Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πατάτες: Το «κλειδί» για απώλεια βάρους και υγεία

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠατάτες: Το «κλειδί» για απώλεια βάρους και υγεία
spot_img

Μην αδικείτε τις πατάτες της επόμενης ημέρας.

Οι πατάτες ανήκουν στην κατηγορία των πιο ευέλικτων συστατικών της κουζίνας και προσαρμόζονται σε μεγάλο αριθμό συνταγών. Δεδομένου ότι δεν είναι λαχανικά – και περιέχουν πάρα πολύ άμυλο – δεν μπορούν να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις εξαλείψετε εντελώς από τη διατροφή σας. 

- Advertisement -

Αυτό γιατί όχι μόνο εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος αλλά τα οφέλη της επηρεάζονται από το πότε θα τις καταναλώσουμε: αμέσως μόλις ψηθούν ή την επόμενη ημέρα και αφού έχουν παραμείνει μίας νύχτα στο ψυγείο;

Η σημασία της συντήρησης στο ψυγείο

Ενώ οι φρεσκομαγειρεμένες πατάτες είναι τροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, οι μαγειρεμένες που έχουν παραμείνει για μερικές ώρες στο ψυγείο έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό οφείλεται σε μια διαδικασία γνωστή ως αναδρομική αποικοδόμηση αμύλου , η οποία κάνει τα άμυλα να γίνονται πιο δύσκολα στην πέψη όταν είναι κρύα. Το ίδιο ισχύει και για τα ζυμαρικά και το ρύζι. Την επόμενη μέρα, μερικά από τα φυσικά άμυλα στο φαγητό θα έχουν μετατραπεί σε πιο υγιεινές εκδοχές, τα λεγόμενα ανθεκτικά άμυλα, τα οποία έχουν συνδεθεί με πληθώρα από οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα, καλύτερη υγεία του εντέρου και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος φυτικών ινών που υπάρχει φυσικά σε πολλά είδη φυτικών τροφίμων, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, και οι πράσινες μπανάνες. Μπορεί όμως να αυξηθεί και σε άλλα τρόφιμα που περιέχουν κυρίως κανονικό άμυλο, όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά και οι πατάτες, αφού μαγειρευτούν και στη συνέχεια κρυώσουν. «Ανθεκτικό» σημαίνει ανθεκτικό στα πεπτικά ένζυμα του λεπτού εντέρου. Η δουλειά αυτών των ενζύμων είναι να διασπούν τα συστατικά της τροφής και να τα καθιστούν αξιοποιήσιμα για τον οργανισμό.

Επειδή το ανθεκτικό άμυλο δεν χωνεύεται εύκολα, δεν ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα σας τόσο πολύ όσο το κανονικό άμυλο. Αντίθετα, συνεχίζει να βρίσκεται στο έντερό σας, όπου μπορεί να τροφοδοτήσει τα καλά μικρόβια. Αυτό τα βοηθά να παράγουν ευεργετικά μόρια που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη χοληστερόλη και φλεγμονή και καλύτερη υγεία του εντέρου γενικότερα.

Δεν θέλει άρνηση… θέλει τρόπο

Η συνήθης διατροφική συμβουλή, όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος είναι να ξεχάσουμε τις πατάτες. Αν και γενικά είναι ένας αποδεκτός κανόνας είναι ταυτόχρονα και ανακριβής. Οι πατάτες είναι μια ιδιαίτερα χορταστική τροφή, η οποία βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, προάγοντας την απώλεια βάρους, σε αντίθεση με την κοινή γνώμη. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πατάτες προάγουν ένα μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας από άλλα τρόφιμα με την ίδια περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα μόριο, τον αναστολέα πρωτεάσης II (PI2), ο οποίος μπορεί να μειώσει την όρεξη και έτσι να περιορίσει την πρόσληψη τροφής.

Οι μέθοδοι μαγειρέματος μπορούν επίσης να επηρεάσουν σημαντικά την περιεκτικότητα των πατατών σε μακροθρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Για παράδειγμα, μια μερίδα 100 γραμμαρίων τηγανιτές πατάτες περιέχει 14 γραμμάρια λίπους. Συγκριτικά, η ίδια μερίδα ψητής ή βραστής πατάτας έχει μόνο 0,1 γραμμάρια λίπους. Επιπλέον, ο τρόπος παρασκευής των πατατών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μικροθρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, οι πατάτες περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C. Ωστόσο, οι πατάτες στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων έχουν περίπου διπλάσια ποσότητα από τις βραστές ή τηγανητές πατάτες. Όσον αφορά στις θερμίδες οι βραστές πατάτες έχουν λιγότερες θερμίδες από αυτές που παρασκευάζονται με άλλες μεθόδους μαγειρέματος. Μιλάμε για περίπου 88 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια προϊόντος μαγειρεμένου σε βραστό νερό, χωρίς προσθήκη αλατιού ή καρυκευμάτων. Επίσης οι βραστές πατάτες έχουν μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη (70), και ακολουθεί ο πουρές (80) και οι ψητές (95).  

Να θυμάστε όμως ότι  πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο γιατί αποτελούνται κυρίως από άμυλο

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο