
Επιπλέον, η επιστημονική έρευνα δεν υποστήριζε την ανάγκη χρήσης ορμονών. Ήδη από τη δεκαετία του 1940, η γενετική επιλογή και η βελτιωμένη διατροφή αύξαναν την ανάπτυξη των κοτόπουλων, καθιστώντας τις ορμόνες περιττές.
Στη δεκαετία του 1950-60, ορισμένες ορμόνες (κυρίως DES – διαιθυλοστιλβεστρόλη) χρησιμοποιήθηκαν για ταχύτερη ανάπτυξη σε βοοειδή, αλλά όχι στα κοτόπουλα. Και αυτή η πρακτική στα βοοειδή απαγορεύτηκε αργότερα λόγω ανησυχιών για την υγεία.