Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
Σε μια διεθνή έρευνα, ένα στα τρία εσώρουχα περιείχε τοξικές δισφαινόλες, συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών και μπορούν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία. Οι τοξικές αυτές ουσίες μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω του ιδρώτα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα μολυσμένα μασητικά κόκκαλα για σκύλους που προκαλούν κρίσεις πανικού, επιθετικότητα και παραισθήσεις (φωτό)
Τα υπολείμματα δισφαινολών, διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα και μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις κυρίως στους εφήβους. Ωστόσο, η καταστροφική επίδραση των ορμονών έχει πολλές σοβαρές συνέπειες για την υγεία για όλες τις ηλικιακές ομάδες και για όλα τα φύλα. Έχει συνδεθεί με εμβρυϊκές ανωμαλίες, χαμηλό βάρος γέννησης και ανωμαλίες του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς σε βρέφη και παιδιά. Στους ενήλικες, η δισφαινόλη Α έχει συνδεθεί με διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, παχυσαρκία, στυτική δυσλειτουργία και έχει επίσης αποδειχθεί, ότι παρεμβαίνει στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η πιο κοινή μορφή είναι η δισφαινόλη Α, η οποία ταξινομείται ως επικίνδυνη χημική ουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανική κατασκευή, για παράδειγμα για συσκευασίες τροφίμων, δοχεία αποθήκευσης, ιατρικές συσκευές, χαρτί, μελάνια και υφάσματα. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2024/3190 για την οριστική απαγόρευση της δισφαινόλης Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
Η δισφαινόλη Α μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα των ανθρώπων, να προκαλέσει βλάβες στα μάτια, να ερεθίσει τους πνεύμονες, να οδηγήσει σε αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις, να διαταράξει το ορμονικό σύστημα και να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και το μεταβολισμό, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Η μεγαλύτερη έκθεση γίνεται μέσω φαγητού και ποτού, αλλά είναι επίσης πιθανό οι άνθρωποι να απορροφούν τη χημική ουσία μέσω του δέρματός τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταψιά: Ο απλός τρόπος να γίνουν και πάλι σαν καινούργια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βούτυρο: Πόση ώρα μπορεί να παραμείνει εκτός ψυγείου;
166 τύποι γυναικείων εσωρούχων, αναλύθηκαν από καταναλωτικές οργανώσεις σε Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβενία και Τσεχία από την Conscious Buyers, την αυστριακή VKI την Τσεχική Dtest και την Arnika (Ένωση προστασίας καταναλωτών της Ουγγαρίας) και τις σλοβενικές οργανώσεις καταναλωτών ZPS, βάσει ενιαίας μεθοδολογίας. Διαπιστώθηκε πως το 30% των δειγμάτων εσωρούχων είχε κάποια μορφή δισφαινολών, ενώ το 10% (16) είχε επίπεδα δισφαινόλης υψηλότερα από αυτά που είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με τις αρχές. Τα καλά νέα είναι ότι 111 προϊόντα έχουν συμπεριληφθεί στην “πράσινη” ομάδα και δεν περιέχουν δισφαινόλη.
Δείτε ΕΔΩ τη λίστα των εσωρούχων που περιέχουν δισφαινόλες και στα οποία περιλαμβάνονται πολύ γνωστές μάρκες που πωλούνται και στην Ελλάδα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί ζαρώνουν τα χέρια μας στο νερό;
Τα γυναικεία σλιπ, μερικά από τα οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλή με παγκόσμιες εκστρατείες μάρκετινγκ, είναι τα πιο μολυσμένα. Πάνω από το 50%, δηλαδή 35 από τα 66 προϊόντα περιείχαν δισφαινόλες και τα 11 από αυτά, δηλαδή το 17%, περιείχαν μεγάλες ποσότητες δισφαινόλης. Αν και υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εσώρουχα από βαμβάκι για γυναίκες, η έρευνα αγοράς έδειξε ότι γενικά τα γυναικεία προϊόντα κατασκευάζονται με συνθετικά υλικά σε μεγαλύτερη αναλογία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα φάρμακα που δεν πρέπει να συνδυάζονται με γάλα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεταλλικό νερό ζητά 1,4 εκατ. ευρώ αποζημίωση από περιοδικό για δυσφήμιση
Έτσι, οι γυναίκες εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο δισφαινόλης. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε συνθετικές ίνες, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος έκθεσης στη δισφαινόλη. Η ανάλυση των προϊόντων έδειξε επίσης ότι τα εσώρουχα για νήπια και έφηβες είναι επίσης πιο πιθανό να είναι κατασκευασμένα από υψηλό ποσοστό συνθετικών ινών παρά τα εσώρουχα για αγόρια ή άντρες. Έτσι, τα κορίτσια προσχολικής και εφηβικής ηλικίας έχουν τον δεύτερο υψηλότερο κίνδυνο να έρθουν σε επαφή με δισφαινόλες μέσω των εσωρούχων τους.
Η ομάδα συστατικών συνθετικών ινών είναι η μόνη ομάδα που περιέχει προϊόντα στην κατηγορία «πορτοκαλί», δηλαδή επιβλαβή για την υγεία – πράγμα που σημαίνει ότι περιέχουν περισσότερες δισφαινόλες από το όριο που έχει θεσπίσει η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών (SCCS) της. Ακόμη και στην ομάδα προϊόντων που παρασκευάζονται με υψηλότερο ποσοστό ινών κυτταρίνης, εντοπίστηκε σαφώς περισσότερη δισφαινόλη από ό,τι στις ομάδες προϊόντων με υψηλότερη περιεκτικότητα σε βαμβάκι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πίτσα με κομμάτια πλαστικού – Αναβάθμιση κινδύνου από τις Αρχές: «Δεν είναι μόνο το ενδεχόμενο πνιγμού…»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακαλούνται 12000 συσκευασίες έτοιμης κοτόσουπας από τα ράφια μεγάλου σούπερ μάρκετ λόγω αλλοίωσης
Να σημειωθεί ότι δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ του τόπου αγοράς και της περιεκτικότητας σε δισφαινόλη. Τα προϊόντα που κατασκευάζονταν από 95% βαμβάκι και 5% ελαστάνη από φθηνές αγορές είχαν εξίσου χαμηλή περιεκτικότητα σε BPA με τα προϊόντα που παράγονται αλλού. Το χρώμα των προϊόντων επίσης δεν έχει καμία επίδραση στην περιεκτικότητα σε δισφαινόλη, Με βάση τα αποτελέσματα, οι δισφαινόλες βρέθηκαν τόσο σε ανοιχτόχρωμα όσο και σε σκούρα προϊόντα.
Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι τα επίπεδα δισφαινόλης ήταν υψηλότερα σε «προϊόντα από γνωστές μάρκες» που πληρώνουμε πολύ ακριβά, παρά σε φθηνότερα εσώρουχα. Τα βαμβακερά εσώρουχα ήταν επίσης απίθανο να περιέχουν δισφαινόλες ανεξάρτητα από τη μάρκα.
«Παρόλο που τα βαμβακερά προϊόντα είναι διαθέσιμα για γυναίκες, η αρχική έρευνα αγοράς έδειξε ότι η πλειονότητα των γυναικείων εσωρούχων είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά», δήλωσε σε δήλωσή της η Júlia Dénes, χημικός στην Ουγγρική Ένωση Καταναλωτών.
Πώς να προστατευτείτε
- Αν θέλετε να αποφύγετε την παρουσία δισφαινόλης στα εσώρουχά σας, αγοράστε προϊόντα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βαμβάκι.
- Συμβουλεύουμε τους γονείς να αγοράζουν εσώρουχα με όσο το δυνατόν περισσότερο βαμβάκι για τα παιδιά τους για όσο το δυνατόν περισσότερο.
- Λάβετε υπόψη ότι τα προϊόντα που κατασκευάζονται από συνθετικές ίνες (πολυαμίδιο) πιθανότατα περιέχουν δισφαινόλες. Οι κυτταρινικές ίνες (modal, lyocell, bamboo) περιέχουν επίσης υψηλότερες ποσότητες δισφαινόλης από το βαμβάκι, αλλά λιγότερες από τις συνθετικές ίνες.