Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

ΑρχικήΝέαΤοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα - Διεθνής μελέτη - Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά
spot_img

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Σε μια διεθνή έρευνα, ένα στα τρία εσώρουχα περιείχε τοξικές δισφαινόλες, συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών και μπορούν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία. Οι τοξικές αυτές ουσίες μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω του ιδρώτα.

Τα υπολείμματα δισφαινολών, διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα και μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις κυρίως στους εφήβους. Ωστόσο, η καταστροφική επίδραση των ορμονών έχει πολλές σοβαρές συνέπειες για την υγεία για όλες τις ηλικιακές ομάδες και για όλα τα φύλα. Έχει συνδεθεί με εμβρυϊκές ανωμαλίες, χαμηλό βάρος γέννησης και ανωμαλίες του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς σε βρέφη και παιδιά. Στους ενήλικες, η δισφαινόλη Α έχει συνδεθεί με διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, παχυσαρκία, στυτική δυσλειτουργία και έχει επίσης αποδειχθεί, ότι παρεμβαίνει στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η πιο κοινή μορφή είναι η δισφαινόλη Α, η οποία ταξινομείται ως επικίνδυνη χημική ουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανική κατασκευή, για παράδειγμα για συσκευασίες τροφίμων, δοχεία αποθήκευσης, ιατρικές συσκευές, χαρτί, μελάνια και υφάσματα. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2024/3190  για την οριστική απαγόρευση της δισφαινόλης Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. 

Η δισφαινόλη Α μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα των ανθρώπων, να προκαλέσει βλάβες στα μάτια, να ερεθίσει τους πνεύμονες, να οδηγήσει σε αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις, να διαταράξει το ορμονικό σύστημα και να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και το μεταβολισμό, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Η μεγαλύτερη έκθεση γίνεται μέσω φαγητού και ποτού, αλλά είναι επίσης πιθανό οι άνθρωποι να απορροφούν τη χημική ουσία μέσω του δέρματός τους.

166 τύποι γυναικείων εσωρούχων, αναλύθηκαν από καταναλωτικές οργανώσεις σε Ουγγαρία,  Αυστρία, Σλοβενία ​​και Τσεχία από την Conscious Buyers, την αυστριακή VKI την Τσεχική Dtest και την Arnika (Ένωση προστασίας καταναλωτών της Ουγγαρίας) και τις σλοβενικές οργανώσεις καταναλωτών ZPS, βάσει ενιαίας μεθοδολογίας. Διαπιστώθηκε πως το 30% των δειγμάτων εσωρούχων είχε κάποια μορφή δισφαινολών, ενώ το 10% (16) είχε επίπεδα δισφαινόλης υψηλότερα από αυτά που είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με τις αρχές. Τα καλά νέα είναι ότι 111 προϊόντα έχουν συμπεριληφθεί στην “πράσινη” ομάδα και δεν περιέχουν δισφαινόλη.

Δείτε ΕΔΩ τη λίστα των εσωρούχων που περιέχουν δισφαινόλες και στα οποία περιλαμβάνονται πολύ γνωστές μάρκες που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Τα γυναικεία σλιπ, μερικά από τα οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλή με παγκόσμιες εκστρατείες μάρκετινγκ, είναι τα πιο μολυσμένα. Πάνω από το 50%, δηλαδή 35 από τα 66 προϊόντα περιείχαν δισφαινόλες και τα 11 από αυτά, δηλαδή το 17%, περιείχαν μεγάλες ποσότητες δισφαινόλης. Αν και υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εσώρουχα από βαμβάκι για γυναίκες, η έρευνα αγοράς έδειξε ότι γενικά τα γυναικεία προϊόντα κατασκευάζονται με συνθετικά υλικά σε μεγαλύτερη αναλογία. 

Έτσι, οι γυναίκες εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο δισφαινόλης. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε συνθετικές ίνες, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος έκθεσης στη δισφαινόλη. Η ανάλυση των προϊόντων έδειξε επίσης ότι τα εσώρουχα για νήπια και έφηβες είναι επίσης πιο πιθανό να είναι κατασκευασμένα από υψηλό ποσοστό συνθετικών ινών παρά τα εσώρουχα για αγόρια ή άντρες. Έτσι, τα κορίτσια προσχολικής και εφηβικής ηλικίας έχουν τον δεύτερο υψηλότερο κίνδυνο να έρθουν σε επαφή με δισφαινόλες μέσω των εσωρούχων τους.

Η ομάδα συστατικών συνθετικών ινών είναι η μόνη ομάδα που περιέχει προϊόντα στην κατηγορία «πορτοκαλί», δηλαδή επιβλαβή για την υγεία – πράγμα που σημαίνει ότι περιέχουν περισσότερες δισφαινόλες από το όριο που έχει θεσπίσει η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών (SCCS) της. Ακόμη και στην ομάδα προϊόντων που παρασκευάζονται με υψηλότερο ποσοστό ινών κυτταρίνης, εντοπίστηκε σαφώς περισσότερη δισφαινόλη από ό,τι στις ομάδες προϊόντων με υψηλότερη περιεκτικότητα σε βαμβάκι.

Να σημειωθεί ότι δεν βρέθηκε  καμία συσχέτιση μεταξύ του τόπου αγοράς και της περιεκτικότητας σε δισφαινόλη. Τα προϊόντα που κατασκευάζονταν από 95% βαμβάκι και 5% ελαστάνη από φθηνές αγορές είχαν εξίσου χαμηλή περιεκτικότητα σε BPA με τα προϊόντα που παράγονται αλλού. Το χρώμα των προϊόντων επίσης δεν έχει καμία επίδραση στην περιεκτικότητα σε δισφαινόλη, Με βάση τα αποτελέσματα, οι δισφαινόλες βρέθηκαν τόσο σε ανοιχτόχρωμα όσο και σε σκούρα προϊόντα.

Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι τα επίπεδα δισφαινόλης ήταν υψηλότερα σε «προϊόντα από γνωστές μάρκες» που πληρώνουμε πολύ ακριβά, παρά σε φθηνότερα εσώρουχα. Τα βαμβακερά εσώρουχα ήταν επίσης απίθανο να περιέχουν δισφαινόλες ανεξάρτητα από τη μάρκα.

«Παρόλο που τα βαμβακερά προϊόντα είναι διαθέσιμα για γυναίκες, η αρχική έρευνα αγοράς έδειξε ότι η πλειονότητα των γυναικείων εσωρούχων είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά», δήλωσε σε δήλωσή της η Júlia Dénes, χημικός στην Ουγγρική Ένωση Καταναλωτών.

Πώς να προστατευτείτε

  • Αν θέλετε να αποφύγετε την παρουσία δισφαινόλης στα εσώρουχά σας, αγοράστε προϊόντα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βαμβάκι.
  • Συμβουλεύουμε τους γονείς να αγοράζουν εσώρουχα με όσο το δυνατόν περισσότερο βαμβάκι για τα παιδιά τους για όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Λάβετε υπόψη ότι τα προϊόντα που κατασκευάζονται από συνθετικές ίνες (πολυαμίδιο) πιθανότατα περιέχουν δισφαινόλες. Οι κυτταρινικές ίνες (modal, lyocell, bamboo) περιέχουν επίσης υψηλότερες ποσότητες δισφαινόλης από το βαμβάκι, αλλά λιγότερες από τις συνθετικές ίνες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.

Έλληνες καταναλωτές ΠΡΟΣΟΧΗ στις ντομάτες – Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ για την παρουσία φυτοφαρμάκων

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ.

Μπορείτε να φάτε άφοβα ωμό σπανάκι;

Ποια ομάδα καταναλωτών πρέπει να προσέχει σχετικά με την κατανάλωση ωμού σπανακιού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο