Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υπήρχε άνοια στην Αρχαία Ελλάδα; Τι δείχνει μελέτη αρχαίων κειμένων

ΑρχικήυγείαΥπήρχε άνοια στην Αρχαία Ελλάδα; Τι δείχνει μελέτη αρχαίων κειμένων
spot_img

Ερευνητές εξέτασαν αρχαία κείμενα για να δουν εάν υπήρχαν στην Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη αναφορές για άνοια και Αλτσχάιμερ.

Με την πιθανότητα η νόσος του Αλτσχάιμερ και οι σχετικές άνοιες (ADRD) να είναι μια σύγχρονη ασθένεια ασχολήθηκε επιστημονική μελέτη υπό την ηγεσία του USC (Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνια), που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease.

Οι ερευνητές  εξέτασαν κείμενα Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων, από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. που αναφέρονταν στην γνωστική παρακμή, απώλεια μνήμης και άνοια. Η μελέτη των κειμένων έδειξε πως καμία περιγραφή της αρχαιότητας για την γνωστική απώλεια δεν είναι ισοδύναμη με τα σύγχρονα κλινικά δεδομένα.

Ο όρος άνοια χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά στην αρχαιότητα, αλλά δεν συνδέθηκε πάντα με το γήρας και μάλιστα οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ανέμεναν πνευματική ικανότητα και πέραν της ηλικίας των 60 ετών. Αν και αναγνωρίστηκε κάποια απώλεια μνήμης, οι ερευνητές εντόπισαν μόνο τέσσερις αναφορές σοβαρής γνωστικής απώλειας που μπορεί να αντιπροσωπεύουν ADRD. 

Οι αρχαίοι Έλληνες αναγνώριζαν ότι η γήρανση συνήθως έφερνε προβλήματα μνήμης που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν  ως ήπια γνωστική εξασθένηση ή MCI, αλλά τίποτα δεν πλησιάζει σε σημαντική απώλεια μνήμης, ομιλίας και λογικής όπως προκαλείται από το Αλτσχάιμερ και άλλους τύπους άνοιας στη σημερινή εποχή. Οι επιστήμονες εξέτασαν ένα σημαντικό μέρος της αρχαίας ιατρικής γραφής του Ιπποκράτη και των οπαδών του. Το κείμενο καταγράφει παθήσεις των ηλικιωμένων, όπως κώφωση, ζάλη και πεπτικές διαταραχές — αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στην απώλεια μνήμης.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως το σύγχρονο «επιδημικό επίπεδο» προχωρημένης άνοιας δεν περιγράφηκε μεταξύ των αρχαίων ελληνορωμαϊκών ηλικιωμένων ενισχύοντας την ιδέα ότι η νόσος του Alzheimer και οι σχετικές άνοιες είναι ασθένειες του σύγχρονου περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής, με την καθιστική ζωή και την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο