Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
12.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

To νερό που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη – Επιστημονική ανακάλυψη

ΑρχικήυγείαTo νερό που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη - Επιστημονική ανακάλυψη
spot_img

Το υψηλά καθαρό νερό με υποχλωριώδες οξύ διευκολύνει το μεταβολισμό της γλυκόζης.

Η ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα ελέγχου ενέργειας στα θηλαστικά. Η γλυκόζη του αίματος απαιτείται για τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες και ο ανεπαρκής γλυκαιμικός έλεγχος προκαλεί πολλές χρόνιες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ). Ο ΣΔ, που είναι μια από τις πιο συχνές μεταβολικές διαταραχές στον κόσμο, χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία λόγω μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης ή αντίστασης στην ινσουλίνη. Επιπλοκές, όπως νεφροπάθειες, καρδιαγγειακές ανωμαλίες, νευροπάθειες και γνωστικές διαταραχές, προκαλούν υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα σε ασθενείς με διαβήτη. Ο επιπολασμός του διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως. Μάλιστα η Διεθνής Ομοσπονδία ΣΔ προβλέπει ότι 592 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα υποφέρουν από σακχαρώδη διαβήτη έως το 2035. Επομένως, η ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για την πρόληψη και τη διαχείριση του ΣΔ και των επιπλοκών του είναι απαραίτητη.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο scientific report διερευνήθηκαν τα αποτελέσματα του υψηλά καθαρού ελαφρώς όξινου υποχλωριώδους οξέος νερού (HP-HAW). Αφού επιβεβαιώθηκε η ασφάλεια της από του στόματος χορήγησης HP-HAW, αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα του HP-HAW στην ομοιόσταση της γλυκόζης.

Μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων νερού με υποχλωριώδες οξύ διατίθεται παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του HP-HAW. Το υποχλωριώδες οξύ χρησιμοποιείται επίσης σε πολλές χώρες για τον καθαρισμό του νερού. Το προφίλ ασφάλειας in vivo του HOCl έχει αναφερθεί για διάφορα ζωικά μοντέλα. Ωστόσο, ελάχιστες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σχετικά με την ασφάλεια και τα αποτελέσματα της από του στόματος χορήγησης υψηλά καθαρού ελαφρώς όξινου υποχλωριώδους οξέος νερού (HP-HAW).

Το υποχλωριώδες οξύ (HOCl) είναι ένα ενδογενές οξειδωτικό και χλωριωτικό μέσο που είναι αποτελεσματικό ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων και των παθογόνων μυκήτων. Το HOCl χρησιμοποιείται ευρέως για την πρόληψη νοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένης της στοματικής γναθοπροσωπικής χειρουργικής και της στοματικής πλύσης. Από τις αρχές του 2016 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει εγκρίνει προϊόντα των οποίων το κύριο δραστικό συστατικό είναι το υποχλωριώδες οξύ για χρήση στη θεραπεία τραυμάτων και διαφόρων λοιμώξεων σε ανθρώπους και κατοικίδια. Είναι επίσης εγκεκριμένο από τον FDA ως συντηρητικό για αλατούχα διαλύματα.

Η μελέτη που έγινε με πειράματα σε πειραματόζωα κατέληξε στο συμπέρασμα πως:

Η θεραπεία HP-HAW βελτίωσε σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε υπεργλυκαιμική κατάσταση ( Μετά από 10 εβδομάδες θεραπείας, η ανοχή στη γλυκόζη βελτιώθηκε στα ποντίκια της ομάδας HP-HAW σε σύγκριση με τα ποντίκια στα ποντίκια ελέγχου).

Η θεραπεία με HP-HAW αύξησε σημαντικά την ποικιλομορφία και άλλαξε τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου μειώνοντας την αφθονία του γένους Romboutsia σε ποντίκια που τρέφονταν με κανονική τροφή (η μειωμένη παρουσία Romboutsia, μετριάζει τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα).

 Σε παχύσαρκα ποντίκια, η χορήγηση HP-HAW έτεινε να βελτιώσει την ανοχή στη γλυκόζη.

Το HP-HAW μείωσε επίσης τις βλάβες της μνήμης και τις αλλαγές στην έκφραση του mRNA του υποδοχέα Ν -μεθυλ-d-ασπαρτικού (NMDA) σε παχύσαρκα ποντίκια.

Δεν ανιχνεύθηκαν σημαντικές διαφορές στα σωματικά βάρη μεταξύ ης ομάδας ελέγχου και των ποντικών που έλαβαν θεραπεία με HP-HAW (20 ppm) που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Η  θεραπεία με HP-HAW διευκόλυνε τη μακροχρόνια μνήμη σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. 

Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν το HP-HAW ως δυνητικό θεραπευτικό παράγοντα για τη βελτίωση ή την πρόληψη της ανοχής στη γλυκόζη και της μείωσης της μνήμης μέσω της αλλαγής της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο