Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
27.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα έρευνα συνδέει την βουλιμία με τη χρήση κάνναβης

ΑρχικήΟικιακάΝέα έρευνα συνδέει την βουλιμία με τη χρήση κάνναβης
spot_img
spot_img

Τι έδειξε η μελέτη.

Μια σημαντική σχέση μεταξύ υπερφαγίας και χρήσης κάνναβης αποδεικνύει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Επιστήμης Βάρους, Διατροφής και Τρόπου Ζωής του Πανεπιστημίου Drexel (WELL Center) και δημοσιεύτηκε στο Experimental and Clinical Psychopharmacology. Στη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν πόσο συχνά οι άνθρωποι που βιώνουν υπερφαγία, συγκριτικά με το πόσο συχνά χρησιμοποιούν κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς και αν οι ασθενείς που κάνουν χρήση κάνναβης εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα διατροφικής διαταραχής ή προβλήματα ψυχικής υγείας. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως σχεδόν το 1/4 των συμμετεχόντων στη μελέτη υπερφαγίας έχουν κάνει χρήση κάνναβης τους τελευταίους τρεις μήνες

Η υπερφαγία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο αισθάνεται εκτός ελέγχου κατά την κατανάλωση τροφής και δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει. Ενώ έχει γίνει μεγάλη έρευνα σχετικά με την επίδραση της κάνναβης στις διατροφικές συνήθειες, είναι λιγότερα γνωστές οι επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης σε άτομα με διαταραχή υπερφαγίας. Η κάνναβη μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στη διατήρηση της υπερφαγίας, καθώς η έρευνα δείχνει ότι η κάνναβη μπορεί να αυξήσει το πόσο ευχάριστα ή ανταποδοτικά βρίσκουν οι άνθρωποι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λιπαρά.

Η έρευνα βρήκε ότι περισσότερο από το 23% των 165 συμμετεχόντων στη μελέτη ανέφεραν ότι έκαναν χρήση κάνναβης τους τελευταίους τρεις μήνες, είτε «μία ή δύο φορές» ή «μηνιαίως». Αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν άτομα που αναζητούσαν θεραπεία για την υπερφαγία και ανέφεραν τη χρήση κάνναβης και αλκοόλ ως μέρος αυτής της διαδικασίας.

«Η διάκριση της σχέσης μεταξύ της χρήσης κάνναβης, της σοβαρότητας της διατροφικής διαταραχής και άλλων ψυχιατρικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με υπερφαγία είναι απαραίτητη για την ενημέρωση του προσυμπτωματικού ελέγχου και των κλινικών συστάσεων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Μέγκαν Γουίλκινσον, διδακτορική φοιτήτρια στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών του Drexel.

Ενώ οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έκαναν χρήση κάνναβης ανέφεραν «έντονη επιθυμία ή παρόρμηση να κάνουν χρήση κάνναβης» και επίσης έπιναν αλκοόλ πιο συχνά, η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες με διαταραχές υπερφαγίας που έκαναν χρήση κάνναβης δεν είχαν πιο σοβαρά συμπτώματα διατροφικής διαταραχής ή κατάθλιψης.

“Τόσο το αλκοόλ όσο και η κάνναβη μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη και τη διάθεση ενός ατόμου. Το εύρημα μας ότι οι ασθενείς με υπερφαγία που κάνουν χρήση κάνναβης πίνουν επίσης περισσότερο αλκοόλ μπορεί να υποδηλώνει ότι αυτά τα άτομα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο υπερφαγίας, δεδομένων των σύνθετων επιπτώσεων στην όρεξη και τη διάθεση από αυτές τις ουσίες», είπε ο Wilkinson.

Συμπερασματικά τα ευρήματα δείχνουν ότι ένα αξιοσημείωτο υποσύνολο των συμμετεχόντων με διαταραχές υπερφαγίας χρησιμοποιούν κάνναβη και βιώνουν έντονες επιθυμίες ή παρορμήσεις για χρήση κάνναβης. Επιπλέον, η χρήση κάνναβης φαίνεται να σχετίζεται με τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ και τα προβλήματα που επιφέρει.

https://www.sciencedaily.com/releases/2024/02/240213130405.htm?utm_medium=email&utm_source=rasa_io&utm_campaign=newsletter

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα γνωρίζετε για τις φυσικές πλην επικίνδυνες τοξίνες στα τρόφιμα;

Νέα έρευνα αποκάλυψε κενά στις γνώσεις των καταναλωτών όσον αφορά τις φυσικές φυτικές τοξίνες.

Πείνα στην Ελλάδα: Συγκλονιστικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Η πείνα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο – Μελέτη τριών ελληνικών Πανεπιστημίων.

Επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων τροφίμων από την βιομηχανία – Η άγνωστη πρακτική στους καταναλωτές

Η επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων και μη συμμορφούμενων είναι θεμιτή πρακτική στην βιομηχανία τροφίμων, γνωστή ως rework, που απαιτεί μεγάλη προσοχή από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις Αρχές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα