Πώς να μειώσετε τα επιβλαβή για την υγεία μόλυβδο και κάδμιο από τα φύλλα σπανακιού και το αρσενικό από το ρύζι.
Είναι κοινώς αποδεκτό τουλάχιστον στα ελληνικά νοικοκυριά, ότι ο συνδυασμός του βρασμένου σπανακιού με το ρύζι που δημιουργούν το γνωστό πιάτο «σπανακόρυζο» είναι όχι μόνο υγιεινός αλλά και γευστικά ευχάριστος, θρεπτικός και σχετικά εύκολος στην υλοποίηση. Το σπανακόρυζο μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως κλασικό ελληνικό comfort food. Αυτή η τεράστια γαστρονομική επιτυχία δεν είναι τυχαία…
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένο νερό: Και επίσημα επικίνδυνο σύμφωνα με επιστήμονες – Μικροπλαστικά στον εγκέφαλο όσο ένα πλαστικό κουτάλι!
Το γεμάτο θρεπτικά συστατικά σπανάκι (βιταμίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο) έχει γεύση ουμάμι ελαφρώς αλμυρή αλλά και πικρή η οποία εξισορροπείται από την γλυκύτητα του ρυζιού. Επιπλέον όταν το ρύζι βράζει μαζί με το σπανάκι, απορροφά όλους του χυμούς και τα αρώματα από το σπανάκι δημιουργώντας έναν συνδυασμό αρμονικό και πλούσιο. Αν περιέχει επιπλέον λεμόνι ή ελαιόλαδο, ενισχύεται η γεύση και των δύο συστατικών, απογειώνοντας ακόμα περισσότερο την γεύση του.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νοθευμένο ελληνικό ελαιόλαδο και μέλι – Στη δημοσιότητα η λίστα Ιανουαρίου της ΕΕ για απάτη σε τρόφιμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απαγορευμένη χημική ουσία σε τρία προϊόντα δημοφιλούς μάρκας περιποίησης για τα μαλλιά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο χυμός που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αν παίρνετε φάρμακα για χοληστερόλη, πίεση, άγχος, καρδιά και αντισταμινικά
Ωστόσο και τα δυο αυτά τρόφιμα και το σπανάκι και το ρύζι, μπορεί να περιέχουν τοξικά μέταλλα όπως αρσενικό και κάδμιο, τα οποία είναι επιβλαβή ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλές ποσότητες επειδή τα νεφρά δυσκολεύονται να τα αποβάλουν. Έτσι, μπορεί να προκαλέσουν μια ποικιλία επιβλαβών επιδράσεων σε διάφορα συστήματα, όπως το ενδοκρινικό και το νευρολογικό σύστημα, και που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο και μειωμένη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ( EFSA) το ρύζι είναι ο κύριος «συνεισφέρον» στη διατροφική έκθεση σε ανόργανο αρσενικό και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος, της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η σύσταση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Νορβηγίας να μην καταναλώνονται ριζογκοφρέτες από μικρά παιδιά λόγω υψηλής ποσότητας ανόργανου αρσενικού. Και το σπανάκι μπορεί να περιέχει ποσότητες καδμίου και μολύβδου που απορροφώνται μέσω του εδάφους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή: Και στην Ελλάδα το τυρί που προκαλεί ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο και νεφρική ανεπάρκεια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ταραμοσαλάτα από σουπερμάρκετ: Γεμάτη με συντηρητικά και πρόσθετα – Το Cibum συγκρίνει 4 δημοφιλή προϊόντα από ελληνικά σουπερμάρκετ
Μεγάλο μέρος καδμίου μπορεί να αφαιρεθεί από τα φύλλα του σπανακιού με το πλύσιμο το οποίο όμως δεν βοηθά στην αφαίρεση του μολύβδου. Ωστόσο το πλύσιμο των φύλλων σπανακιού με εκχύλισμα χυμού λεμονιού θα μπορούσε να αφαιρέσει έως και 26% του μολύβδου στα φύλλα, λένε οι ερευνητές. Όσον αφορά στο ρύζι η χρήση επιπλέον νερού κατά το μαγείρεμα και η έκχυση της περίσσειας νερού στη συνέχεια έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα ανόργανου αρσενικού.
Από την άλλη, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) υποστηρίζει πως το ξέπλυμα του ρυζιού πριν το μαγείρεμα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στο ξέπλυμα του αρσενικού, αλλά αντίθετα απομακρύνει θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ, η θειαμίνη, η νιασίνη και η βιταμίνη Β. Η απόφαση τελικά είναι δική σας.