Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σπανακόρυζο: Η αρμονία των δύο συστατικών και ο “κρυμμένος” κίνδυνος

Πώς να μειώσετε τα επιβλαβή για την υγεία μόλυβδο και κάδμιο από τα φύλλα σπανακιού και το αρσενικό από το ρύζι.

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣπανακόρυζο: Η αρμονία των δύο συστατικών και ο "κρυμμένος" κίνδυνος
spot_img

Πώς να μειώσετε τα επιβλαβή για την υγεία μόλυβδο και κάδμιο από τα φύλλα σπανακιού και το αρσενικό από το ρύζι.

Είναι κοινώς αποδεκτό τουλάχιστον στα ελληνικά νοικοκυριά, ότι ο συνδυασμός του βρασμένου σπανακιού με το ρύζι που δημιουργούν το γνωστό πιάτο «σπανακόρυζο» είναι όχι μόνο υγιεινός αλλά και γευστικά ευχάριστος, θρεπτικός και σχετικά εύκολος στην υλοποίηση. Το σπανακόρυζο μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως κλασικό ελληνικό comfort food. Αυτή η τεράστια γαστρονομική επιτυχία δεν είναι τυχαία…

- Advertisement -

Το γεμάτο θρεπτικά συστατικά σπανάκι (βιταμίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο) έχει γεύση ουμάμι ελαφρώς αλμυρή αλλά και πικρή η οποία εξισορροπείται από την γλυκύτητα του ρυζιού. Επιπλέον όταν το ρύζι βράζει μαζί με το σπανάκι, απορροφά όλους του χυμούς και τα αρώματα από το σπανάκι δημιουργώντας έναν συνδυασμό αρμονικό και πλούσιο. Αν περιέχει επιπλέον λεμόνι ή ελαιόλαδο, ενισχύεται η γεύση και των δύο συστατικών, απογειώνοντας ακόμα περισσότερο την γεύση του.

Ωστόσο και τα δυο αυτά τρόφιμα και το σπανάκι και το ρύζι, μπορεί να περιέχουν τοξικά μέταλλα όπως αρσενικό και κάδμιο, τα οποία είναι επιβλαβή ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλές ποσότητες επειδή τα νεφρά δυσκολεύονται να τα αποβάλουν. Έτσι, μπορεί να προκαλέσουν μια ποικιλία επιβλαβών επιδράσεων σε διάφορα συστήματα, όπως το ενδοκρινικό και το νευρολογικό σύστημα, και που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο και μειωμένη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ( EFSA)  το ρύζι είναι ο κύριος «συνεισφέρον» στη διατροφική έκθεση σε ανόργανο αρσενικό  και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος, της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η σύσταση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Νορβηγίας να μην καταναλώνονται ριζογκοφρέτες από μικρά παιδιά λόγω υψηλής ποσότητας ανόργανου αρσενικού. Και το σπανάκι μπορεί να περιέχει ποσότητες καδμίου και μολύβδου που απορροφώνται μέσω του εδάφους.

Μεγάλο μέρος καδμίου μπορεί να αφαιρεθεί από τα φύλλα του σπανακιού με το πλύσιμο το οποίο όμως δεν βοηθά στην αφαίρεση του μολύβδου. Ωστόσο το πλύσιμο των φύλλων σπανακιού με εκχύλισμα χυμού λεμονιού θα μπορούσε να αφαιρέσει έως και 26% του μολύβδου στα φύλλα, λένε οι ερευνητές. Όσον αφορά στο ρύζι η χρήση επιπλέον νερού κατά το μαγείρεμα και η έκχυση της περίσσειας νερού στη συνέχεια έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα ανόργανου αρσενικού.

Από την άλλη, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) υποστηρίζει πως το ξέπλυμα του ρυζιού πριν το μαγείρεμα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στο ξέπλυμα του αρσενικού, αλλά αντίθετα απομακρύνει θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ, η θειαμίνη, η νιασίνη και η βιταμίνη Β. Η απόφαση τελικά είναι δική σας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα