Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
25.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα ταπεινό τρόφιμο που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον διαβήτη – Μελέτη

ΑρχικήυγείαΤα ταπεινό τρόφιμο που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον διαβήτη - Μελέτη
spot_img

Το τρόφιμο που δίνει μάχη “σώμα με σώμα” τόσο με τον διαβήτη όσο και με τον προδιαβήτη.

Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα ζουν με διαβήτη, ενώ 643 εκατομμύρια ενήλικες (ηλικίας 20-79 ετών) υπολογίζεται πως θα ζουν με σακχαρώδη διαβήτη το 2030 σε παγκόσμιο επίπεδο. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, έχουν εντοπίσει ότι μία ουσία που υπάρχει στο μπρόκολο τη σουλφοραφάνη ως αντιδιαβητικό παράγοντα στον διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη που διεξήχθη το 2017 έδειξε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη αφού πήραν μεγάλες δόσεις σουλφοραφάνης που προέρχονται από φύτρα μπρόκολου.

- Advertisement -

Τώρα νέα μελέτη από ερευνητές στη Σουηδία όπου ο επιπολασμός του προδιαβήτη εκτιμάται ότι είναι έως και δέκα τοις εκατό, βρήκαν ότι η ουσία αυτή, μπορεί να συνδεθεί και με βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στον προδιαβήτη, πρόδρομο του διαβήτη τύπου 2. Ενώ ο προδιαβήτης συχνά παραμένει μη ανιχνεύσιμος, η έγκαιρη ανίχνευση αυξάνει τις πιθανότητες να μην αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία των πρώιμων και εξατομικευμένων παρεμβάσεων για την πρόληψη της νόσου.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology, ο καθηγητής Anders Rosengren και οι συνεργάτες του εξέτασαν τον προδιαβήτη. Αυτή η κατάσταση είναι πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2, με αργά αυξανόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω της μειωμένης παραγωγής ινσουλίνης. Η μελέτη περιλάμβανε 89 άτομα με αυξημένο σάκχαρο νηστείας, δείκτη προδιαβήτη. Άλλα κριτήρια περιλάμβαναν τους συμμετέχοντες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και 35-75 ετών.

Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε τυχαία σουλφοραφάνη ή εικονικό φάρμακο για δώδεκα εβδομάδες. Ούτε οι συμμετέχοντες ούτε οι ερευνητές γνώριζαν ποια ομάδα πήρε ή δεν πήρε σουλφοραφάνη. Συνολικά 74 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν όλα τα στάδια της μελέτης.

Το σάκχαρο της νηστείας έπεσε

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν την ένωση σουλφοραφάνης είχαν υψηλότερη μέση μείωση του σακχάρου στο αίμα νηστείας από αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στη μελέτη ήταν σημαντική.

Μια ακόμη μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε κατά την ανάλυση κλινικών υποομάδων. Η ομάδα με τη μεγαλύτερη βελτίωση μετά τη λήψη σουλφοραφάνης είχε πρώιμα σημάδια ήπιου διαβήτη που σχετίζεται με την ηλικία, σχετικά χαμηλό ΔΜΣ στο πλαίσιο της μελέτης, χαμηλή αντίσταση στην ινσουλίνη, χαμηλή επίπτωση λιπώδους ηπατικής νόσου και χαμηλή έκκριση ινσουλίνης.

Το τρίτο στάδιο, που διεξήχθη σε συνεργασία με τον καθηγητή Fredrik Bäckhed στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, περιελάμβανε τη μελέτη βακτηρίων του εντέρου, με την ανακάλυψη ενός βακτηρίου του εντέρου ικανού να αλληλοεπιδράσει με τη σουλφοραφάνη που θα μπορούσε να συνδεθεί με περαιτέρω βελτιωμένη αποτελεσματικότητα της ένωσης του μπρόκολου.

Όσον αφορά τους αριθμούς, οι διαφορές στο σάκχαρο νηστείας ήταν 0,2 millimoles ανά λίτρο μεταξύ όλων των συμμετεχόντων που λάμβαναν σουλφοραφάνη σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου, ακολουθούμενη από 0,4 στην εν λόγω κλινική υποομάδα και 0,7 σε αυτούς που ήταν και οι δύο στην κλινική υποομάδα και είχαν το βακτήριο του εντέρου.

Πιθανή επεξεργασία ακριβείας

“Η θεραπεία του προδιαβήτη επί του παρόντος λείπει από πολλές απόψεις, αλλά αυτά τα νέα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για πιθανή θεραπεία ακριβείας χρησιμοποιώντας σουλφοραφάνη που εξάγεται από το μπρόκολο ως λειτουργική τροφή. Ωστόσο, οι παράγοντες του τρόπου ζωής παραμένουν το θεμέλιο οποιασδήποτε θεραπείας για τον προδιαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, της υγιεινής διατροφής και της απώλειας βάρους”, λέει. έχουν ευρύτερες επιπτώσεις», δήλωσε ο Anders Rosengren.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα