Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η υπνηλία στις ηλικιωμένες γυναίκες σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο άνοιας

ΑρχικήΝέαΥγείαΗ υπνηλία στις ηλικιωμένες γυναίκες σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο άνοιας
spot_img

Ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology»

Η αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 80χρονες γυναίκες συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

- Advertisement -

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για πέντε χρόνια 733 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 83 έτη που δεν είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση ή άνοια στην αρχή της μελέτης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 164 συμμετέχουσες (το 22%) ανέπτυξαν ήπια γνωστική εξασθένηση και 93 συμμετέχουσες (13%) εμφάνισαν άνοια. Οι συμμετέχουσες φορούσαν συσκευές καρπού για την παρακολούθηση των μοτίβων ύπνου και κιρκάδιου ρυθμού για τρεις ημέρες στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.

Έπειτα από πέντε χρόνια, οι ερευνητές παρατήρησαν μεγάλες αλλαγές στα πρότυπα ύπνου σε περισσότερες από τις μισές συμμετέχουσες. Συγκεκριμένα, το 44% είχε σταθερό ύπνο ή μικρές βελτιώσεις στον ύπνο, το 35% είχε μειούμενο νυχτερινό ύπνο και το 21% εμφάνιζε αυξανόμενη υπνηλία. Στη συνέχεια, εξέτασαν πώς αυτές οι αλλαγές συνδέονταν με τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες στην ομάδα της αυξανόμενης υπνηλίας είχαν διπλάσιο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνες στην ομάδα σταθερού ύπνου. Αντίθετα, δεν βρέθηκε συσχέτιση στην ομάδα του μειούμενου νυχτερινού ύπνου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ημερήσια υπνηλία προκαλεί άνοια, δείχνει μόνο μια συσχέτιση. Επιπλέον σημειώνεται ότι είναι άγνωστο αν η επιδείνωση του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας ή αν η άνοια οδηγεί σε επιδείνωση ύπνου.

Μ.Κουζινοπούλου ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα